Με μεγάλη επιτυχία η έναρξη των εργασιών της 20ης Πανελλήνιας Σπηλαιολογικής Συνάντησης στη Σάμη [εικόνες]
Κοινωνία
01/09/2022 | 15:43

Με πολύ μεγάλη επιτυχία και πλήθος επισκεπτών πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 31 Αυγούστου η έναρξη της 20ης Πανελλήνιας Σπηλαιολογικής Συνάντησης στη Σάμη και συγκεκριμένα στο Ίδρυμα Δημητρίου και Λουκίας Τζανενετάτου. Την εκδήλωση που πραγματοποιείται από τον Σπηλαιολογικό Ελληνικό Εξερευνητικό Όμιλο (ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο.) με τη στήριξη του Δήμου Σάμης, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακήσιων Πειραιά προλόγησε η κ. Ξένια Γεωργοπούλου ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Σάμης, κ. Γεράσιμος Μονιάς – Νέτης, ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης, κ. Παναγής Καππάτος και ο εκπρόσωπος του χώρου φιλοξενίας, κ. Δημήτρης Τζανετάτος. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι Αντιδήμαρχοι Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού κ. Αντώνης Καλλιβωκάς, Προγραμματισμού και Συντονισμού κ. Στέλιος Σπαθής, Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σπύρος Σπαθής, Καθαριότητας, κ. Αριστέα Αμίτση, μέλη του δημοτικού συμβουλίου, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων και εκπρόσωποι φορέων / συλλόγων του Δήμου Σάμης.

Τόσο ο κ. Μονιάς όσο και ο κ. Καππάτος ευχαρίστησαν τους διοργανωτές για την τιμή που έκαναν στην Κεφαλονιά, επιλέγοντας τη Σάμη ως τόπο φιλοξενίας της 20ης Πανελλήνιας Σπηλαιολογικής Συνάντησης. Παράλληλα, αναφέρθηκαν στον σπηλαιολογικό πλούτο της ευρύτερης περιοχής της Σάμης αλλά και ολόκληρου του νησιού με ένα μεγάλο και ενδιαφέρον σύμπλεγμα γεωλογικών φαινομένων καθώς και στη σημασία προστασίας και ανάδειξης της σπηλαιολογικής δραστηριότητας με τη δημιουργία ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ.
Μάλιστα, ο Δήμαρχος Σάμης ανέφερε ότι υπογράφηκε χθες η Σύμβαση για την οριστική μελέτη ανάδειξης όλου αυτού του γεωλογικού συμπλέγματος με στόχο την προστασία του και την ανάδειξη του με συνδυασμένες παρεμβάσεις που θα κατατείνουν σε μια αειφόρο ανάπτυξη και την εκτίναξη του κύρους της περιοχής.
Επιπλέον, επεσήμανε ότι ο Δήμος Σάμης έχει καταθέσει στην Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας όλες τις προβλεπόμενες από τον νόμο μελέτες για τα Σπήλαια Δρογκαράτης και Μελισσάνης. Μετά την έγκριση τους από το ΚΑΣ και την εφαρμογή τους θα προσφέρουν νέες συνθήκες ανάδειξης και ανάπτυξης που η φήμη και η αίγλη τους με την ένταξη τους στο σπηλαιολογικό πάρκο, θα δημιουργήσουν ένα έργο πνοής για την Ελλάδα.
Κλείνοντας, τόνισε ότι οι εργασίες του συνεδρίου είναι σημαντικές γιατί κατατίθενται μελέτες και έρευνες για κάθε περιοχή ξεχωριστά και αποτελούν την βιβλιογραφία για κάθε σπήλαιο που βοηθούν στην προστασία του και χαράζουν τον τρόπο ανάδειξης τους.
Στη συνέχεια τον λόγο πήραν ο Πρόεδρος του Σπηλαιολογικού Εξερευνητικού Ομίλου (ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο.) κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου, η κ. Ιωάννα Ευσταθίου, Αρχαιολόγος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας, ο κ. Γιώργος Ηλιόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και οι Δρ. Έλενα Ζουμπούλη, Δρ. Μιχαήλ Ξανθάκης, Δρ. Γεώργιος Δρακάτος και Δρ. Παναγιώτης Μινέτος από το Γεωπάρκο Κεφαλονιάς και Ιθάκης.
Η συμβολή των μελών της επιστημονικής κοινότητας που συμμετέχουν στη διοργάνωση είναι πολύ σημαντική καθότι με τις γνώσεις και την εμπειρία τους συμβάλουν στην δημιουργία εμπεριστατωμένης βιβλιογραφίας αναφορικά με τον σπηλαιολογικό πλούτο της περιοχής μας και ταυτόχρονα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη και ανάδειξη του.

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Σάμης

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ