«Άκυρο» στην επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, αλλά τα νέα μέτρα είναι έτοιμα να μπουν πάνω στο τραπέζι.
Κατηγορηματικό «όχι» λέει σε αυτή τη φάση της πανδημίας η κυβέρνηση στο ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η μέχρι σήμερα εμπειρία έδειξε ότι όχι μόνο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αλλά σε μερικές περιπτώσεις μπορεί και να λειτούργησε αρνητικά, την ώρα που τα νέα μέτρα είναι ένα βήμα πριν την εφαρμογή τους.
Το σήμα έστειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου. Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές ορισμένοι από τους παριστάμενους έθεσαν το θέμα στον πρωθυπουργό, ο οποίος, ωστόσο, απέκλεισε με κατηγορηματικότητα την πρόταση, παραθέτοντας μία σειρά από στοιχεία, τα οποία τεκμηριώνουν γιατί η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε αυτό το βήμα.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να μνημόνευσε την περίπτωση των υγειονομικών, όπου όσοι βγήκαν σε αναστολή διότι δεν εμβολίαστηκαν, δεν το έπραξαν ούτε στη συνέχεια, με αποτέλεσμα ειδικοί και κυβερνητικά στελέχη όπως πχ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα να ζητούν να επανέλθουν στα νοσοκομεία οι ανεμβολίαστοι με συχνά τεστ, για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία. Ο πρωθυπουργός φέρεται να αναφέρθηκε και στην Ελληνική Αστυνομία, όπου το ποσοστό των ανεμβολίαστων είναι υψηλό ( κινείται κοντά στο 30% ) αλλά, ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση, η υποχρεωτικότητα θα δημιουργούσε και πρόσθετα προβλήματα λόγω της ανάγκης για αυξημένη παρουσία όλων των δυνάμεων για τον έλεγχο και την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν, μάλιστα, ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια των επιχειρήσεων να ρυθμίσουν το πλαίσιο, μέσα από το οποίο, είτε μέσω των εμβολιασμών, είτε με συχνά αυτοδιαγνωστικά τεστ, θα προστατευτούν οι εργαζόμενοι από τον κορωνοϊό.
Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μία αύξηση των εμβολιασμών ( πρώτη δόση ), η οποία η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα.
Αυτή, ωστόσο είναι και η μοναδική χαραμάδα ελπίδας, αφού το σκηνικό της πανδημίας γίνεται ολοένα και πιο δραματικό, με τον δείκτη θετικότητας κυριολεκτικά να εκτινάσσεται στο 6,4% και τα νοσοκομεία να βρίσκονται για μία ακόμη φορά σε κατάσταση συναγερμού και τους ειδικούς να προβαίνουν σε εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις. Είναι ενδεικτική η πρόβλεψη του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένη Σαρηγιάννη που προειδοποίησε ότι το προγνωστικό του μοντέλο δείχνει ακόμη και επιπλέον 4.000 νεκρούς έως τα Χριστούγεννα. «Οι νεκροί θα συνεχίσουν να αυξάνονται, έχουν αυξητική πορεία και η εκτίμησή μου είναι μέχρι τέλος του μήνα θα έχουμε φτάσει περίπου στους 100 την ημέρα, κοντά στους 100», είπε ( Mega),
Οι «καμπάνες» έχουν φτάσει και στο Μέγαρο Μαξίμου και παρ ότι η κυβέρνηση επιμένει ότι αυτή τη στιγμή η προσπάθεια κινείται αποκλειστικά προς δύο κατευθύνσεις, την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ και την αύξηση των εμβολιασμών – νέων και τρίτης δόσης , το plan B είναι έτοιμο και παραμένει στο συρτάρι.
Στο κυβερνητικό επιτελείο αναμένουν τη σημερινή και τις δύο επόμενες ημέρες, στις οποίες θα φανεί αν η ανησυχητική αυξητική πορεία θα συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς. Αν συνεχίζεται, τόσο, σύμφωνα και με εκτιμήσεις μελών της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, είναι θέμα ημερών η ανακοίνωση νέων μέτρων, καθώς τυχόν νέα καθυστέρηση στη λήψη τους, μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες.
Πηγή: ieidiseis.gr