«Έφυγε» ο κεφαλονίτικης καταγωγής αρχιτέκτονας -πολεοδόμος Θανάσης Αραβαντινός, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ
Κοινωνία
29/09/2023 | 07:51

Απεβίωσε προσφάτως  (15-9-2023) πλήρης ημερών, ο εμβληματικός καθηγητής πολεοδομίας Θανάσης Αραβαντινός που υπήρξε από τους πρωτοπόρους της πολεοδομίας στη χώρα μας, τόσο στη επιστημονική θεωρία όσο και στην πράξη. Ο Θανάσης Αραβαντινός υπήρξε διαρκώς παρών σε όλες τις εξελίξεις  που αφορούσαν τον πολεοδομικό σχεδιασμό, εκφράζοντας πάντα την άποψή του με τεκμηριωμένο τρόπο. Το έργο του, συγγραφικό και διδακτικό, άσκησε  μεγάλη επίδραση στις νεότερες γενιές των Ελλήνων πολεοδόμων για τις οποίες αποτελεί πράγματι σημαντική παρακαταθήκη.

 

 

Από το βιογραφικό του βλέπουμε ότι ο Θανάσης Αραβαντινός απέκτησε δίπλωμα αρχιτέκτονος-μηχανικού από το ΕΜΠ Ι1954) και στη συνέχεια διδακτορικό Πολεοδομίας από το Πανεπιστημίου του Αννόβερου Γερμανίας (1961). Υπηρέτησε ως προϊστάμενος αρχιτεκτονικών και πολεοδομικών μελετών του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας ΟΕΚ (1965-69).  Υπηρέτησε ως τακτικός καθηγητής πολεοδομίας στην Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ (1969-1999) στην οποία διετέλεσε κοσμήτορας (1977-79) και Διευθυντής του Σπουδαστηρίου Πολεοδομικών Ερευνών ΕΜΠ (1969-1994).Δίδαξε επίσης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Παντείου Πανεπιστημίου και σε Πανεπιστήμια εξωτερικού. Έχει δημοσιεύσει  πολλές μελέτες και έχει εκπονήσει έρευνες σε θέματα πολεοδομίας, χωροταξίας, στέγασης, αναπλάσεων (βλέπε Εμπορικό Τρίγωνο Αθήνας) κ.α.

Μεταξύ των άλλων του απονεμήθηκε το Βραβείο «Gottfried von Herder», F.V.S., A. Toepfer Stiftung, Hamburg (1982), το Βραβείο «Camillo Sitte» από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Βιέννης και τον Αυστριακό Σύλλογο Πολεοδόμων και Χωροτακτών (1989) και το Βραβείο «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ» (2008) από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο «ECOCITY» για έργο ζωής αφιερωμένο στο περιβάλλον. Επίσης έλαβε διάκριση από τον Σύνδεσμο Αναβάθμισης Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου Αθήνας (1996) για το έργο του. Υπήρξε Ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Ένωσης Πολεοδόμων και Χωροτακτών  (ISoCaRP) -Άμστερνταμ (1965), Ιδρυτικό μέλος και  Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών, Αντεπιστέλλον μέλος της Γερμανικής Ακαδημίας Πολεοδομίας και Χωροταξίας (DASL- Berlin) κ.α.

Είχα την τύχη να τον έχω δάσκαλο και επιβλέποντα της διπλωματικής μου εργασίας αλλά και να συνεργαστώ μαζί του από άλλες θέσεις. Όπως μου είχε πει ο ίδιος, ο παππούς τους ήταν αγρότης από τους Σουλλάρους της Παλικής ενώ ο πατέρας του γιατρός  ο οποίος πολέμησε ως έφεδρος αξιωματικός στους βαλκανικούς πολέμους.

Ο Θανάσης Αραβαντινός ανήκει στη χορεία των σπουδαίων κεφαλλονιτών αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων που έχουν τιμήσει με το έργο τους τον  τόπο καταγωγής τους. Υπενθυμίζω τους κορυφαίους στην Ελλάδα αρχιτέκτονες του μεταπολεμικού κυρίως μοντερνισμού:  Θουκυδίδη Βαλεντή  με καταγωγή από τα Φαρακλάτα (Α’ Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου), Χαράλαμπο Σφαέλο (Ξενοδοχείο Ξενία Αργοστολίου), Πάτροκλο Καραντινό από ιστορική οικογένεια (Αρχαιολογικό Μουσείο, Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο και Γυμνάσιο Ιθάκης ), οι οποίοι είναι άγνωστοι στην τοπική κοινωνία και ιστορία, με αποτέλεσμα, όχι μόνο να μην αναγνωρίζεται το έργο τους αλλά και (σε ορισμένες περιπτώσεις) να απαξιώνεται από τους τοπικούς παράγοντες. Η περίπτωση του Αρχαιολογικού Μουσείου είναι χαρακτηριστική.

29-9-2023

Ηλίας Μπεριάτος

Υ.Γ. Η κηδεία του έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο, ενώ την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023, θα τελεστεί μνημόσυνο στο Α’ Κοιμητήριο του Δήμου Αθηναίων,

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ