Μαρία Παπαδάτου: Pοlar sounds – Πολικοί ήχοι
Οικολογία
15/02/2023 | 09:16

Της Μαρίας Παπαδάτου

Το project Cities and Memory αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα project ήχου παγκοσμίως, με τη συμμετοχή άνω των 1000 καλλιτεχνών στη παραγωγή ποικίλων ήχων.

Το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα αποτελείται από μοναδικές ηχογραφήσεις φυσικών ήχων στο πεδίο, εφαρμοσμένη ηχητική τέχνη και χαρτογράφηση. Κάνοντας χρήση του ηχητικού χάρτη Cities and Memory, κάποιος έχει τη δυνατότητα να εξερευνήσει κάθε τοποθεσία μέσα από δύο πτυχές: τη γνήσια ηχογράφηση πεδίου στο συγκεκριμένο μέρος και ένα επανασχεδιασμένο ήχο που παρουσιάζει αυτό το μέρος σε μια νέα διάσταση. Με αυτό τον τρόπο, ο ακροατής μπορεί να ταξιδέψει σε διάφορα τοπία μέσα από το πρίσμα δύο διαφορετικών ηχητικών κόσμων.

Έως τώρα έχουν δημιουργηθεί πάνω από 5000 ήχοι, διαμοιρασμένοι σε περισσότερες από 100 χώρες στον ηχητικό χάρτη Cities and Memory. Η συλλογή των ήχων έχει πραγματοποιηθεί από διαφορετικά και ποικίλα μέρη ανά τον κόσμο, όπως την οχλαγωγία του σταθμού Grand Central (Μανχάταν, Νέα Υόρκη), τα παραδοσιακά τραγούδια ψαρέματος στη λίμνη Τουρκάνα (Κένυα, Αφρική), τον ήχο στα κέντρα δεδομένων υπολογιστών στο Μπέρμιγχαμ (Ηνωμένο Βασίλειο), την ψαλμωδία στον πνευματικό ναό στη Νέα Ταϊπέι (Ταϊβάν) ή το βουητό των μηχανών βαπορέτο στη Βενετία (Ιταλία).

Το Polar Sounds, ή αλλιώς Πολικοί Ήχοι, αποτελεί ένα νέο μοναδικό έργο που δημιουργήθηκε εμπνευσμένο από ήχους της Αρκτικής και της Ανταρκτικής, με σκοπό την αντανάκλαση της κλιματικής αλλαγής μέσα από την εξέλιξη των ήχων στις πολικές θαλάσσιες περιοχές. Ο σχεδιασμός του προέκυψε από συνεργασία μεταξύ του Cities and Memory project, και των ερευνητικών κέντρων Helmholtz Institute for Functional Marine Biodiversity (HIFMB) και Helmholtz Center for Polar and Marine Research (AWI). Η ηχογράφηση των ηχητικών κλιπ πραγματοποιήθηκε με τη χρήση υδροφώνων που τοποθετήθηκαν στις θάλασσες της Αρκτικής και Ανταρκτικής και αποτελούν μια μίξη βιοτικών, γεωφονικών και ανθρωπογενών ήχων.

Ο στόχος του έργου Polar Sounds είναι αφενός η καταγραφή των ήχων της ζωής στα πέρατα της Γης, σε περιοχές δύσκολα προσβάσιμες, και αφετέρου η προτροπή να συνειδητοποιήσουμε την ευθραυστότητα των πολικών οικοσυστημάτων στο πλαίσιο της ισχύουσας κλιματικής κρίσης. Δεδομένης της ταχύτερης θέρμανσης των Πόλων σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, η συλλογή και το άκουσμα αυτών των ήχων θα μας μεταφέρει την εικόνα ενός συναρπαστικού μα ταχέως μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος, ούτως ώστε να μας ενθαρρύνει να ανακαλύψουμε τρόπους διατήρησής του για τις μελλοντικές γενιές.

Η ακοή είναι η ταχύτερη αίσθηση και ο ήχος έχει τη δυνατότητα να ταξιδεύει μακριά έως τα πέρατα των ωκεανών. Χάρη σε αυτή την ιδιότητα, οι ακουστικές μέθοδοι γίνονται ολοένα και πιο χρήσιμα εργαλεία στους επιστήμονες, οι οποίοι κάνουν χρήση τους για την καλύτερη κατανόηση των Πολικών θαλασσών και της θαλάσσιας βιοποικιλότητάς τους. Όταν η όραση καθίσταται αδύνατη, τα ακουστικά δεδομένα μπορούν να παρέχουν στους επιστήμονες ανεκτίμητες πληροφορίες σχετικά με τις αναπαραγωγικές συνήθειες, τα μεταναστευτικά μοτίβα και τους τρόπους που ανθρωπογενείς ήχοι επηρεάζουν αρνητικά το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Η συλλογή Polar Sounds περιλαμβάνει:

– Σπάνιες ηχογραφήσεις από τραγούδια φαλαινών, συμπεριλαμβανομένης της γαλάζιας φάλαινας (blue whale), πτεροφάλαινας (fin whale), τοξοκέφαλης φάλαινας (bowhead whale) και φυσητήρα (sperm whale).
– Είδη Οδοντωτών φαλαινών (Odontocete), συμπεριλαμβανομένης της φάλαινας φυσητήρα (sperm whale), όρκας (killer whale), δελφινιών και φάλαινας μονόκερο (narwhal).
– Είδη φωκών, συμπεριλαμβανομένης της φώκιας του Weddell, φώκιας λεοπάρδαλη (leopard seal), φώκιας καβουροφάγο (crabeater seal), και της λιγοστά μελετημένης φώκιας του Ross.
– Ανθρωπογενείς αρκτικούς ήχους – σεισμικά ερευνητικά όπλα και ήχους πλοίων.
– Ήχους που προκαλούν δέος καθώς παγετώνες συνθλίβονται και θαλάσσιοι πάγοι τραγουδούν.
– Μυστήριους ήχους αγνώστου προέλευσης.

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ