Λύκειο Ελληνίδων: Ετοιμασίες για τη καθιερωμένη, το Μεγάλο Σαββάτο, γιορταστική παραδοσιακή εκδήλωση «Ανάστα ο Θεός»
Πολιτισμός
12/04/2023 | 22:30

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Λυκείου των Ελληνίδων Παραρτήματος Αργοστολίου, τα μέλη μας, οι δάσκαλοι, οι χορευτές μας, ετοιμάζονται για τη καθιερωμένη το Μεγάλο Σαββάτο γιορταστική παραδοσιακή εκδήλωση «Ανάστα ο Θεός» και το σπάσιμο των πήλινων.

Σε κλίμα χαράς και αισιοδοξίας, στη σκιά των δραματικών γεγονότων σε όλο τον κόσμο, όπως ο πόλεμος, οι επιδημίες, τα ατυχήματα, το Λύκειο των Ελληνίδων Παράρτημα Αργοστολίου, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, σε συνεργασία με το Δήμο Αργοστολίου και συμπολίτες που πάντοτε στηρίζουν το έθιμο, ετοίμασε 700 λαμπάδες πασχαλιάτικες, που θα μοιραστούν στο κοινό το Μ. Σάββατο, 15 Απριλίου 2023.

Το τυπικό της εκδήλωσης θα είναι αυτό που ακολουθήθηκε όλα τα χρόνια από την αναβίωση του εθίμου και εξής, με κύρια σημεία δράσης τα γραφεία του Λυκείου των Ελληνίδων (αφετηρία – συγκέντρωση μελών Λ.Ε.Α), την πλατεία Καμπάνας, όπου η πομπή θα συναντηθεί με τη Φιλαρμονική Σχολή του Δήμου μας «Διονύσιος Λαυράγκας» και διά του Λιθοστρώτου θα μεταβεί στην πλατεία, όπου ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνος. Στις 12:00 ́ π.μ. του Μ. Σαββάτου θα ακουστεί το «Ανάστα ο Θεός», θα πέσουν οι πρώτες στάμνες από το καμπαναριό, από τον κ. Ευάγγελο Μαζαράκη, (χαιρετισμοί, σπάσιμο πήλινων, διανομή λαμπάδων), και τέλος ξανά διά του Λιθοστρώτου, πάντα με τη συνοδεία της μπάντας, μετάβαση στην πλατεία Καμπάνας, όπου θα ακολουθήσουν ξανά χαιρετισμοί, σπάσιμο πήλινων, διανομή λαμπάδων, και τέλος χοροί τοπικοί και πανελλήνιοι από το Λ.Ε.Α με συμμετοχή και του κοινού.

Όπως πάντα το Λ.Ε.Α θα επιδιώξει το καλύτερο για την εκδήλωση αυτή, διατηρώντας πάντοτε την προοπτική περαιτέρω αναβάθμισή της, σύμφωνα με την κρίση και επιθυμία πολλών συμπολιτών μας που στηρίζουν την παραδοσιακή αυτή εκδήλωση.

Σημειώνουμε ότι στην τεχνοκρατούμενη εποχή μας, που χαρακτηρίζεται από τον ορθολογισμό και κάποτε έλλειψη αξιών, ενίοτε άχρωμη και άχαρη, μπορούν να έχουν τη θέση τους τα πατροπαράδοτα έθιμα του λαού μας, που κόντρα στο χρόνο διατηρούν τη φρεσκάδα και την ομορφιά τους.

Ευχές σε όλους για μια Χαρούμενη Πασχαλιά, ένα Πάσχα Ελληνικό, με συμμετοχή στα δρώμενα της Μεγάλης Εβδομάδας, μέθεξη και λυτρωτική συγκίνηση.

Το «Πάσχα» σηματοδοτεί το πέρασμα από το σκοτάδι στο φως, από το θάνατο στη ζωή. Χαρακτηριστικό το παρακάτω κείμενο.
«Ἀναστάσεως ἡμέρα λαμπρυνθῶμεν Λαοί, Πάσχα Κυρίου, Πάσχα· ἐκ γὰρ θανάτου πρὸς ζωήν, καὶ ἐκ γῆς πρὸς οὐρανόν, Χριστὸς ὁ Θεός, ἡμᾶς διεβίβασεν, ἐπινίκιον ᾄδοντας».
Ὁ Κανών, ποίημα Ἰωάννου τοῦ Δαμασκηνοῦ. ᾨδὴ α’ Ἦχος α’ εἱρμὸς

 

Ευρώπη Μοσχονά – Μαραγκάκη
Πρόεδρος Λυκείου των Ελληνίδων Παραρτήματος Αργοστολίου

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer