ΠΙΝ: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ενημερωτική Εκδήλωση για το ευρωπαϊκό έργο Interreg V-A Greece – Italy BEST 2014-2020
Αυτοδιοίκηση
01/11/2022 | 20:05

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022 στη Κεφαλονιά, ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου Εδαφικής Συνεργασίας [Interreg V-A Greece – Italy BEST 2014-2020] «Addressing joint Agro- and Aqua- Biodiversity pressures Enhancing SuSTainable Rural Development» με ακρωνύμιο «Β.Ε.S.T.» (ΟΠΣ 5041640) («Αντιμετώπιση των κοινών πιέσεων στην Αγρο- και Υδρο- Βιοποικιλότητα, Ενίσχυση της Αειφόρου Αγροτικής Ανάπτυξης»), με θέμα:

«Ο ρόλος της αξιοποίησης των τοπικών και γηγενών ποικιλιών φυτικών ειδών στη διατήρηση και αύξηση της βιοποικιλότητας»

 

Στην έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Σταύρος Τραυλός, Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλληνίας, ο οποίος τόνισε ότι «η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος αποτελούν πρόκληση για τις κοινωνίες μας. Την πρόκληση αυτή είναι χρέος μας να την μετατρέψουμε σε ευκαιρία για την οικοδόμηση ενός νέου οικονομικού μοντέλου που θα συμβάλλει στη προστασία των φυσικών μας πόρων και στην ανάδειξη της βιοποικιλότητας του τόπου, η οποία είναι μοναδική και οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε.»

Ακολούθησε ο κ. Χριστόφορος Βαβάσης, Προϊστάμενος Τμήματος Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Κεφαλληνίας , ο οποίος αναφέρθηκε στους στόχους του έργου BEST και στις δράσεις που υλοποιούνται στα νησιά του Ιονίου και στη Κεφαλονιά.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Παύλος Μπουχάγιερ, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Ιόνιου Πανεπιστημίου, ο οποίος αναφέρθηκε στη δημιουργία και λειτουργία Τράπεζας Σπόρων για τα Ιόνια Νησιά, η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου BEST. Στόχος της δράσης αυτής είναι η συλλογή, διεργασία, κατηγοριοποίηση και αποθήκευση δειγμάτων γενετικών πόρων με σκοπό όχι μόνο την διαφύλαξή τους αλλά και την αξιοποίησή τους.
Αναφέρθηκε στον «θησαυρό» που διαθέτει κάθε τόπος, στις γηγενείς δηλαδή ποικιλίες φυτικών ειδών, όπως τις 12 διαφορετικές ποικιλίες ντομάτας της Κέρκυρας, το νεροκρέμμυδο και τα πεπόνια της Ζακύνθου, την «παλιά» ντομάτα της Κεφαλονιάς, και την προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να ενταχθούν οι ποικιλίες αυτές και τα προϊόντα τους στην επιχειρηματική ζωή. Τόνισε ότι πρέπει να γίνει μια κοινή προσπάθεια, με τη συμβολή γεωπόνων στη παραγωγική διαδικασία, τοπικών παραγωγών για τη καλλιέργειά τους, επιχειρηματιών για τη μεταποίηση και διανομή τους αλλά και επιχειρηματιών του τουρισμού για την ένταξη τους στο γαστρονομικό χάρτη του Ιονίου.

Ακολούθησε η κα Βασιλική Καραγιάννη, Γεωπόνος, Προϊσταμένη Τμήματος Διαχείρισης & Προστασίας Περιβάλλοντος της Μ.Δ. Εθνικού Δρυμού Αίνου, η οποία παρουσίασε τις δράσεις για την προστασία των σπάνιων και απειλούμενων αυτοφυών φυτικών ειδών των Προστατευόμενων Περιοχών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης, το κοινό είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους παραπάνω ομιλητές και να μοιραστεί τις απόψεις και προβληματισμούς του σχετικά με τις ορθές μεθόδους καλλιέργειας των γηγενών ποικιλιών και των αναγκαίων μέτρων στήριξης των νέων παραγωγών και επιχειρηματιών για την αξιοποίηση και σύνδεσής τους με την τοπική οικονομία.

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ