Τις τελευταίες εβδομάδες, ύστερα από την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον σε όλο τον κόσμο, οι περισσότερες χώρες η μία μετά από την άλλη άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα με σκοπό να καταφέρουν να αναχαιτίσουν την νέα αύξηση κρουσμάτων. Στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση αφού αδράνησε για πολύ καιρό, τώρα αναγκάζεται να τρέχει πανικόβλητη πίσω από τις εξελίξεις, την ώρα που τα ρεκόρ των κρουσμάτων στην χώρα διαδέχονται το ένα το άλλο. Η λέξη σχέδιο άγνωστη για το επιτελικό κράτος της Νέας Δημοκρατίας. Ενώ ο κίνδυνος της μετάλλαξης Όμικρον ήταν τόσο καιρό προ των πυλών όπως προειδοποιούσαν οι επιστήμονες συνεχώς, η Κυβέρνηση απέφυγε να λάβει αποφασιστικά περιοριστικά μέτρα σκεπτόμενη τις εντυπώσεις και το πολιτικό κόστος. Ακόμα και σήμερα, η Κυβέρνηση διαρρέει τα μέτρα που σχεδιάζει και περιμένει τις αντιδράσεις στα social media. Νέα μέτρα εξαγγέλλονται, μετά ακυρώνονται ύστερα από απόφαση του Πρωθυπουργού λόγω κοινωνικών αντιδράσεων και λίγο αργότερα ανακοινώνονται νέα μέτρα, που όμως θα εφαρμοστούν με το νέο έτος… Λίγες μέρες μετά, ενώ τα κρούσματα σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η εφαρμογή των μέτρων επισπεύδεται. Δυστυχώς όμως ίσως να είναι ήδη αργά.
Όσο η Κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση πανικού και κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο, ο Covid δείχνει τα δόντια του, η πανδημία καλπάζει. Η ατολμία της Κυβέρνησης να λάβει έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα σε συνδυασμό με την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον έχει οδηγήσει σε έντονη έξαρση του νέου κύματος της πανδημίας. Η ιδιαίτερα μεταδοτική μετάδοση Όμικρον ήρθε μετά από μια παρατεταμένη περίοδο χαλάρωσης και εφησυχασμού.
Τα κρούσματα αυξάνονται δραματικά. Είναι έντονος ο κίνδυνος να επιβαρυνθεί ξανά το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Οι νοσηλείες αυξάνονται σταδιακά. Οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ εξαντλούνται και σε ορισμένες περιπτώσεις οι ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι σε κοινές κλίνες για μεγάλο χρονικό διάστημα αναμένοντας μια θέση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας γεγονός που έχει δυσμενή επίδραση στην έκβαση της υγείας τους που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Το υγειονομικό προσωπικό, που έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία 2 χρόνια, συνεχίζει να δουλεύει ηρωικά και με αυταπάρνηση για να προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Όμως μέχρι και σήμερα, η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την ενίσχυση του ΕΣΥ, ώστε να εξασφαλισθούν οι απαραίτητες κλίνες ΜΕΘ και να στελεχωθούν τα νοσοκομεία με προσωπικό και εξοπλισμό.
Αποτυχημένη κρίνεται η πολιτική της Κυβέρνησης και στο μείζον ζήτημα των εμβολιασμών. Αφού η κυβέρνηση απέτυχε να πείσει τους πολίτες για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών, τώρα προσπαθεί μέσω της υποχρεωτικότητας και των προστίμων στους πολίτες άνω των 60 να αντιστρέψει την κατάσταση.
Και ενώ η Κυβέρνηση επιμένει σε όλους τους τόνους να αναφέρει ότι θα κρατήσει την οικονομία ανοικτή, χωρίς νέο lockdown, η πραγματικότητα την διαψεύδει και δείχνει ότι σύντομα αναγκαστικά θα περιορισθούν ποικίλες οικονομικές δραστηριότητες πέραν της εστίασης και της νυχτερινής διασκέδασης στα πλαίσια των μέτρων για τον έλεγχο της μετάδοσης της νέας παραλλαγής του ιού. Αντί η Κυβέρνηση να λάβει από καιρό στοχευμένα μέτρα ώστε και η οικονομία να μείνει ανοικτή και να διασφαλισθεί η ασφάλεια των πολιτών απέναντι στην πανδημία, δείχνει ότι δεν μπορεί να καταφέρει τίποτα από τα δύο. Η πανδημία καλπάζει και τα νέα οριζόντια μέτρα της κυβέρνησης περιορίζουν την λειτουργία της εστίασης και της ψυχαγωγίας. Παρόλα αυτά, η Κυβέρνηση περιορίζεται σε ανεπαρκή μέτρα στήριξης των εργαζομένων που πλήττονται και των επιχειρηματιών. Την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να ξεχνάμε την απαράδεκτη κατάσταση με τις υψηλές τιμές των τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού και των μασκών προστασίας. Το Κίνημα Αλλαγής έχει ήδη προτείνει ανώτατη τιμή 7 ευρώ για τη διενέργεια rapid test και 40 ευρώ για τη διενέργεια PCR test, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας αλλά και προκειμένου η πρόληψη να μην έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική αφαίμαξη των πολιτών.
Όσον αφορά τα νησιά μας, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, βρισκόμαστε και πάλι στην δυσάρεστη θέση να περιγράψουμε την τραγική κατάσταση που επικρατεί εδώ και λίγα χρόνια στην υγεία στα νησιά μας. Στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, η Παθολογική Κλινική λειτουργεί μόνο με έναν παθολόγο. Η Πνευμονολογική Κλινική και η Κλινική Covid λειτουργεί μόνο με μία πνευμονολόγο. Η αναισθησιολογική κλινική επίσης υπολειτουργεί. Οι κλινικές που έχουν επωμισθεί το μεγαλύτερο βάρος της αντιμετώπισης της πανδημίας λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό, που εργάζεται με αυταπάρνηση και απαράμιλλο επαγγελματισμό αλλά χωρίς βοήθεια και ενίσχυση. Χειρότερη είναι η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Ληξουρίου Μαντζαβινάτειο στο οποίο δεν λειτουργεί εδώ και λίγα χρόνια η Παθολογική Κλινική και δεν υπάρχει δυνατότητα για την νοσηλεία ασθενών, οι οποίοι τελικά διακομίζονται στο Αργοστόλι. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη στο ΓΝ Ληξουρίου και στο ΚΥ Σάμης υποβαθμίζεται και λόγω της μετακίνησης ιατρών προς το ΓΝΚ στο Αργοστόλι με σκοπό την κάλυψη των κενών στην Παθολογική Κλινική και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ. Διαβάζουμε συνέχεια για προκηρύξεις θέσεων για ιατρούς στα νοσοκομεία του νησιού, ιατρούς όμως δεν βλέπουμε να έρχονται στα νησιά μας.
Οι μονάδες υγείας στο νησί υπολειτουργούν. Οι κάτοικοι του νησιού ζουν με ανασφάλεια. Συχνό φαινόμενο είναι οι διακομιδές ασθενών σε γειτονικά νοσοκομεία. Όσο για την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο ΓΝΚ, κανένα νεότερο – καμία ενημέρωση. Ιατροί και νοσηλευτές για την λειτουργία της ΜΕΘ δεν έρχονται στην Κεφαλονιά. Ο εξοπλισμός παραμένει αναξιοποίητος ενώ οι ασθενείς αναγκάζονται να διακομισθούν για να βρουν θεραπεία. Αντίθετα βλέπουμε ότι στα γειτονικά νησιά της Κέρκυρας και της Ζακύνθου έχει επανδρωθεί και λειτουργεί η ΜΕΘ. Τέλος, δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε και την άσχημη κατάσταση με το ΕΚΑΒ. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες καθυστερήσεων στην παραλαβή ασθενών για να μεταφερθούν στην πλησιέστερη μονάδα υγείας. Ασθενοφόρα υπάρχουν. Δεν υπάρχει όμως προσωπικό, δηλαδή οδηγοί και τραυματιοφορείς. Προσλήψεις προσωπικού δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα.
Ο Βουλευτής κ. Παναγής Καππάτος, μας ενημερώνει για τις παρεμβάσεις του και τις επισκέψεις στο Υπουργείο Υγείας, αλλά τα αποτελέσματα αυτών των κινήσεων είναι άγνωστα. Γίνονται συζητήσεις επί συζητήσεων σε Δημοτικά Συμβούλια, όπου όλοι αναγνωρίζουν τα προβλήματα που υπάρχουν, δίχως όμως να αναζητούνται τα βαθύτερα αίτια που οδήγησαν στην συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης της υγείας στα νησιά μας και δίχως επί της ουσίας να ασκείται έντονη πίεση προς το Υπουργείο Υγείας. Η κατάσταση δυστυχώς παραμένει στάσιμη.
Οι υγειονομικοί παλεύουν νύχτα μέρα στα νησιά μας και πράγματι χρειάζονται στήριξη με προσωπικό και εξοπλισμό για να συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς να έχουν κίνδυνο εξάντλησης και επαγγελματικής εξουθένωσης. Είναι ώρα για δράση. Όχι αύριο. Τώρα! Το κύμα της πανδημίας είναι εδώ. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Θα πρέπει να γίνει άμεσα δραστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) σε ολόκληρη τη χώρα και ειδικά στα νησιά μας, στα οποία παρατηρείται συνεχιζόμενη υποβάθμιση των μονάδων υγείας. Οι πολίτες της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης αξίζουν να έχουν υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. οραματίστηκε και υλοποίησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Σχεδόν 40 χρόνια μετά, ο εκσυγχρονισμός και η στήριξη του ΕΣΥ είναι η μόνη λύση για να έχουν όλοι οι πολίτες δωρεάν και αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.