Με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση που είχα με τα στελέχη του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Ελληνικών Πόλεων, εντυπωσιάστηκα από τον αριθμό των ωφελούμενων δημοτών από τις δράσεις ευαισθητοποίησης του Φορέα. 584.000 πολίτες έχουν ήδη κάνει χρήση των υπηρεσιών το έτος 2020 και συνεχίζουν. Θα πρότεινα, δε, στη δημοτική αρχή να σκεφτεί πολύ σοβαρά να ακολουθήσει κι εκείνη το πιλοτικό πρόγραμμα των ΚΕΠ Υγείας, το οποίο έχει ξεκινήσει να λειτουργεί σε πολλούς δήμους στο πλαίσιο του έργου «Πρόγραμμα Πρόληψης και Προσυμπτωματικού Ελέγχου των δημοτών και κατοίκων, με έμφαση στα μέλη Ευάλωτων και Ειδικών Ομάδων του πληθυσμού.» Τα ΚΕΠ Υγείας αποτελούν μία στροφή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προς την τοπική αυτοδιοίκηση, αποτελεί, δε, ένα σοβαρό εργαλείο της τοπικής αυτοδιοίκησης, πλήρως εναρμονισμένο με τα πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που έχει σαν σκοπό τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την ενημέρωση των πολιτών για να προληφθούν έγκαιρα σοβαρές παθήσεις. Ενδεικτικά αναφέρω την εξέταση μέσω μαστογραφίας για καρκίνο του μαστού, καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καρδιαγγειακά επεισόδια, καρκίνο του παχέος εντέρου, ψυχικά νοσήματα, ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής και άλλα. Όντας και προσωπικά ευαισθητοποιημένος στον Τομέα της Υγείας, καθώς ασχολούμουν επαγγελματικά για χρόνια σε αυτόν από θέσεις ευθύνης, θα πρότεινα στη δημοτική αρχή να λάβει σοβαρά υπόψη αυτή την πρωτοβουλία, ώστε να αποκτήσει και ο δήμος μας σύντομα το δικό του ΚΕΠ Υγείας.
Αναφορικά, δε, με το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της 15ης Απριλίου 2022, θα μού επιτρέψετε να κάνω δύο σημαντικές αναφορές από τα θέματα προς συζήτηση.
Σχετικά με το θέμα αιτήματος επιχορήγησης των σχολικών επιτροπών: Η παιδεία αποτελεί τον πρωταρχικό πυλώνα διαμόρφωσης μιας κοινωνίας, των παιδιών μας, της νέας γενιάς. Το Α και το Ω του κοινωνικού και πολιτικού πολιτισμού των κυττάρων της χώρας μας, ήτοι του πολιτισμού εκείνου που φέρει ένας πολίτης που νοιάζεται για τα κοινά είναι η ποιοτική και υγιής μόρφωση των νέων ανθρώπων και διαδόχων στην πολιτική ζωή του τόπου. Οι συνθήκες διαβίωσης των μαθητών και εκπαιδευτικών τους δεν θα πρέπει να παραγνωρίζονται, ειδικά υπό συνθήκες ακρίβειας και πανδημίας. Όπως ένας φυτικός οργανισμός χρειάζεται νερό και φως, για να αναπτυχθεί, όπως ένας έμβιος ζωικός οργανισμός χρειάζεται τροφή, έτσι και οι μαθητές χρειάζονται φροντίδα και αξιοπρεπείς συνθήκες εκπαίδευσης. Επομένως, σαφώς και συμφωνούμε στην οικονομική ενίσχυση των σχολικών επιτροπών και των αποθεματικών τους.
Σχετικά με το αίτημα των εργαζόμενων με διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Πυλάρου του ΟΚΑΠ Κεφαλληνίας καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες,: Είναι αυτονόητη η πολιτική στήριξη και συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματά τους. Όπως έχω προαναφέρει σε αντίστοιχη περίπτωση, η ασταθής νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων δυστυχώς δεν βρίσκεται πάντα στο πλευρό των εργαζομένων, με τις τελευταίες αποφάσεις των ανώτερων σε βαθμό δικαστηρίων να είναι πολλές φορές αμείλικτες στη μετατροπή των συμβάσεων. Παρ’ όλα αυτά, επειδή η νομολογία αποτελεί ζωντανό οργανισμό σε μια κοινωνία δικαίου, η οποία εξελίσσεται συνεχώς, προσβλέπουμε στη δίκαιη λύση των αιτημάτων των εργαζομένων και εκφράζουμε την αμέριστη πολιτική συμπαράστασή μας στους σκοπούς τους.
Παντελής Σ. Αμούργης,
δημ. Σύμβουλος δήμου Σάμης Κεφαλονιάς,
επί κεφαλής ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ