Οι κληρονόμοι του αείμνηστου Ληξουριώτη δημοσιογράφου και συγγραφέα Σπύρου Ν. Λιναρδάτου, ο κ. Άγγελος-Μάριος Ν. Λιναρδάτος (αδελφός) και ο κ. Νίκος Κ. Λιναρδάτος (ανεψιός) δώρισαν πρόσφατα στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη το σύνολο σχεδόν των βιβλίων και περιοδικών (88 κιβώτια) της προσωπικής βιβλιοθήκης του Σπύρου Ν. Λιναρδάτου, καθώς επίσης και τρία έπιπλα, το γραφείο του και δύο ξύλινες βιβλιοθήκες του.
Ο Σπύρος Ν. Λιναρδάτος γεννήθηκε στο Ληξούρι το 1923 και πέθανε στην Αθήνα το 2004. Φοίτησε στη Νομική Σχολή, όπως και ο αδελφός του Κώστας, μαζί με τον οποίο συμμετείχε κατά την περίοδο της Κατοχής στην ΕΠΟΝ και γενικότερα στο κίνημα της Εθνικής Αντίστασης. Από το 1946 εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε αθηναϊκές εφημερίδες. Υπήρξε μέλος του ΚΚΕ, από το οποίο αποχώρησε το 1968, ενώ από το 1956 είχε δραστηριοποιηθεί μέσα από τις γραμμές της ΕΔΑ. Για την αντιστασιακή του δράση και για την αριστερή του ιδεολογία υπέστη διώξεις μετά το 1948. Μέχρι το 1952 είχε εκτοπιστεί στην Ικαρία, τη Μακρόνησο και τον Αϊ-Στράτη, ενώ κατά τη διάρκεια της δικτατορίας της 21ης Απριλίου εκτοπίστηκε μέχρι το 1970 στη Γυάρο και τη Λέρο. Παράλληλα με τη δημοσιογραφία ασχολήθηκε με τη μετάφραση έργων λογοτεχνικού και πολιτικού περιεχομένου, ενώ ο ίδιος συνέγραψε βιβλία για τη σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία, όπως «Η 4η Αυγούστου», «Πώς φτάσαμε στην 4η Αυγούστου», «Ο Ιωάννης Μεταξάς και οι Μεγάλες Δυνάμεις», «Από τον Εμφύλιο στη Χούντα» (πέντε τόμοι) κ.ά.
Επιδίωξη της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης είναι να βρεθεί σύντομα η αναγκαία χρηματοδότηση, προκειμένου να καταλογογραφήσουμε τα παραπάνω βιβλία και περιοδικά, ώστε χωρίς σοβαρή καθυστέρηση να είναι διαθέσιμα στο αναγνωστικό μας κοινό και σε κάθε ερευνητή.
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΟΜΙΛΙΩΝ-ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 1821
Στις 15 Δεκεμβρίου 2021 με τη διαδικτυακή ομιλία του καθηγητή Σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργου Μαργαρίτη έκλεισε ο κύκλος των διαδικτυακών ομιλιών-συζητήσεων για την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ο κύκλος αυτός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού του 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.
Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη τίμησε το σημαντικό αυτό γεγονός της νεότερης ιστορίας μας με 12 ομιλίες-συζητήσεις (μία κάθε μήνα), αναδεικνύοντας διάφορες πτυχές του Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και αξιοποιώντας ταυτόχρονα για το σκοπό αυτό το επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό της Κεφαλονιάς. Παράλληλα, μέσα από την ιστοσελίδα της, καθιέρωσε τα «Εκθέματα του Μήνα»: κάθε μήνα αναρτούσε βιβλία ή έγγραφα ή πορτρέτα σχετικά με πρόσωπα και γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης, τα οποία απόκεινται είτε στο Δανειστικό Τμήμα είτε στο Αρχειακό Τμήμα είτε στο Μουσειακό της Τμήμα, σε μια προσπάθεια να αναδείξει στην τοπική κοινωνία εξαίρετα στοιχεία του σημαντικού πλούτου που διαθέτει.
Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ
Ο Κατάλογος της λεγόμενης «Σταθερής Βιβλιοθήκης» (Πρόγραμμα openΑΒΕΚΤ) είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας (http://vivl-lixour.kef.sch.gr/?lang=el) και ο καθένας μπορεί από το σπίτι του, το γραφείο του ή το εργαστήριό του να βρίσκει τα βιβλία που τον ενδιαφέρουν, ώστε ευκολότερα και γρηγορότερα να γίνεται ο δανεισμός τους. Μετά τον τελευταίο εμπλουτισμό του με 5.000 νέα βιβλία, μέσα στους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθεί η καταλογογράφηση άλλων 4.000 νέων τίτλων βιβλίων.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ – ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΔΩΡΟ
Σας συνιστούμε τα βιβλία, που έχει εκδώσει η Βιβλιοθήκη μας, τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε είτε από τα γραφεία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (Μουσείο Ληξουρίου) είτε από τα βιβλιοπωλεία «Hapy House» (Mπάμπης Μουρελάτος) στο Ληξούρι και «Κύβος» (Παναγής Μοσχονάς) στο Αργοστόλι.
Πρόκειται για τα έργα:
► ΣΥΜΜΙΚΤΑ ΠΑΛΙΚΗΣ (έκδοση 2019) – δύο τόμοι με ποικίλα θέματα για την Παλική (ιστορικά, αρχαιολογικά, λαογραφικά, οικονομικά, εικαστικά, εκπαιδευτικά, οικολογικά, κ.λπ.). Γράφουν εξαίρετοι Κεφαλονίτες, και όχι μόνο, επιστήμονες και ερευνητές. – Τιμή και των δύο τόμων, 1130 σελίδων συνολικά, 40 ευρώ.
► ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΦΑΤΝΩΜΑΤΑ. ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ… (έκδοση 2020) – ένα παραμύθι/εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου και αποβλέπει στο να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία, το ρόλο και την αξία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, ενώ παράλληλα μαθαίνουν ποικίλα στοιχεία για την κοινωνία και τον πολιτισμό της Παλικής. Τα κείμενα είναι του εκπαιδευτικού και συγγραφέα Ηλία Τουμασάτου και η εικονογράφηση της Ελβίρας Στρατιώτη. – Τιμή 10 ευρώ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά
►τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Δημήτριο που φρόντισε και απέστειλε στη Βιβλιοθήκη μας τη δεκάτομη σειρά των Πρακτικών των επιστημονικών συνεδρίων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Ελληνική Επανάσταση του 1821,
►τη Δημαρχιακή Αρχή Ληξουρίου για τη διάθεση εργατοτεχνιτών της καθώς και για την εξασφάλιση υλικών επισκευής, ανταλλακτικών κ.λπ. που πρόσφατα είχε ανάγκη το Μουσείο Ληξουρίου,
►την επιχείρηση «Σταμούλης Κρεοπαντοπωλείο» για την οικονομική ενίσχυση προς τη Βιβλιοθήκη μας,
►τις συμπολίτισσες και τους συμπολίτες που δωρίζουν στη Βιβλιοθήκη μας βιβλία και περιοδικά από την προσωπική ή οικογενειακή τους βιβλιοθήκη.
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ Μ’ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ
ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ