Μεγάλη συνέντευξη της Ρόδης Κράτσα Τσαγκαροπούλου στο ekefalonia: «Η ΑΝΑΣΑ μας λοιδόρησε, ο Δήμος Αργοστολίου δεν έπιασε το μήνυμα…»
Αυτοδιοίκηση
01/04/2022 | 10:20

Μεγάλη συνέντευξη παραχώρησε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κα Ρόδη Κρατσα Τσαγκαροπούλου στο ekefalonia.  Η κα Κράτσα κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για το τελευταίο της ταξίδι στο Dubai καθώς και τα οφελή της Περιφέρειας απο το άνοιγμα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Περιφερειάρχης ωστόσο αφήνει αιχμές για το δήμο Αργοστολίου με αφορμή τη μη συμμετοχή του. Επίσης η Περιφερειάρχης σχολιάζει με σκοπτικό τρόπο τη στάση της αντιπολίτευσης (ΑΝΑΣΑ) για το συγκεκριμένο θέμα.

Ακολουθεί η συνέντευξη της Περιφερειάρχη στο ekefalonia.gr:

 

ΕΡ.1: Επιστρέψατε από το Ντουμπάι πριν λίγες ημέρες, πολλά ακούστηκαν για αυτήν την Έκθεση, τελικά ποσό σημαντικό ήταν το γεγονός ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων βρέθηκε εκεί; Είχε συμβεί κάτι παρόμοιο στο παρελθόν;

ΑΠ.: Ούτε είχε συμβεί στο παρελθόν, ούτε είναι εύκολο να συμβεί στο μέλλον. Η EXPO 2020 του Dubai είναι ένα παγκόσμιο γεγονός ενός θεσμού που ξεκίνησε το 1851 σε κρατικό επίπεδο για να παρουσιάσει τα επιτεύγματα των κρατών στον σύγχρονο κόσμο και να συμβάλλει στην αλληλογνωριμία και συνεργασία.

Η Έκθεση του Dubai είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα και με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παρ΄ όλες τις δυσκολίες της covid-19 εποχής.
192 χώρες συμμετείχαν με εντυπωσιακά περίπτερα, 80 ηγέτες κρατών συμμετείχαν στα εγκαίνια ή σε εκδηλώσεις των περιπτέρων τους.
Η επόμενη θα γίνει στην Ιαπωνία το 2025 με πολύ μικρότερους χώρους, ακριβότερο κόστος ενοικίασής του και προσφερόμενων υπηρεσιών.
Το Dubai ήταν λοιπόν μια μεγάλη ευκαιρία για την χώρα μας που δεν θα έπρεπε να αφήσει αναξιοποίητη η Περιφέρειά μας. Προωθούμε την εξωστρέφεια με κάθε δυνατό τρόπο.

Μέσα στο καλαίσθητο τριώροφο κτήριο του ελληνικού περιπτέρου έγιναν εκδηλώσεις παρουσίασης των νησιών μας με δείπνο στην συνέχεια οι τεράστιες οθόνες πρόβαλλαν τα Ιόνια με διάφορες όψεις και θεματολογία. Τους επισκέπτες υποδέχονταν ένα βίντεο με θέμα “Η επιστροφή του μυθικού ήρωα Οδυσσέα στην πατρίδα του” με διαδρομή από την Ερείκουσα έως την Ιθάκη και σταθμό σε κάθε νησί, μικρό και μεγάλο. Παράλληλα, στο αμφιθέατρο οι οθόνες πρόβαλλαν συναυλίες, χορωδίες, χορούς από εκδηλώσεις στα Ιόνια Νησιά με μεγάλη επισκεψιμότητα από πολλές εθνικότητες. Παράλληλα, παρουσιάστηκε η τοπική ζωή και γαστρονομία, η δημιουργική βιομηχανία, η χειροτεχνία, η αρωματοποιία και η επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα η αειφορία και ο φυσικός μας πλούτος, η βιωσιμότητα της τουριστικής ανάπτυξης, όπως και οι σύγχρονες υποδομές μας.

ΕΡ.2: Σε τι μπορεί να μας ωφελήσει το άνοιγμα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα;

ΑΠ.: Πρέπει να επισημάνω ότι με την παρουσία μας στην EXPO 2020 DUBAI κάναμε άνοιγμα σε όλο τον κόσμο γιατί ένα παγκόσμιο τεράστιο κοινό ήταν επισκέπτες στην Έκθεση. Σας λέω χαρακτηριστικά ότι το Σάββατο 12 Μαρτίου 2022 υπολογίστηκε ότι η Έκθεση είχε γύρω στις 500 χιλιάδες επισκέπτες και το ελληνικό περίπτερο με φιλοξενούμενη την Περιφέρειά μας είχε 24 χιλιάδες επισκέπτες περίπου.
Επίσης πρέπει να υπενθυμίσω ότι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο πληθυσμός (εργαζόμενοι, επιχειρηματίες) είναι πολυεθνικός (μόνο 10% είναι οι αυτόχθονες) μεταξύ του οποίου 10 χιλιάδες περίπου Έλληνες.
Αρα οι δυνητικοί τουρίστες είναι όλων των κατηγοριών και των ενδιαφερόντων.

Βέβαια επικεντρώσαμε στις απευθείας επαφές μας στους τουριστικούς παράγοντες της περιοχής και στις αεροπορικές εταιρείες για να ξεκινήσουμε το άνοιγμα σε νέες αγορές. Είναι σημαντικό ότι στην αποστολή μας συμμετείχαν και υψηλόβαθμα στελέχη της FRAPORT, τα οποία προώθησαν τα αεροδρόμια του Ιονίου για συνεργασία με αεροπορικές εταιρείες από την περιοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Στις δύσκολες εποχές που ζούμε με τις γεωπολιτικές κρίσεις όπως αυτές της Ρωσίας-Ουκρανίας και τις επιπτώσεις τους στον τουρισμό, οφείλουμε να ανοίγουμε συνεχώς νέους δρόμους και νέες αγορές.

ΕΡ.3: Κάνατε συναντήσεις και για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τι ακριβώς συζητήθηκε;

ΑΠ.: Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο συμμετείχε στο πρόγραμμα παρουσίασης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων προβάλλοντας τις επιδόσεις καινοτομίας σε πολλούς τομείς, την συνεργασία του με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς όπως και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας με έμφαση στον αγροδιατροφικό τομέα.

Παράλληλα, με πρωτοβουλία μας έγιναν συναντήσεις γνωριμίας και εργασίας του Πανεπιστημίου μας με την ηγεσία, τον Πρόεδρο, τον Πρύτανη και τον Κοσμήτορα του κρατικού Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και με το Board of Trustees (Διοίκηση χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα) του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Εμιράτου της Sarja.

Στόχος είναι η προώθηση της συνεργασίας στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του Ιονίου Πανεπιστημίου με Πανεπιστήμια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τα οποία έχουν πολυεθνικό χαρακτήρα ως προς την προσέλκυση των φοιτητών, του διδακτικού προσωπικού και των ερευνητικών τους Ομάδων και διαθέτουν βέβαια σημαντικούς πόρους. Το άνοιγμα αυτό είναι πολύ σημαντικό σήμερα που το Ιόνιο Πανεπιστήμιο δημιουργεί προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα στα αγγλικά.

ΕΡ.4: Γιατί η Κεφαλονιά ήταν απούσα; Δεν ήθελαν οι φορείς ή συνέβη κάτι άλλο;

ΑΠ.: Γιατι αυτή η ειδική προσέγγιση της εξωστρέφειας και των ευκαιριών του σύγχρονου κόσμου δεν είναι άμεσα στην νοοτροπία και την πολιτική όλων των φορέων. Και το χειρότερο, αντί να είμαστε όλοι προσηλωμένοι στον στόχο της ανταγωνιστικότητας του τόπου μας, το Dubai έγινε αντικείμενο μικροπολιτικής συμπεριφοράς. Μετά μανίας η ΑΝΑΣΑ προσπάθησε να παραπληροφορήσει, να λοιδορήσει την Περιφερειακή Αρχή και να αποτρέψει την συμμετοχή της Κεφαλονιάς.
Απίστευτο, αλλά αληθινό και αποκαλυπτικό του ήθους και του ύφους του πολιτευεσθαι, αντίθετου με τα συμφέροντα του τόπου.

Βέβαια εμείς φροντίσαμε η Κεφαλονιά να είναι “παρούσα”.
Στην ανάδειξη του φυσικού μας πλούτου και της σύγχρονης αξιοποίησής του, παρουσιάσαμε όλα τα χαρισματικά μέρη του Ιονίου από κάθε νησί, ενώ ειδική ενότητα προβολής με βίντεο υπήρξε για το μοναδικό Γεωπάρκο Κεφαλονιάς – Ιθάκης. Και ασφαλώς στα γεύματα προσφέρθηκε και παρουσιάστηκε το κρασί της Κεφαλονιάς με αναφορά στην οινοποιητική δραστηριότητά της.

ΕΡ.5: Ο Δήμος Αργοστολίου, ως μητροπολιτικός Δήμος του νησιού, δεν έδειξε ενδιαφέρον για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος μας στην συγκεκριμένη Έκθεση;

ΑΠ.: Είναι αλήθεια ότι έκανα και προσωπικές επαφές με τον Δήμο Αργοστολίου για την συμμετοχή του, επειδή έχει μια σταθερή παρουσία στις τουριστικές εκθέσεις και ενδιαφέρον για στρατηγική προβολής του τόπου.
Δεν έπιασαν όμως οι αρμόδιοι το μήνυμα της σημασίας συμμετοχής σε μια Διεθνή Έκθεση, αλλά ελπίζω ότι θα συμμετέχουν στην Τουριστική Έκθεση που θα λάβει χώρα από 9 έως 12 Μαΐου 2022 στο Dubai όπου η Περιφέρειά μας θα είναι παρούσα στο πλαίσιο του ΕΟΤ.

ΕΡ.6: Από τα άλλα νησιά υπήρξε συμμετοχή;

ΑΠ.: Υπήρξε σημαντική προετοιμασία και συμμετοχή από την Κέρκυρα και την Ζάκυνθο.
Για πρώτη φορά η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έκανε ένα εγχείρημα προβολής με συλλογικότητα, δυναμικ΄ξ και προγραμματισμό.

Έγινε, πιστεύουμε, όλοι μαζί μια καλή αρχή και ελπίζω να έχουμε την δυνατότητα να ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες συνέργειες.

ΕΡ.7: Πως πιστεύετε ότι θα εξελιχθεί η τουριστική σεζόν στα Ιόνια νησιά;

ΑΠ.: Θα έχουμε μια πολύ καλή τουριστική σεζόν. Οι κρατήσεις μετά το πάγωμα που επέφερε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, ξαναπήραν ανοδική πορεία από όλες τις χώρες, και από την Πολωνία όπου υπήρχαν ιδιαίτεροι φόβοι για την αποσταθεροποίηση της αγοράς της.

Βέβαια λόγω των κρίσεων και της αβεβαιότητας που επικρατεί διεθνώς, οι τάσεις διαμορφώνονται στην απόφαση διακοπών και επιλογή προορισμού την τελευταία στιγμή κάτι που λαμβάνουμε υπόψη στην καμπάνια μας.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι παρούσα σε όλες τις τουριστικές Εκθέσεις με ανανεωμένο υλικό και διαφημιστική καμπάνια που περιλαμβάνει κάθε νησί. Η επιτυχία βέβαια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και για αυτό είναι απαραίτητη η συνεργασία Περιφέρειας, Δήμων, τουριστικών φορέων και επαγγελματιών του κλάδου, μέσων επικοινωνίας κλπ.

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer