Σοβαρό πρόβλημα ακαρπίας της ελιάς, με συνέπεια τη μεγάλη μείωση της παραγωγής δημιουργήθηκε φέτος στο νησί μας, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών. Οι παραγωγοί είναι σε αδιέξοδο, με τον ΕΑΣΖ να παίρνει πρωτοβουλίες και να διεκδικεί αποζημιώσεις για την ακαρπία στην ελιά και τις ζημιές που προκάλεσε ο καύσωνας στην παραγωγή της σταφίδας, με δύο επιστολές του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, οι οποίες κοινοποιούνται στον Βουλευτή Δ. Ακτύπη, την Περιφερειάρχη Ι.Ν. Ρ. Κράτσα, την Αντιπεριφερειάρχη Κ. Μοθωναίου και τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Σ. Κουρή. Παράλληλα, ζητά να δοθεί παράταση για τις φορολογικές ρυθμίσεις ειδικά για τους αγρότες…
«Οι φόβοι που είχαμε το προηγούμενο διάστημα έχουν επαληθευτεί, καθώς η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη. Υπάρχει, δηλαδή, μια εκτεταμένη ακαρπία. Δυο είναι οι βασικοί λόγοι, οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τις νυχτερινές ώρες Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου και ο παγετός κατά τον μήνα Απρίλιο. Είδαμε αυτό το πρόβλημα έγκαιρα», σημείωσε ο Διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου, Πέτρος Βισβάρδης.
Την έντονη ανησυχία του κατέθεσε και ο πρόεδρος της Ένωσης, Αντώνης Αντίοχος. «Η κλιματολογική αλλαγή μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και σε άλλες καλλιέργειες. Μπορεί να δούμε ακαρπία και στα αμπέλια και στη σταφίδα. Φέτος το πρόβλημα παρατηρείται με ελιές. Πέρσι δεν είχαν καθόλου καρπό και δεν έχουν ούτε φέτος».
Οι πρωτοβουλίες από την Ένωση
Ο κ. Βισβάρδης μίλησε στην «ΗΜΕΡΑ» για τις ενέργειες που έχουν κάνει για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για τους παραγωγούς, οι οποίοι έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά. «Κάναμε σχετικά διαβήματα προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας να μπει και η Ζάκυνθος σε διαδικασία αποζημίωσης, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν και άλλες περιοχές στην Ελλάδα που έχουν το ίδιο πρόβλημα. Κυρίως, η Κρήτη έχει σηκώσει αυτό το ζήτημα και θέλουμε να ενταχθεί και η Ζάκυνθος. Γνωρίζουμε επίσης ότι το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυτό μας ευνοεί, καθώς θα γινει προσπάθεια συνολικής κάλυψης από ευρωπαϊκά κονδύλια. Εκεί κατευθύνουμε την προσπάθεια μας και ελπίζουμε ότι θα έχουμε ανταπόκριση».
Οι επιστολές προς το υπουργείο
Η πρώτη επιστολή έχει ως εξής: «Επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για δύο σοβαρά θέματα που απασχολούν τους παραγωγούς των βασικών αγροτικών προϊόντων της Ζακύνθου δηλαδή λάδι και σταφίδα.
Α) Ακαρπία ελιάς. Λόγω κλιματολογικών συνθηκών και συγκεκριμένα υψηλών θερμοκρασιών κατά τις νυχτερινές ώρες Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου και παγετού κατά τον μήνα Απρίλιο, δημιουργήθηκε σοβαρό πρόβλημα ακαρπίας της ελιάς με συνέπεια μεγάλη μείωση της παραγωγής. Απ’ ότι γνωρίζουμε το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως πχ Κρήτη, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για τον λόγο αυτό γίνονται προσπάθειες αποζημίωσης των παραγωγών στις οποίες πρέπει να συμπεριληφθεί και η Ζάκυνθος.
Β) Λόγω καύσωνα κατά τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο είχαμε σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή σταφίδας και οινοποιήσιμων σταφυλιών. ‘Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες από τους παραγωγούς προς τον ΕΛΓΑ και στη συνέχεια οι επιτόπιοι έλεγχοι από τον ΕΛΓΑ. Κατά περίεργο τρόπο πιστοποιήθηκαν ζημιές από τον ΕΛΓΑ μονάχα για τα αμπελοστάφυλλα όχι όμως για την σταφίδα, όπου η ζημιά ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Θεωρούμε ότι είναι αδικία για τους σταφιδοπαραγωγούς και θα πρέπει να αποκατασταθεί».
Η δεύτερη επιστολή αναφέρει: «Σας ενημερώνουμε για δύο θέματα που ενδιαφέρουν και απασχολούν τους αγρότες και παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.
Α) Όπως έχει ανακοινωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ γη πρώτη δόση της Ενιαίας Ενίσχυσης θα δοθεί τέλη Οκτώβρη. Τα χρήματα αυτά αναμένουν οι αγρότες για να καλύψουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Θα πρέπει να δοθεί παράταση ειδικά για τους αγρότες τουλάχιστον μέχρι τέλη Νοέμβρη των φορολογικών ρυθμίσεων (δόσεις φόρου, ΕΝΦΙΑ), ώστε να μην θεωρηθούν εκπρόθεσμοι.
Β) Πρόσφατα με απόφαση της κυβέρνησης προσδιορίστηκε στο ύψος των 800.000 ευρώ το αφορολόγητο για μεταβιβάσεις α’ βαθμού συγγένειας και μάλιστα ανά γονέα και τέκνο. Θα πρέπει στο μέτρο να συμπεριληφθούν και οι διαθήκες που λιμνάζουν λόγω οικονομικής αδυναμίας των ενδιαφερομένων να τις τακτοποιήσουν».
Η τιμή και η ποιότητα
Αισιόδοξος για την τιμή είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου Αντώνης Αντίοχος, ο οποίος έδωσε και τις συμβουλές του στους παραγωγούς. «Να προσπαθήσουν να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα την ποιότητα. Να πηγαίνουν αμέσως στο ελαιοτριβείο για να διατηρήσουμε την ποιότητα. Η τιμή θα είναι καλή από ό,τι φαίνεται, αλλά βέβαια η περιορισμένη παραγωγή, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην τσέπη του παραγωγού. Πιστεύω ότι θα είναι πάνω από 3 ευρώ».
Ο κ. Βισβάρδης εξήγησε ότι: «Η παραγωγή θα είναι κάτω από το μέσο όρο των προηγούμενων χρόνων. Οι τιμές θα είναι αυξημένες όμως δεν θα φτάσει για να καλύψει το συνολικό κόστος του παραγωγού, διότι θα είναι πολύ λίγη η παραγωγή».
Συμβουλές από τον Γεωπόνο της Ένωσης
Υπό αυτές τις συνθήκες απαιτούνται και προσεκτικές κινήσεις από τους παραγωγούς… Ο Γεωπόνος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου, Γιώργος Κεφαλληνός, αναφέρει: «Καλό θα είναι από εδώ και πέρα, επειδή έχουμε μεγάλα ποσοστά σε υγρασία, για τις ελιές που θα συγκομιστούν αργότερα, οι παραγωγοί να προβούν σε κάποιους ψεκασμούς με χαλκούχα σκευάσματα, έτσι ώστε να μην έχουμε προβλήματα και μυκητολογικές ασθένειες στην πορεία, κάτι που θα υποβαθμίσει την ποιότητα του ελαιολάδου. Σίγουρα, τα επόμενα χρόνια, η κλιματολογική αλλαγή θα είναι μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τόσο οι παραγωγοί όσο και η επιστημονική κοινότητα. Ένα δέντρο που είναι καλοδιατηρημένο, δυνατό, με βλάστηση και άμυνες, μπορεί να ανταπεξέλθει. Οι παραγωγοί θα πρέπει να συγκομίσουν το λάδι σωστά, να κλαδέψουν σωστά και να έχουν δυνατά και εύρωστα δέντρα, με τους κατάλληλους ψεκασμούς και λίπανση. Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα είμαστε δίπλα τους για να τους δώσουμε τις κατάλληλες οδηγίες, ώστε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα προβλήματα».
Πηγή:.imerazante.gr