Κάνε διάλειμμα γιατί για να δουλέψεις καλά…πρέπει να ξεκουραστείς καλύτερα
Υγεία
13/11/2021 | 16:01

Το διάλειμμα μας κάνει περισσότερο καλό από όσο φανταζόμαστε. Αυτό μπορεί να μην είναι κάτι νέο ωστόσο νέες έρευνες δείχνουν ότι όσοι δεν κάνουν παύσεις και δουλεύουν εξαντλητικά είναι πιο πιθανό να παρατήσουν τη δουλειά τους… Η πανδημία μάλιστα ήρθε να προσθέσει κι άλλη δουλειά…στην πλάτη μας σύμφωνα με τα νέα στοιχεία.

Στη Σουηδία εκτιμούν πολύ το διάλειμμα και το λεγόμενο “fika” είναι ιερό και λατρέμένο. Στην ουσία πρόκειται για ένα σχεδιασμένο διάλειμμα μέσα στη μέρα κατά το οποίο οι άνθρωποι σταματούν τη δουλειά τους και συγκεντρώνονται με φίλους και συνεργάτες για να πιουν τσάι, καφέ να φάνε γλυκό και να μιλήσουμε. Είναι μια ανάσα ξεκούρασης που δίνει κουράγιο στους εργαζόμενους να επιστρέψουν στα γραφεία τους ανανεωμένοι.

Δεν είναι κάτι νέο ωστόσο το γεγονός ότι το διάλειμμα μας κάνει ακόμα πιο παραγωγικούς, ωστόσο η πίεση των εργαζόμενων που παραμένουν σχεδόν καθηλωμένοι στο γραφείο τους είναι έντονη. Ακόμα πιο πριν την πανδημία, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι είναι αρκετά στρεσογόνο να είσαι πάντα στο γραφείο και συνήθως μειώνει και τα επίπεδα ικανοποίησης της δουλειάς μας. Αξίζει επίσης να αναφερθεί το 55% των Αμερικανών δεν χρησιμοποίησε όλες τις ημέρες που δικαιούνται να πάρει άδεια σύμφωνα με έρευνα του 2018.

Δουλεύουμε σχεδόν 50 λεπτά παραπάνω μετά την πανδημία
Ούτε και η υπερεργασία είναι νέο πρόβλημα, ωστόσο η πανδημία τα έβγαλε όλα αυτά στην επιφάνεια. Σύμφωνα με νεότερη έρευνα φαίνεται ότι ξοδεύουμε κατά μέσο όρο 48.5 περισσότερα λεπτά την ημέρα στη δουλειά μας από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Είμαστε ακόμα πιο αφηρημένοι, κουρασμένοι και εξαντλημένοι πολλές φορές λόγω της δουλειάς, της υποχρεώσεις που μπορεί να έχουμε ως γονείς και γενικά την καθημερινή μας ζωή.

Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο και κοινό σε όλες τις έρευνες που έχουν γίνει γύρω από το διάλειμμα: μας κάνει καλό και αφήνει περιθώριο στο μυαλό μας να σκεφτεί άλλα πράγματα όπως νέες εμπειρίες.

Το διάλειμμα και η ονειροπώληση δείχνει πάντως ότι τα «σωστά» διαλείμματα μπορούν να ενισχύσουν το ηθικό μας, να μας βοηθήσουν να δούμε τα πράγματα από διαφορετική σκοπιά και να ενισχύσουμε αυτό που λέμε ψυχική ανθεκτικότητα.

Επίσης, τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν αρκετά οφέλη για την ψυχολογία μας όταν κάνουμε διάλειμμα μαζί με κάποιον άλλον.

Σε κάθε περίπτωση τα διαλείμματα είναι καλά τόσο για εκείνους που δουλεύουν από το σπίτι όσο και για τις ομάδες που δουλεύουν μαζί. Παρόλα αυτά πολλοί δεν κάνουν διάλειμμα. Τοι ερώτημα είναι γιατί τόσος κόσμος προτιμά να βασανίζεται;

Ο γιατρός Mike Oliver και οι συνεργάτες του, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Staffordshire θέλησαν να καταλάβουν γιατί τα άτομα που συνήθως κάνουν δουλειά γραφείου δεν κάνουν διαλείμματα μέσα στη μέρα. Όπως παρατήρησαν ένιωθαν ένοχοι και αγχωμένοι να κάνουν διάλειμμα και όταν ερωτήθηκαν να διαλέξουν ανάμεσα στη δουλειά και το διάλειμμα οι περισσότεροι διάλεξαν τη δουλειά παρόλο που ένιωθαν ότι ήταν απασχολημένοι εως τον…λαιμό.

Κάνε διάλειμμα με τον συνεργάτη και το αφεντικό σου
Παρόλα αυτά υπήρχε μια ενδιαφέρουσα παράμετρος που έδειχνε ότι ήταν πιο σύνηθες για έναν εργαζόμενο να κάνει το διάλειμμα που χρειάζεται. Σύμφωνα με τη μελέτη που έκανε ο γιατρός Oliver « Παρατηρήσαμε ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους να εξασφαλίσει κανείς ότι θα κάνει διαλείμματα είναι να κάνεις μαζί με τους συνεργάτες σου ή να σε παροτρύνει το αφεντικό σου να κάνεις. Εαν το αφεντικό σου δεν είναι κοντά σου με φυσική παρουσία μπορεί να μας φαίνεται πιο δύσκολο να ανταποκριθούμε σε αυτές τις κοινωνικές προτροπές.

Γενικά η κοινωνική πίεση φαίνεται να είναι σημαντική και στην περίπτωση του διαλείμματος για αυτό και φαίνεται ότι οι εργαζόμενοι στη Σουηδία έχουν καθιερώσει το fika. Ωστοσο, παίζει ρόλο να γίνει το διάλειμμα σωστά γιατί να πέσει κανείς στην παγίδα και παραπονιέται για τη δουλειά του εκείνη την ώρα, γιατί χάνει πολύτιμο χρόνο και μπορεί να πέσει ψυχολογικά.

Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μοιραστούμε καλά νέα είτε σε προσωπικό επίπεδο είτε σε επαγγελματικό. Είναι σημαντικό όταν ακούς τα νέα αυτά να μπαίνεις και σε διάλογο. Όταν ακούμε καλά νέα για κάποιον μπορεί να βοηθήσει και τη δική μας διάθεση και υπάρχουν έρευνες οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι όταν μοιραζόμαστε θετικές εμπειρίες με άλλους μπορεί να ενισχύσει και την δική μας ψυχική ανάταση. Αν μάλιστα κάνουμε και διάλογο και ακρόαση μας είναι ενεργητική, τότε ο συνεργάτης ή ο φίλος μας μπορεί να νιώσει όμορφα που κάποιος τον ακούει και τον προσέχει.

Πολλοί ωστόσο είναι εκείνοι που δουλεύουν με τοξικούς ρυθμούς και σύμφωνα με νέα έρευνα οι περισσότεροι εργαζόμενοι παραιτούνται ή σκοπεύουν να παραιτηθούν ακριβώς για αυτό το λόγο. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι προτεραιότητα έχει η ψυχική μας υγεία περισσότερο από την ίδια την δουλειά.

Σε κάθε περίπτωση τα οφέλη των μικρών παύσεων μαζί με ένα άλλο πρόσωπο είναι σημαντικά για όλους όποιος και αν είναι ο ρόλος μας στη δουλειά.

Μπορείς να γεμίσεις τις μπαταρίες σου με τους εξής τρόπους:
Στο γραφείο: Κάλεσε έναν συνεργάτη για να περπατήσετε το απόγευμα ή για να φάτε μαζί μακριά από τα γραφεία σας

Αν δουλεύεις από το σπίτι μπορείς να κανονίσεις να συναντήσεις ένα φίλο για καφέ ή για να μιλήσεις με έναν γείτονά σου. Ή έστω να μιλήσεις διαδικτυακά με κάποιον την ώρα που κάνεις βόλτα ή απλά ξεκουράζεται μακριά από το γραφείο σου.

Είναι εξίσου καλό και για τους ανθρώπους που δουλεύουν στη Διοίκηση να κανονίσουν να τρώνε μακριά από το γραφείο τους και να κανονίσουν διαλείμματα για όλη την ομάδα μέσα στην μέρα.

Σε γενικές γραμμές η νέα έρευνα δείχνει το αυτονόητο ότι: Για να δουλέψεις καλά πρέπει να ξεκουραστείς καλύτερα.

Πηγή: news4health.gr

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ