Άκης Πετρετζίκης: Μοσχαρίσια λάπα με χριστουγεννιάτικη γέμιση
Μαγειρική
26/12/2023 | 13:30

Συστατικά

  • 70 γρ. βερίκοκα, αποξηραμένα
  • 70 γρ. cranberries, αποξηραμένα
  • 100 γρ. κονιάκ
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 2 κιλά μοσχάρι, λάπα, χωρίς κόκαλο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κλ. δεντρολίβανο
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 100 γρ. κάστανα, βρασμένα

 

Για το σερβίρισμα

  • 750 γρ. πατάτες baby, έτοιμες

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC στον αέρα.
  • Ψιλοκόβουμε τα αποξηραμένα βερίκοκα και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε τα αποξηραμένα cranberries, το κονιάκ, και αφήνουμε για 30 λεπτά να μουλιάσουν τα αποξηραμένα φρούτα στο κονιάκ.
  • Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά 20 γρ. από το ελαιόλαδο.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να χρυσαφίσουν ελαφρά.
  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε ένα μπολ να κρυώσουν.
  • Ανοίγουμε με προσοχή στον πάγκο εργασίας τη λάπα σε πεταλούδα για ρολό. Αν δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς, ζητάμε από τον χασάπη μας να το κάνει.
  • Αλατοπιπερώνουμε και λαδώνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές.
  • Απλώνουμε τα σοταρισμένα λαχανικά (το σκόρδο και το κρεμμύδι) στην επιφάνεια του κρέατος.
  • Σουρώνουμε τα αποξηραμένα φρούτα και κρατάμε το κονιάκ στην άκρη, μέχρι να το χρειαστούμε.
  • Απλώνουμε τα αποξηραμένα φρούτα στην επιφάνεια του κρέατος μαζί με τα φύλλα από το δεντρολίβανο, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και τα κάστανα, αφού τα σπάσουμε ελαφρά με τα χέρια μας.
  • Τυλίγουμε το κρέας ώστε να καλύψει τη γέμιση δημιουργώντας ένα μεγάλο ρολό.
  • Δένουμε το ρολό με σπάγκο σε διάφορα σημεία ώστε να μη χυθεί η γέμιση.
  • Αλείφουμε με λίγο από το κονιάκ την επιφάνεια του ρολού.
  • Τυλίγουμε το ρολό με λαδόκολλα και στη συνέχεια με αλουμινόχαρτο.
  • Τοποθετούμε το ρολό σε ένα ταψί και το ψήνουμε στον φούρνο για 4 ώρες.
  • Αφαιρούμε το ρολό από τον φούρνο και το αφήνουμε για 20 λεπτά να κρυώσει ελαφρά.
  • Αφαιρούμε τον σπάγκο και κόβουμε το ρολό σε φέτες.
  • Σερβίρουμε το ρολό με έτοιμες πατάτες baby.
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ