Ζάκυνθος: Παρουσία Στυλιανίδη η άσκηση Έρευνας και Διάσωσης στο νησί
Κοινωνία
25/10/2023 | 22:11

Ολοκληρώθηκε σήμερα στη Ζάκυνθο η ευρείας κλίμακας άσκηση Έρευνας και Διάσωσης (SAR Workshop). Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής ήταν η ενίσχυση του συντονισμού και της συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων, η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών καθώς και ο εντοπισμός και επίλυση τυχόν δυσλειτουργιών.
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη και του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναυάρχου Λ.Σ. Γεώργιου Αλεξανδράκη, από 24 έως 25 Οκτωβρίου 2023, στο πλαίσιο της ενισχυμένης συνεργασίας του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής/FRONTEX.

Μετά την λήξη της άσκησης, ο κ. Στυλιανίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα εδώ στη Ζάκυνθο παρακολουθήσαμε μια εξαιρετική Άσκηση Έρευνας και Διάσωσης που, κατά την άποψή μου, έχοντας μια εμπειρία σε ανάλογες Ασκήσεις ως πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Διαχείριση Κρίσεων, ήταν μία από τις πιο εξαιρετικές Ασκήσεις που έχουμε παρακολουθήσει. Και αυτό δεν το λέω ως φιλοφρόνηση προς το ελληνικό Λιμενικό Σώμα. Το λέω με απόλυτη αντικειμενικότητα γιατί εδώ που είμαστε πρέπει να είμαστε ειλικρινείς πρώτα με τους εαυτούς μας.

Σας επαναλαμβάνω, είμαι εντυπωσιασμένος από την Άσκηση, πιστεύω πως μπορώ να διακρίνω ακόμα και λεπτομέρειες μιας τέτοιας Άσκησης. Και απεδείχθη περίτρανα ότι, με πυλώνα το ελληνικό Λιμενικό Σώμα αλλά και τους άλλους συμμετέχοντες, οπωσδήποτε τον Frontex που είναι συνδιοργανωτής αλλά και τις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν γενικότερα, νομίζω ότι είναι μία Άσκηση ‘αφετηρία’ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για να αντιμετωπίσουμε με ένα πολύ πιο επαγγελματικό τρόπο και κυρίως ένα ‘σούπερ’ συντονισμό τις κρίσεις που έρχονται. Κρίσεις που δυστυχώς είναι δύσκολο να τις αποφύγουμε.

Όλες οι Ασκήσεις βασίζονται και στην ικανότητα του προσωπικού να ανταπεξέρχεται τις όποιες δυσκολίες μιας τέτοιας Άσκησης. Αλλά, κυρίως επειδή είναι πολλοί οι συμμετέχοντες και με διαφορετικές κουλτούρες, το κύριο ζήτημα είναι ο συντονισμός. Είναι το υπόβαθρο για να χτιστεί μια τέτοια Άσκηση η οποία να ανταποκρίνεται και στις απαιτήσεις της κοινής πραγματικότητας».


Κατά την επίσκεψη του στη Ζάκυνθο ο κ. Στυλιανίδης, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχο Λ.Σ. Γεώργιο Αλεξανδράκη, τον Διευθυντή Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., Υποναύαρχο Λ.Σ. Τρύφωνα Κοντιζά, τον Διευθυντή του Επιτελικού Γραφείου Υ.ΝΑ.Ν.Π., Αρχιπλοίαρχο Λ.Σ. Νικόλαο Λαγκαδιανό, τον Αρχιπλοίαρχο Λ.Σ. Χρήστο Κοντορουχά, τον Περιφερειάρχη της 3ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., Αρχιπλοίαρχο Λ.Σ. Παύλο Τιφτικίδη και τον Επικεφαλής της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., Πλοίαρχο Λ.Σ. Γεώργιο Χριστιανό, επισκέφθηκε την Λιμενική Αρχή Ζακύνθου όπου συνομίλησε με τα στελέχη του Λιμεναρχείου και τα προέτρεψε να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο το σημαντικό έργο που επιτελούν.
Το απόγευμα, ο κ. Υπουργός συμμετείχε σε σύσκεψη με τοπικούς φορείς, κατά την διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα αναβάθμισης του κεντρικού Λιμένα Ζακύνθου, θέτοντας ως κοινό στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων, την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και επισκεπτών της Ζακύνθου και την ενίσχυση της οικονομικής ζωής του νησιού.
Το πρωί σήμερα (25/10) ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, παρακολούθησε πρακτική άσκηση διαχείρισης περιστατικού Έρευνας και Διάσωσης, η οποία διεξήχθη υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Αρχηγείου Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Ζακύνθου, με ρεαλιστικό σενάριο, το οποίο περιελάμβανε Ε/Γ σκάφος με επιβαίνοντες σε δυσχερή θέση, ανθρώπους στη θάλασσα κ.λ.π. με τη συνεργασία μεταξύ θαλασσίων και εναερίων μέσων.

Στην άσκηση έλαβαν μέρος το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Πειραιά (ΕΚΣΕΔ), με συντονιστικό ρόλο, καθώς και περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. 090 “ΓΑΥΔΟΣ”, περιπολικό σκάφος Λ.Σ -ΕΛ.ΑΚΤ (ΠΛΣ 139), ιταλικό περιπολικό σκάφος ανοιχτής θαλάσσης (ITCG OPV-DE GRAZIA), ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ελικόπτερο της Ιταλικής Ακτοφυλακής (HELO ITCG) και ταχύπλοο σκάφος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.).

Την διενέργεια της άσκησης παρακολούθησαν επίσης επιτελικά στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., των Οργανισμών FRONTEX, EFCA, EMSA, Αξιωματούχοι από Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Η.Π.Α, Κύπρο, Εσθονία, Μαρόκο, Κροατία, Σλοβενία, Φινλανδία, Τουρκία, και εκπρόσωποι του Ασύλου Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και τέλος εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων.

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ