Μπήκαμε στην περίοδο του χρόνου όπου τα υπέροχα αυτά πλάσματα, που ζουν στις θάλασσές μας, έχουν ήδη αρχίσει να ζευγαρώνουν.
Κάνοντας μία βόλτα στο λιμάνι του Αργοστολίου και στον Κούταβο είναι πολύ πιθανό να δούμε χελώνες που μπορεί να είναι τελείως ακίνητες ή να μοιάζουν ‘‘μπλεγμένες’’, κολλημένες σε κάτι στα θολά νερά. Δεν ανησυχούμε απαραίτητα. Πιθανότατα δε διατρέχουν κάποιο κίνδυνο, απλώς αναπαράγονται.
Το σημαντικότερο όμως είναι να μην πλησιάσουμε και να μην τις ταΐσουμε – ενοχλήσουμε σε καμία περίπτωση! Μεγάλη προσοχή, επίσης, στα διερχόμενα σκάφη και βάρκες. Οι χελώνες που ζευγαρώνουν έχουν πολύ μικρή δυνατότητα μετακίνησης, οπότε κρατάμε χαμηλή ταχύτητα και ελέγχουμε το νερό κινούμενοι μέσα στο λιμάνι και μπαίνοντας – βγαίνοντας από αυτό, για να μην τις τραυματίσουμε. Είναι βασικό να μην επηρεάσουμε τη βιολογική διαδικασία, όσο είναι δυνατόν.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι θαλάσσιες χελώνες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εμάς και τη συμπεριφορά μας προς αυτές για την επιβίωσή τους. Είναι από τα αρχαιότερα είδη στον πλανήτη – έχουν παραμείνει σχεδόν απαράλλαχτες για πάνω από 100 εκατομμύρια χρόνια – αλλά έχουν πλέον αβέβαιο μέλλον. Η ιστορία μας έχει δείξει ότι οποιαδήποτε παρέμβαση στον κύκλο της ζωής έχει τελικά δυσμενείς επιπτώσεις.
Επομένως ακολουθούμε τις παραπάνω οδηγίες, ειδικά μέχρι το τέλος της περιόδου ζευγαρώματος, που συνήθως διαρκεί μέχρι τις αρχές του Ιουνίου. Θα έχουμε με αυτόν τον τρόπο μια ομαλή περίοδο φωλεοποίησης στις παραλίες του νησιού, από τον Μάιο και έπειτα, όπου οι χελώνες θα βγουν στη στεριά για να αφήσουν τα αυγά τους. Στη συνέχεια του καλοκαιριού θα δούμε έτσι με μεγάλη ικανοποίηση τα μικρά χελωνάκια να εκκολάπτονται και να φτάνουν σε μεγάλους αριθμούς στη θάλασσα, διασφαλίζοντας το μέλλον του είδους.