Διάβασα το δελτίο τύπου του Βουλευτή Παναγή Καππάτου για την συνάντησή του με τον κ. Αμυρά. Από όσο γνωρίζω τουλάχιστον ο δασικός χάρτης της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης είναι στο στάδιο της ανάρτησης και δεν είναι κυρωμένος. Συνεπώς, το τι είναι δάσος και τι όχι μέλλει να κριθεί.
Σε ποιο “περιαστικό δάσος Αργοστολίου” αναφέρεται ο βουλευτής Παναγής Καππάτος; Επίσης το Αργοστόλι είναι κτηματογραφημένη περιοχή, λειτουργεί δηλαδή το Κτηματολόγιο. Μπορεί να γνωρίσει ο βουλευτής στους δημότες του Αργοστολίου σε ποια ακριβώς ΚΑΕΚ εκτείνεται αυτό το “περιαστικό δάσος Αργοστολίου”, για να πληροφορηθούν οι επηρεαζόμενοι ιδιοκτήτες ότι κατά το βουλευτή, η ιδιοκτησία του αποτελεί δάσος; Εάν δεν με απατά η μνήμη μου σύμφωνα με το ΓΠΣ Αργοστολίου πέριξ της πόλεως υφίσταται περιαστικό πράσινο και όχι περιαστικό δάσος. Το περιαστικό πράσινο εμπίπτει στη δασική νομοθεσία, δηλαδή στο ν.998/1979, αλλά όχι στην κατηγορία του δάσους.
Σύμφωνα πάλι με το ΓΠΣ, πράγματι υφίστανται κάποιες νησίδες δάσους, πέριξ του Αργοστολίου. Εκτιμώ όμως ότι δεν έχουν έκταση 245 στρέμματα, αλλά πολύ λιγότερο. Σε αυτές αναφέρεται; Κι αυτές όμως θα κριθούν στο πλαίσιο των αντιρρήσεων των δασικών χαρτών.
Πως σχετίζεται η κίνηση αυτή της πολιτείας, δηλαδή του «καθαρισμού του δάσους», με το νόμο 4819/2021, σύμφωνα με τον οποίο, το Δημόσιο δεν προβάλει δικαίωμα κυριότητας σε εκτάσεις για τις οποίες δεν διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας, ή άλλα επαρκή στοιχεία τεκμηρίωσης της κυριότητας του, όπως πράξεις… αξιοποίησης και προστασίας, ανάμεσα στα άλλα που ορίζει το σχετικό άρθρο 152.
Ο καθαρισμός του δάσους είναι πράξη αξιοποίησης και προστασίας; Ελπίζω ο κ. Καππάτος να απαντήσει, όχι σε εμένα φυσικά, αλλά στους πολίτες.
Αντώνης Κατσιγιάννης
Τοπογράφος
Στέλεχος της Δημ. Παράταξης “Δήμος Αργοστολίου: Παρόν και Μέλλον”