Λίγες ημέρες μετά την τραγωδία στο Λασίθι της Κρήτης όπου βράχος έπεσε σε ενοικιαζόμενα δωμάτια με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μία αλλοδαπή τουρίστρια, αλλά και την κατολίσθηση στο Ναυάγιο της Ζακύνθου μετά τη σεισμική δόνηση των 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη, έχει ανοίξει και πάλι η συζήτηση για τον κατολισθητικό κίνδυνο σε εμβληματικά τουριστικά σημεία της χώρας μας.Μεταξύ αυτών και ο Μύρτος, η πλέον διάσημη παραλία του Δήμου μας και της Κεφαλλονιάς εν γένει.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Καθηγητή Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, κύριο Ευθύμιο Λέκκα, ο Μύρτος, οι Εγκρεμνοί και το Πόρτο Κατσίκι στη Λευκάδα, το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο, η Κόκκινη Παραλία στη Σαντορίνη, η Λίνδος στη Ρόδο, τα Λαλάρια στη Σκιάθο, η Αγία Άννα στη Βόρεια Εύβοια, πολλές παραλίες στο νότιο κομμάτι της Κρήτης και όλες οι βόρειες παραλίες της Καλύμνου, είναι μερικές από τις πιο επικίνδυνες για κατολισθήσεις τουριστικές περιοχές.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Τα Νέα”, ο κύριος Λέκκας επισημαίνει πως σε κάποιες από αυτές τις παραλίες, ενδεχομένως να χρειαστεί οριοθέτηση του μέγιστου αριθμού επισκεπτών που μπορούν να δεχτούν. Μάλιστα, το υπουργείο Τουρισμού σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή, από την επόμενη κιόλας σεζόν, ένα πιλοτικό σχέδιο με βάση το οποίο θα εκτιμηθεί ο κίνδυνος κατολισθήσεων και το οποίο θα οδηγήσει στην εφαρμογή μέτρων προστασίας, όπου χρειαστεί. Επιπλέον, ο κύριος Λέκκας επισημαίνει ότι εκατοντάδες σπίτια και καταλύματα κινδυνεύουν, καθώς είναι χτισμένα σε ακατάλληλα σημεία, με χαρακτηριστικότερο την οικοδόμηση τουριστικών καταλυμάτων επάνω στο ενεργό σεισμικό ρήγμα του Πλακιά στην Κρήτη.
Σε κάθε περίπτωση, οποιοδήποτε μέτρο ή έργο συμβάλει στη βελτίωση της ασφάλειας των επισκεπτών μίας περιοχής, είναι επιβεβλημένο. Αρκεί ο χρόνος υλοποίησής τους να μην συμπίπτει με την τουριστική περίοδο, καθώς αυτό επιφέρει δυσάρεστες συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.
Πηγή: poulatakefalonias.gr