Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός
Ήτανε Πρωτομαγιά του 1906, που μέσα στο εορταστικό ταρνανάϊ για τη γιορτή των λουλουδιών κιόπισω στη Λάση, συμμετείχε κι ενεργά ο Εργατικός Σύνδεσμος Κεφαλληνίας, διοργανώνοντας μια μοναδική γιορτή, για να τιμήσει την πρώτη του Μάη και για να ευχαριστήσει τα μέλη του, που ενεργά πάλευαν για τα δικαιώματα της εργατιάς.
Τότενες, όπως είπαμε, οι εκδηλώσεις των Αργοστολιωτών για την Πρωτομαγιά γινόντουσαν στη Λάση. Χοροί και τραγούδια, ομάδες και πρωτομαγιάτικα στεφάνια, ερωτευμένοι μικροί και μεγάλοι, γυναίκες με άνθη στα χέρια … όλα αυτά και άλλα τόσα συνέβαιναν, μα πάνω από όλα οι συμμετέχοντες ήταν σε κοχλασμό χαράς και διασκέδασης, για να τιμηθεί η Πρώτη του Μαγιού.
Ο Εργατικός Σύνδεσμος διαφήμισε πριν μέρες τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς, ενεργοποιήθηκαν όλα τα μέλη του, είχαν τη δική τους ορχήστρα και είπαν να τιμήσουν μέσα από μια φιέστα «τσελεμπράλε», τόσο το εργατικό πνεύμα της συνάντησής τους όσο τη γιορτή του Μάη.
Ετούτο το πρωτομαγιάτικο γιορτάσι έγινε κοντά στο σπήλαιο του Αγίου Γερασίμου στα Σπήλια, με πρώτη τη Θεία Λειτουργιά για το καλό του μήνα κι έπειτα, εκεί κοντά… και η ορχήστρα να παίζει τα άσματα, τα κανταδόρικα, αλλά και τους ευρωπαϊκούς χορούς , που τους περίμεναν τα κρυφά, τα ερωτευμένα ζευγαράκια για να αγκαλιαστούν για τση τύχης τους το καλό.
Ο Γεώργιος Μολφέτας περιγράφει στην εφημερίδα του το «Ζιζάνιον» , 1-5-1906, πολύ όμορφα, με πικάντικο ποιητικό τρόπο όλες αυτές τις εορταστικές εικόνες της Εργατικής Πρωτομαγιάς του Συνδέσμου, αναφέροντας τη δράση των μελών που βοήθησαν και πρόσφεραν τα εκλεκτά φαγώσιμα, για να γίνει αυτή η μοναδική εορτή. Στέκεται σε εικόνες λαογραφικές και στην προσφορά των μελών του Συνδέσμου, για ότι ο καθένας συνέδραμε στο γιορτάσι και επιπλέον σχολιάζει και «ποστιάζει» την κάθε στιγμή που του προκάλεσε κέφι, αλλά και θέμα για την ποιητική γραφή του. Επίσης, ο Μολφέτας αναφέρεται ποιητικά στο ότι τα μέλη του Εργατικού Συνδέσμου, δεν έμειναν μόνο στη γιορτή της Πρωτομαγιάς στη Λάση, αλλά μετέφεραν τη συνέχειά της και στο Αργοστόλι που διασκέδασαν έως το πρωί τρώγοντας και πίνοντας με πολύ κέφι!
Αποφεύγοντας τον δικό μου σχολιασμό για όσα συνέβησαν εκεί, και που μας τα μαρτυρεί ο ίδιος Μολφέτας, αυτά εξάλλου θα είναι στις κάποιες εικόνες που συνοδεύουν το κείμενο, αξίζει να σημειωθεί, ότι η προσφορά του σπουδαίου σατιρικού , εστιάζεται μέσα από το δημοσιογραφικά του εργαλεία, τις ονομαστές εφημερίδες του, πρωτίστως σε δυο άξονες: Στη διατήρηση της κεφαλληνιακής διαλέκτου μέσα από όμορφη δική του ποιητική στιχοπλοκία και στις πολλές λαογραφικές εικόνες που μας δίνει, και που είναι πολύτιμες για την ανασύνθεση του ιστορικο- λαογραφικού παρελθόντος του τόπου μας.