Τιμητική διάκριση για τον ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων με ιδιαίτερη μνεία στο έργο της Ζακύνθου [εικόνες]
Αυτοδιοίκηση
04/11/2022 | 13:29

Με τιμητική διάκριση για την θετική εξέλιξη στην διαχείριση απορριμμάτων στα Ιόνια Νησιά, εστιασμένη στο έργο της Ζακύνθου βραβεύθηκε ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ιονίων Νήσων στο συνέδριο με θέμα “Ενεργειακή Αξιοποίηση Απορριμμάτων – Βιομάζα – Κυκλική Οικονομία – Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας” πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Η Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ και Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκου, του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, εκπροσώπων των ΦοΔΣΑ, των Δήμων και όλων όσων δρουν στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, παρέλαβε την τιμητική αυτή διάκριση με ιδιαίτερη μνεία στο έργο της Ζακύνθου, όπου μέσα στα δυο χρόνια λειτουργίας του ΦοΔΣΑ, το έργο συμβασιοποιήθηκε, κατασκευάζεται και σύντομα παραδίδεται προς χρήση με τις πλέον σύγχρονες απαιτήσεις.

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΦοΔΣΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

H βράβευση για την ΠΙΝ αποτελεί μεγάλη ικανοποίηση και ενθάρρυνση για την ολοκλήρωση των έργων που έχουν ξεκινήσει για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων

Η Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου δήλωσε “Eίναι μεγάλη ικανοποίηση να αναγνωρίζονται οι προσπάθειες του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων και να βραβεύεται για τα επιτεύγματα που έχει ήδη στη μικρή διάρκεια ζωής του, μόλις δυο χρόνια. Αυτή η επιβράβευση είναι μια μεγάλη ικανοποίηση και παράλληλα μια ενθάρρυνση, διότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να ολοκληρωθούν τα έργα που έχουν ξεκινήσει με υποδομές των ολοκληρωμένων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και να επουλώσουμε τις πληγές του παρελθόντος, διότι ήδη υπάρχουν εκεί και περιμένουν την παρέμβαση μας χώροι που προσβάλουν σήμερα το περιβάλλον, την ταυτότητα και τα συμφέροντα του τόπου μας και είναι τα υπολείμματα μιας κακοδιαχείρισης που έγινε στα Ιόνια Νησιά και στη χώρα μας. Θάβαμε αντί να επεξεργαζόμαστε.
Είμαστε στην αρχή μιας νέας πορείας και το μήνυμα μας είναι ότι η πολιτική που κάνουμε και οι στρατηγικές επενδύσεις είναι για να προστατέψουμε το περιβάλλον και να δώσουμε στον πολίτη, την ευκαιρία να ωφεληθεί από αυτό το αποτύπωμα της διαχείρισης απορριμμάτων διότι όσο περισσότερο ανακυκλώνουμε τόσο λιγότερο θα θάβουμε, τόσο λιγότερο θα μας στοιχίζει η διαχείριση. Οι πολίτες έχουν ενδιαφέρον και συμφέρον να μπουν ενεργά σε αυτή τη διαδικασία που θα ξεκινήσει από τους Δήμους με την υποστήριξη του ΦοΔΣΑ για να ανακυκλώνουμε και να μην φτάνουμε στη διαχείριση μεγάλων ποσοτήτων σύμμεικτων άρα και μεγάλο υπόλειμμα ταφής άρα και μεγαλύτερο κόστος. Όλο αυτό γίνεται για την ποιότητα ζωής, για τη δημόσια υγεία και για το οικονομικό συμφέρον του δημότη. Είμαστε λοιπόν σε σωστή πορεία και έτσι θα συνεχίσουμε”.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Το έργο της Ζακύνθου δεν είναι απλά μια Μονάδα Επεξεργασίας με Χώρο Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) αλλά Μονάδα Αξιοποίησης – Ανακύκλωσης δεχόμενο όλα τα ρεύματα αποβλήτων όπως ανακυκλώσιμα υλικά (ΚΔΑΥ) και χωριστά συλλεγμένα οργανικά (ΜΕΒΑ) και σύμμεικτων απορριμμάτων. Ταυτόχρονα ήδη το έργο προσαρμόζεται για παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου με αποτέλεσμα σύντομα στην Ζάκυνθο να οδηγείται προς ταφή λιγότερο από το 10% των παραγόμενων απορριμμάτων του νησιού.
Όλα αυτά συνιστούν την πλήρη ανατροπή στον τομέα της διαχείρισης για την τόσο ταλαιπωρημένη, σε σχέση με τα απορρίμματα, τα τελευταία χρόνια Ζάκυνθο. Σε συνδυασμό δε με το πρόσφατο γεγονός ότι σύντομα εγκρίνεται και η Μελέτη Αποκατάστασης του παλιού ΧΥΤΑ. “Ο παλιός αυτός ΧΥΤΑ της Ζακύνθου από κοινού με το πρώτο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) αποτέλεσαν πριν από 26 χρόνια πρότυπο διαχείρισης απορριμμάτων για νησιά και μικρές γεωγραφικές ενότητες. Αρκεί να αναφέρουμε ο ΧΥΤΑ ήταν ο πρώτος που λειτούργησε στην Ελλάδα ενώ το ΚΔΑΥ το μοναδικό που κατασκευάστηκε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση πριν ακόμα συσταθεί ο ΕΟΑΝ με την παλιά του νομική μορφή. Αυτές οι δομές όμως από μόνες τους έχουν ένα λειτουργικό κύκλο ζωής και αν δεν υπάρχει συνέχεια, όραμα και εξέλιξη στην διαχείριση των απορριμμάτων τότε μοιραία οδηγούμαστε σε ένα κύκλο εσωστρέφειας και ταυτόχρονα απαξίωσης των δομών. Την στιγμή που θα καταφέρουμε να δρομολογήσουμε και την αποκατάσταση του παλιού ΧΥΤΑ του νησιού θα πούμε με πλήρη βεβαιότητα και σιγουριά, η Ζάκυνθος γύρισε σελίδα και κοιτά το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων με αισιοδοξία”, πρόσθεσε η πρόεδρος του ΦοΔΣΑ και Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων.
Με τις ενέργειες αυτές, οι οποίες συντελέστηκαν τα τελευταία δυο χρόνια, η Ζάκυνθος από ουραγός γίνεται πρωτοπόρος στην διαχείριση των απορριμμάτων με ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στην τεχνολογία των απορριμμάτων και τούτο επιβεβαιώθηκε και από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων Φορέων και Οργανισμών.

ΦΟΔΣΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Η Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου ανέφερε ότι με παρομοίους όρους κατασκευάζεται και το έργο της Κεφαλονιάς και σύντομα θα ακολουθήσει αυτό της Κέρκυρας, ενώ πρόσθεσε “Όλα τα έργα τα οποία σχεδιάζουμε και υλοποιούμε είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τους αυξημένους στόχους ανάκτησης / ανακύκλωσης και ενεργειακής αξιοποίησης που τίθενται από την Ευρωπαϊκή αλλά και Εθνική πλέον πολιτική για την Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων. Το Έργο δε της Κεφαλονιάς ήταν το πρώτο το οποίο δημοπρατήθηκε με την επιλογή της προαίρεσης στην ανάκτηση δευτερογενούς καυσίμου.
Στα πρώτα βήματα του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων η τοπική αυτοδιοίκηση στάθηκε αρχικά με επιφύλαξη και σκεπτικισμό, σύντομα όμως ο Φορέας αποκτώντας δομή, υπόσταση και δραστηριότητα, αναγνωρίσθηκε από το σύνολο των τοπικών κοινωνιών και των εκπροσώπων της ως ένας υπεύθυνος και αξιόπιστος Οργανισμός με υψηλές προσδοκίες και στόχους στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος στα νησιά μας.
Σήμερα όλοι αναγνωρίζουμε ότι κομβικής σημασίας για την επιτυχή εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής στη διαχείριση των απορριμμάτων είναι η συμμετοχή των Δήμων και των πολιτών καθώς και η ενίσχυση του βασικού πυλώνα που είναι ο διαχωρισμός των απορριμμάτων, η χωριστή τους συλλογή και ανακύκλωση. Για το λόγο αυτό στα Ιόνια Νησιά δημιουργήσαμε το «Παρατηρητήριο Κυκλικής Οικονομίας» μέσω του οποίου προσδοκούμε να συμπαρασύρουμε Δήμους και πολίτες με μπροστάρη το ΦοΔΣΑ σε ορθολογικές και βιώσιμες δράσεις που θα αλλάξουν τον τρόπο ζωής, συμπεριφοράς και κατανάλωσης και των μόνιμων κατοίκων των νησιών μας αλλά και των επισκεπτών μας”.

Με την ευκαιρία εξήρε για το ακούραστο ενδιαφέρον και προσπάθειά της για το έργο της Ζακύνθου την Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου και μέλος του ΔΣ του ΦοΔΣΑ Αικατερίνη Μοθωναίου καθώς και τους Θοδωρή Κάρδαρη Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών του ΦοΔΣΑ και τον Γενικό Διευθυντή Βασίλη Αναλυτή.

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ