Με τον κορονοϊό στην Ελλάδα εκτός κάθε ελέγχου, τις ΜΕΘ να γεμίζουν ασφυκτικά, τα ράντζα να βγαίνουν στα νοσοκομεία κια τους νεκρούς να αυξάνονται στο μυαλό πολλών ξυπνούν μνήμες και φόβοι από την απαγόρευση κυκλοφορίας, την απαγόρευση για μετακίνηση εκτός νομού, το κλείσιμο καταστημάτων από νωρίς το απόγευμα με αυστηρό ωράριο, τα αξέχαστα SMS στο 13033.
Με τον κορονοϊό στην Ελλάδα εκτός κάθε ελέγχου, τις ΜΕΘ να γεμίζουν ασφυκτικά, τα ράντζα να βγαίνουν στα νοσοκομεία κια τους νεκρούς να αυξάνονται στο μυαλό πολλών ξυπνούν μνήμες και φόβοι από την απαγόρευση κυκλοφορίας, την απαγόρευση για μετακίνηση εκτός νομού, το κλείσιμο καταστημάτων από νωρίς το απόγευμα με αυστηρό ωράριο, τα αξέχαστα SMS στο 13033. Το lockdown – έστω και μερικό – δείχνει να είναι προ των πυλών και το χειρότερο σενάριο στο τραπέζι για τα Χριστούγεννα.
Η Ευρώπη έκανε το πρώτο βήμα προς το lockdown και οι εξελίξεις αναμένοντια ραγδαίες 40 μέρες πριν τα Χριστούγεννα του 2021.
Οι εξελίξεις αναμένονται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και σίγουρα είναι δύσκολο να πει κανείς με ασφάλεια προς τα πού θα κινηθούν, όμως όλα οδηγούν προς μία κατάσταση τύπου lockdown. ήδη οι ΜΕΘ είναι σε οριακή κατάσταση, άνθρωποι πεθαίνουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και κανείς δεν γνωρίζει πόσο καιρό θα μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση χωρίς ουσιαστικά νέα μέτρα.
Το χειρότερο σενάριο – αυτή τη στιγμή – περιλαμβάνει ένα οριστικό lockdown για τους ανεμβολίαστους. Μέχρι να φτάσουμε εκεί δεν αποκλείεται να δούμε μέτρα τύπου Αυστρίας. Το σχέδιο ονομάζεται «Χριστούγεννα 2G» και εφαρμόζεται την ώρα που η Ολλανδία ανοίγει πρώτη στην Ευρώπη τον κύκλο με τα νέα lockdown.
Στα Χριστούγεννα 2G εμβολιασμένοι και όσοι έχουν πιστοποιητικά νόσησης είναι οι μόνοι που πηγαίνουν σε διασκέδαση, εστίαση, ξενοδοχεία, κινηματογράφους, κάθε εκδήλωση άνω των 25 συμμετεχόντων.
Η Ολλανδία από την άλλη μπήκε σε lockdown αφότου η κυβέρνηση έδωσε εντολή τα εστιατόρια και τα καταστήματα να κλείνουν νωρίτερα και απαγόρευσε την παρουσία θεατών σε μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις. Η ανακοίνωση έφερε συγκρούσεις στους δρόμους.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως οι υγειονομικοί περιορισμοί, που οι Ολλανδοί νόμιζαν ότι θα τέλειωναν για τα καλά, θα επιβληθούν εκ νέου για τρεις εβδομάδες. Τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα απαραίτητα καταστήματα, όπως τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να κλείνουν στις 20.00 τοπική ώρα, ενώ τα μη αναγκαία καταστήματα στις 18.00.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ενώ στη Χάγη και σε άλλες πόλεις της Ολλανδίας ξέσπασαν ταραχές και σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις της αστυνομίας.
Επιπλέον, οι Ολλανδοί πολίτες καλούνται να μην δέχονται περισσότερα από 4 άτομα στα σπίτια τους και να κάνουν τηλεργασία, «εκτός κι αν αυτό δεν είναι πραγματικά δυνατό», συμπλήρωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, λέγοντας επίσης ότι θα επιβληθούν εκ νέου μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα και στις ΜΕΘ
Στην επιβεβαίωση των πληροφοριών ότι σε νοσοκομεία της χώρας γίνεται επιλογή ασθενών που θα εισαχθούν σε ΜΕΘ προχώρησε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Γιάννη Θεοδόση υπογράμμισε ότι οι γιατροί στη διάρκεια πανδημιών έρχονται αντιμέτωποι με δύσκολες επιλογές.
«Υπάρχουν περιοχές της χώρας στις οποίες οι γιατροί καλούνται να επιλέξουν ποιος ασθενής θα μπει σε ΜΕΘ. Αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα. Φανταστείτε, τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση ανάγκης διασωλήνωσης ενός 60χρονου πλήρως εμβολιασμένου και ενός 45χρονου ανεμβολίαστου. Μπορείτε να διανοηθείτε τη δυσκολία του πράγματος…
Διότι αν μεν έχουμε να κάνουμε με έναν εκατοντάχρονο και ένα νέο 20 ετών, αντιλαμβανόμαστε πως δεν είναι και πολύ δύσκολη -η σε κάθε περίπτωση- βαριά απόφαση που καλείται να πάρει ένας γιατρός. Δεν είναι όμως πάντοτε έτσι».
Αναφερόμενος στην κρισιμότητα της συγκυρίας για τη λειτουργία του ΕΣΥ, έστειλε για μια ακόμα φορά μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού, καλώντας όλους όσοι έχουν επιφυλάξεις, να συλλογιστούν ότι η κατάσταση αυτή «θα μπορούσε να αποφευχθεί αν περισσότεροι συμπολίτες μας είχαν επιλέξει να εμβολιαστούν… Ο ιός έχει μεγάλη διασπορά, θα τον συναντήσουμε εμβολιασμένοι – ανεμβολίαστοι και γι αυτό το λόγο, ο εμβολιασμός αποτελεί το μοναδικό μας όπλο».
Νέα μέτρα στην εστίαση;
Νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, που θα αφορούν τους ανεμβολίαστους, εξετάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν και σε άλλους χώρους, όπως η εστίαση, μέτρα όπως στα σούπερ μάρκετ. Δηλαδή, να υπάρχει περιορισμός και στην πληρότητα αλλά και να τηρούνται μεγαλύτερες αποστάσεις. Άλλο ένα σενάριο, είναι η εφαρμογή της τηλεργασίας. Επιπλέον, μελετούν το ενδεχόμενο να υπάρξει κλιμακωτό ωράριο στις δημόσιες υπηρεσίες, ώστε να αποσυμφρορηθούν τα μέσα μεταφοράς. Πιθανό είναι επίσης, να επιστρέψει η χρήση μάσκα και σε ανοιχτούς χώρους αλλά και η χρήση διπλής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
«Η αγορά, η οικονομία, η παιδεία, θα μείνουν όρθιες, κανείς δε θέλει να γυρίσει στο καθεστώς των SMS και στην τηλεκπαίδευση» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Οι αλλαγές στα σούπερ μάρκετ
Χθες δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης κοινή υπουργική απόφαση που ορίζει ότι από σήμερα 13η Νοεμβρίου 2021 στις 06:00 ως την 22η Νοεμβρίου 2021 στις 06:00 η τήρηση αποστάσεων και παρουσίας ενός ατόμου ανά 9 τ.μ. στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κάβες…), στο πλαίσιο των μέτρων κατά της διασποράς του νέου κορονοϊού.
Για το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια κ.λπ. συνεχίζει να ισχύει ότι οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο στο κατάστημα πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για τον νέο κορονοϊό (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι ηλικίας 4 ως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test). Ειδικά για τις υπηρεσίες μανικιούρ, πεντικιούρ, ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών, προβλέπεται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος από πλεξιγκλάς.
Επιπλέον, από τα σούπερ μάρκετ, το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια απαγορεύεται η πώληση προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση σε μη έχοντες άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κομμωτή-κουρέα. Η πώληση των προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση έκδοσης του προβλεπόμενου τιμολογίου και με την ταυτόχρονη επίδειξη επαγγελματικής ταυτότητας.
Πηγή: ieidiseis.gr