Αϋπνία: Τρία απλά βήματα για να την νικήσετε
Υγεία
12/11/2024 | 23:50

Το πρόβλημα με τον ύπνο είναι ότι απλά δεν τον χορταίνουμε. Ενώ πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες του υγιεινού τρόπου ζωής, είτε τον «θυσιάζουμε» για να προλάβουμε κάθε μας υποχρέωση είτε τον χάνουμε λόγω της ανησυχίας που μας κρατά ξάγρυπνους. Όσα συμβαίνουν καθημερινά μας επιβαρύνουν κι όχι μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας. Η αϋπνία είναι η πρώτη ένδειξη εξάντλησης, σωματικής ή συναισθηματικής.

Μία μέθοδος που προτείνουν οι ειδικοί είναι να προσπαθείτε να μην πιέζεστε για να καταφέρετε να κοιμηθείτε, μιας και αυτό μπορεί να έχετε διαπιστώσει ότι τις περισσότερες φορές δεν λειτουργεί υπέρ σας.

Τα τρία βήματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να τα καταφέρετε, περιλαμβάνουν:

1. Αποδεχθείτε την αϋπνία
Ο ύπνος είναι μια φυσική βιολογική διαδικασία που δεν μπορoύμε να ελέγξουμε αλλά μπορούμε να την βοηθήσουμε να επανέλθει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς σταδιακά όταν διαταράσσεται. Για αυτό λοιπόν, το πρώτο βήμα είναι να αποδεχθείτε ότι θα υπάρξουν κάποια άγρυπνα βράδια.

Μόλις επαναπροσδιορίσετε τον τρόπο που αισθάνεστε για τα βράδια που δεν κοιμάστε, θα αγχώνεστε πιθανότατα λιγότερο για τον ύπνο και θα σας είναι πιο εύκολο τελικά να αποκοιμηθείτε.

2. Να είστε συνειδητοί
Η συνειδητότητα μας βοηθά σε κάθε στιγμή της ζωής μας, μιας και το να είμαστε συνειδητά παρόντες στο τώρα, μας αποτρέπει να ανησυχούμε τόσο για όσα συνέβησαν στο παρελθόν όσο και για αυτά που θα συμβούν στο μέλλον. Το να εστιάσετε την προσοχή σας σε κάτι τη δεδομένη στιγμή, όπως η αναπνοή σας, μπορεί να βοηθήσει και στον ύπνο.

Στόχος είναι κάθε φορά που το μυαλό σας «περιπλανιέται» να το επαναφέρετε στην παρούσα στιγμή και να εστιάζετε στην αναπνοή σας.

3.Διατηρήστε έναν τακτικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης
Ένα ακανόνιστο μοτίβο ύπνου δημιουργεί ένα φαινόμενο jet lag, γνωστό ως «κοινωνικό jet lag», όπου ο εγκέφαλος κοιμάται και ξυπνά τις λάθος ώρες.

Το να πηγαίνετε πάντα για ύπνο και να σηκώνεστε περίπου την ίδια ώρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, βοηθά στη ρύθμιση του ρολογιού του σώματός σας και προάγει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της κατάλληλης ώρας για ύπνο, συμβάλλοντας στον πιο ποιοτικό ύπνο.

Πηγή: vita.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ