12-12-2023
Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός
Κοντεύει ο χρόνος για να εκπνεύσει το 2023 και στις επετειακές εκδηλώσεις των 80 χρόνων, από τη Σφαγή της Ιταλικής Μεραρχίας Άκουι, Σεπτέμβριος 1943, θα πρέπει να σχολιαστεί και να μνημονευτεί μια προπαγανδιστική κίνηση των Γερμανών κατακτητών στο νησί μας, που στέκει στο περιθώριο της κεφαλληνιακής ιστορίας και που αξίζει να μνημονευτεί, ως δολερή πράξη ενός ισχυρού φασίστα κατακτητή.
Οι Γερμανοί φασίστες κατακτητές της νήσου μας, αφού είχαν ολοκληρώσει τις σφαγές κατά τόπους των Ιταλών στρατιωτών της Μεραρχίας Άκουι, αλλά και απειλήσει φανερά τους Κεφαλονίτες, για να μη δώσουν βοήθεια σωτηρίας στους Ιταλούς, ένοιωσαν την ανάγκη, να επικοινωνήσουν με τον κεφαλληνιακό λαό, με μονόφυλλο έντυπο, ως «Δελτίο Ειδήσεων», με σκοπό αυτό να γίνει όργανο προπαγανδιστικό και φόβητρο ενημερωτικό για τους κατοίκους του νησιού.
Η Γερμανική Διοίκηση του νησιού μας αποφάσισε να εκδώσει το πρώτο «Δελτίον Ειδήσεων» της, την ημέρα της Εορτής του Αγίου Γερασίμου, στις 20 Οκτωβρίου 1943 και μάλιστα να γράψει στις πρώτες γραμμές πως, « Εις μίαν μεγάλην εορτήν επί της νήσου ας δοθή εις τον πληθυσμόν και εν δώρον μιας εφημερίδος.».
Πολλά μπορούν να σχολιαστούν μέσα από αυτό το πρώτο φύλλο κυκλοφορίας, στο οποίο φαίνεται καθαρά η «απολογητική» προπαγάνδα των Γερμανών κατακτητών και πως «σκέπτονταν» να επαναφέρουν την Κεφαλληνία «στην τακτική κατάσταση».
Αν και το κείμενο των Γερμανών της δήθεν «πληροφόρησης και επικοινωνίας» κρύβει το παιχνίδι τους, που ήταν η κυρίαρχη τότε ναζιστική ψυχολογία και το διαστρεβλωμένο τους κακό πνεύμα, αναφέρεται και χρησιμοποιεί μιαν αλήθεια, που ήταν ριζωμένη στους Ιταλούς κατακτητές και που βεβαιώνεται αρχικά από την έκδοση νομισμάτων της Ιταλικής Φασιστικής Κυβέρνησης στα Ιόνια Νησιά, που ήθελε να τα κάνει οριστικά γεωγραφικό μέρος της Ιταλίας, και γι αυτό τα προσάρτησε.
Η Ιταλική κατάκτηση στο νησί μας όπως ήταν φυσικό, δεν ήταν «ρόδινη», όπως πολλοί θέλουν να την παρουσιάζουν. Φυσικό ήταν, οι κατακτητές να δυναστεύουν τον απλό λαό, να τον ελέγχουν καθημερινά, να τον οργανώνουν κατά τα δικά τους συμφέροντα, να απαιτούν, να δικάζουν ανά πάσα στιγμή και τόσα άλλα δύσκολα και φοβισμένα και που όλα αυτά αναγράφονται στο τύπο της εποχής, στις μνήμες των επιζώντων βιωσάντων Κεφαλλήνων. Υπήρχε δε και μερίδα Ιταλών στρατιωτών, που συμπεριφέρθηκαν φιλικά και ανθρώπινα, καλλιτεχνικά, κυρίως τραγουδιστικά στο κέφι και αγωνιστικά για λευτεριά μαζί με τους Κεφαλονίτες ενάντια στον φασισμό. Αυτές οι ανθρώπινες εικόνες και πράξεις των Ιταλών με καλές συνεργασίες με τους -Ελεύθερους Κεφαλλήνες- για λευτεριά, κορυφώθηκαν όταν οι δυο σύμμαχοι κατακτητές άρχισαν να συγκρούονται.
Αποφεύγω τον εκτενή σχολιασμό του «Δελτίον Ειδήσεων», λόγω που θέλω να σταθώ στον σημερινό πόλεμο της Μέσης Ανατολής, που οι δυο εμπλεκόμενες πλευρές χρησιμοποιούν την αλήθεια τους και την επιθυμία τους, προπαγανδιστικά για να πετύχουν το σκοπό τους. Αυτό το κεφάλαιο είναι πολύ μεγάλο, αλλά και ποικίλο στη σκέψη, γιατί ο δυνατός σ’ όλα, «γράφει την ιστορία».
Η «ψυχολογία των Κρατών και των Εθνών – της Πολιτικής » είναι η ίδια κυμαινόμενη κατά το συμφέρον, κατά τη φιλία, κατά την οικονομία, κατά τη θρησκεία, κατά τον τόπο … Σφραγίζω τη σκέψη μου με έναν ψαλμό της Εκκλησίας μας, που λέει: : « Πώς και τα έθνη είναι άνθρωποι !».