Το Μαξίμου επεξεργάζεται διάφορα σενάρια για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, αν απαιτηθεί από τις εξελίξεις.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν κοινή γραμμή πλεύσης έναντι του τέταρτου, σφοδρού κύματος της πανδημίας και της μετάλλαξης Όμικρον που εξαπλώνεται ραγδαία, αλλά τα δεδομένα από την αφρικανική παραλλαγή είναι ακόμα λίγα – γεγονός που οδήγησε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αναβάλει την προγραμματισμένη για σήμερα, έκτακτη σύνοδο των ηγετών των χωρών μελών της Ε.Ε και η συζήτηση να γίνει στις 16 Δεκεμβρίου, στη Σύνοδο Κορυφής.
Οι διεργασίες, ωστόσο, τόσο στα επιτελεία των χωρών μελών όσο και στο παρασκήνιο της Ε.Ε έχουν «πάρει φωτιά», καθώς οι πολυεπίπεδες απειλές από τη νέα μετάλλαξη έχουν σημάνει συναγερμό ακόμα και στις πιο κραταιές χώρες. Ήδη, μετά την Αυστρία, και η Γερμανία αποφάσισε χθες σκληρό «lockdown» για τους ανεμβολίαστους. Ωστόσο, πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές, αναφέρουν ότι υπάρχουν και χώρες που βρίσκονται στον αντίποδα των δύο παραπάνω και αντιμετωπίζουν με μεγάλο σκεπτικισμό το ζήτημα της υποχρεωτικότητας. Ισως, προσθέτουν, είναι κι αυτός ένας λόγος για τον οποίον αναβλήθηκε για τις 16 Δεκεμβρίου η συζήτηση. Θα προηγηθεί, άλλωστε, η Σύνοδος των υπουργών Υγείας της Ε.Ε στις 7 του μηνός, οπότε θα καταγραφεί ένα πρώτο κλίμα.
Στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκη πήρε τελικώς την απόφαση για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, με διοικητικό πρόστιμο, στους πολίτες άνω των 60 ετών.
Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του iEidiseis.gr, πριν την ανακοίνωση του μέτρου, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Κομισιόν, προκειμένου να την ενημερώσει για την απόφαση που πήρε η κυβέρνηση στο κρίσιμο αυτό ζήτημα. Εξαλλου, ο κ. Μητσοτάκης είχε αποστείλει προ εβδομάδος και επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν, με την οποία πρότεινε την τρίτη δόση ως προϋπόθεση για ταξίδια των άνω των 60 ετών πολιτών εντός της Ε.Ε.
Σενάρια για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού
Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, στην Αθήνα ήδη επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για την επέκταση της υποχρεωτικότητας, αν απαιτηθεί από τις εξελίξεις. Το άφησε, άλλωστε, ορθάνοιχτο χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος όταν ρωτήθηκε αν εξετάζει η κυβέρνηση επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά του κοροναϊού και σε άλλες ομάδες πληθυσμού, απάντησε: «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή, ό,τι χρειάζεται να κάνουμε για την πανδημία, να το κάνουμε».
To κυβερνητικό επιτελείο και οι νομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης εξετάζουν ενδελεχώς όλα τα εναλλακτικά σενάρια για τις ομάδες πληθυσμού, στις οποίες θα μπορούσε – χωρίς συνταγματικό κώλυμα – να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.
Αν και δεν επιβεβαιώνεται αρμοδίως, είναι προφανές ότι τα πρώτα σενάρια που εξετάζονται αφορούν επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες έρχονται σε άμεση επαφή με μεγάλο αριθμό πολιτών και δυνητικά μπορεί να αποτελούν «βόμβες» διασποράς. Το πρόβλημα, όμως, με κάποιες από αυτές τις ομάδες, όπως πχ, με τους αστυνομικούς, είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων στον κλάδο, ασχολούνται με τον έλεγχο εφαρμογής και των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας και αν βγουν πολλοί σε αναστολή, θα υπάρξει ζήτημα. Επιπρόσθετα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και γενικότερα στην Ευρώπη, αναζητείται η λεπτή ισορροπία που θα επιτρέπει την επέκταση της υποχρεωτικότητας, χωρίς να θίγει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην εργασία.
Πάντως, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού δηλώνουν με έμφαση ότι η υποχρεωτικότητα είναι το έσχατο μέσο για ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης και αξιοποιείται ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης. Το οποίο, έσχατο μέσο, προφανώς συνδέεται άμεσα με τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τον ρυθμό εξάπλωσης της νέας μετάλλαξης, τους θανάτους και τις διασωληνώσεις.
Εν τω μεταξύ, πιθανότατα σήμερα, η Επιτροπή Εμβολιασμού, θα δώσει το «πράσινο φως» να μειωθεί στους 4 από τους 6 μήνες, το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην δεύτερη και την τρίτη, ενισχυτική δόση.
Το σχετικό αίτημα είχε καταθέσει πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση προς εξέταση στην Επιτροπή, με το σκεπτικό ότι η ανοσία φθίνει προοδευτικά και στους 6 μήνες ήδη ο πολίτης είναι «ευάλωτος» στην covid_19.
Παράλληλα αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα και ο περιορισμός της ισχύος του Πιστοποιητικού Νόσησης το πολύ στους 5 μήνες, από 6 που ισχύει σήμερα.
Πηγή: ieidiseis.gr