Αν και σε δύο εβδομάδες πλησιάζει η μαύρη εκείνη ημέρα στα παγκόσμια χρονικά (24/2/2022) που η Ρωσία του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν εισέβαλε απρόκλητα στη γειτονική της Ουκρανία φαίνεται πως πάρα τις αρχικές ελπίδες όλων μας πως ο πόλεμος θα ήταν σύντομος η γενική αίσθηση του κόσμου είναι σήμερα ότι θα κρατήσει ίσως και χρόνια ακόμα!
Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν έχει, πάρα τις αρχικές προβλέψεις πολλών “ειδικών,” λάβει διαστάσεις “Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου” με την καταστροφική γι’ όλους χρήση πυρηνικών όπλων. Εντούτοις, θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν ένας παγκόσμιας ανάμειξης πολέμου καθώς οι περισσότερες Δυτικές χώρες (ακόμα και η Ελλάδα μας) έχουν στείλει όπλα και ανθρωπιστική βοήθεια στους ηρωικούς Ουκρανούς μαχητές!
Ως εκ τούτου, δηλαδή ενός νέου είδους “παγκόσμιου πολέμου” στην καρδιά της Ευρώπης, καλό θα ήταν κατά την άποψη μου να ανατρέξουμε στην νεότερη ιστορία για να υπολογίσουμε το πολυπόθητο ερώτημα: Πόσο θα κρατήσει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία;
Έτσι, εάν η διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου επαναληφθεί τότε ο πόλεμος στην Ουκρανία θα κρατήσει μέχρι το 2028…Όσο δηλαδή τα 6 χρόνια που κράτησε ο Παγκόσμιος Πόλεμος εναντίον του Αδόλφου Χίτλερ.
Όμως, εάν επαναληφθεί η διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη τότε ο πόλεμος Ρωσίας και Ουκρανίας θα κρατήσει 4 χρόνια… Δηλαδή, έως το 2026!
Ανθρωπιστική ευχή όλων μας βέβαια είναι ο Πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας να τελειώσει αν αυτό είναι εφικτό αμέσως τώρα! Αυτό όμως το υποθετικό χαρμόσυνο γεγονός δε φαίνεται ούτε από το χρονικό προγραμματισμό αποστολής νέων πολεμικών όπλων στην Ουκρανία από τις Δυτικές Δυνάμεις, ούτε από τη διαπραγματευτική ρητορική των άμεσα εμπλεκομένων πολεμικών δυνάμεων (της Ρωσίας και της Ουκρανίας) αλλά ούτε και από το παραπάνω συμπέρασμα από την πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης!
Τέλος, πρέπει να επισημάνω, πως παρά τη διεξαγωγή δυστυχώς καθημερινών αιματηρών πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία μεταξύ ενός νέου Δαβίδ που μάχεται εναντίον μιας υπερδύναμης με γυάλινα πόδια που αποδεικνύει ότι είναι σήμερα η Ρωσία που έχει εισβάλει στα εδάφη της, ότι οι αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου γι’ εμάς όλο και μειώνονται αν κρίνει κάνεις από τις πρόσφατα μειωμένες παγκόσμιες τιμές της ενέργειας και του πληθωρισμού που επίσης όλο και μειώνεται.
Όποτε, φαίνεται πως ο ελεύθερος κόσμος στον οποίο ανήκουμε έχει προσαρμοστεί αναλόγως με θετικό τρόπο στα νέα αρνητικά γεωπολιτικά δεδομένα και πως, όπου αυτό είναι δυνατό, η ζωή στις χώρες μας επανέρχεται σταθερά σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς και δεδομένα!
Σπύρος Καγκάδης