Ήδη από το 1994, η 10η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρας Ψυχικής Υγείας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας, σε μια προσπάθεια να προβληθεί η σημασία της ψυχικής ασθένειας και να ευαισθητοποιηθεί το κοινό όσον αφορά τις ψυχικές διαταραχές.
Είναι γεγονός πως πολλές πτυχές της ψυχικής υγείας έχουν αμφισβητηθεί, ενώ παράλληλα οι υπηρεσίες, οι επενδύσεις και οι χρηματοδοτήσεις που διατίθενται για τη ψυχική υγεία παραμένουν ελλιπείς.
Τι εννοούμε όμως με τον όρο «ψυχική υγεία»; Αρχικά θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ψυχική υγεία δεν συνεπάγεται μόνο την απουσία της ψυχικής ασθένειας. Ορίζεται ως η κατάσταση της υγείας κατά την οποία ένα άτομο συνειδητοποιεί τις δυνατότητές του, δύναται να αντεπεξέρχεται στις δυσκολίες που προκύπτουν από την καθημερινότητα, είναι παραγωγικό και μπορεί να συνεισφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Είναι ένα αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα και αποτελεί ένα βασικό συστατικό της συνολικής υγείας και ευζωίας του ατόμου που επηρεάζει τις δυνατότητες του να παίρνει αποφάσεις, να χτίζει σχέσεις, και να διαμορφώνει τον κόσμο μέσα στον οποίο ζει.
Όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς, όπως η Ένωση Προστασίας της Ισότητας και των Δικαιωμάτων Α.μεΑ. «ΥΠΕΡΙΩΝ», είναι ευκαιρία να συσπειρωθούν και να διεκδικήσουν η Ψυχική Υγεία και Ευεξία να γίνει Παγκόσμια Προτεραιότητα για όλους. Ένα μήνυμα ίσως πιο επίκαιρο από ποτέ, αν αναλογιστεί κανείς όλες αυτές τις κοινωνικές συνθήκες που επιδιώκουμε να ανταπεξέλθουμε τα τελευταία έτη: μια παγκόσμια πανδημία, που δεν άφησε κανένα άτομο ανεπηρέαστο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πολεμικές συρράξεις οι οποίες έχουν επιφέρει ένα ντόμινο οικονομικής δεινότητας, ανεβάζοντας κατακόρυφα το κόστος ζωής, όξυνση διάφορων κοινωνικών φαινομένων , όπως μετακίνηση πληθυσμών, φτώχεια, ανεργία, κ.ά. Σε μια τέτοια εποχή λοιπόν, η ανάγκη φροντίδας της ψυχικής μας υγείας μοιάζει ύψιστης σημασίας.
Όλοι παίζουμε ρόλο στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το ποιες πρακτικές και προληπτικές παρεμβάσεις ψυχικής υγείας λειτουργούν και η Παγκόσμια Ημέρα είναι μια ευκαιρία να τις αναδείξουμε συλλογικά.
Για το ΚΔΗΦ Α.μεΑ. «ΥΠΕΡΙΩΝ»,
Θεόδωρος Μάργαρης,
Κοινωνικός Λειτουργός .