Αν τον Ιανουάριο του 2020 κάποιος ισχυριζόταν ότι η βιοηθική είναι μια έννοια με κεντρική θέση στην καθημερινότητά μας, πιθανότατα δεν θα του έδιναν μεγάλη σημασία. Σήμερα όμως βλέπουμε ότι η βιοηθική αποτελεί βασική παράμετρο στη διαχείριση της πανδημίας και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Το μέλλον βρίσκεται στην πόρτα μας, χωρίς να ρωτήσει.
Υπάρχουν, αντίστοιχα, άλλες έννοιες που σήμερα θεωρούμε ότι απασχολούν μόνο την επιστημονική κοινότητα ή τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά όχι την πλειονότητα των πολιτών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι εργασιακές δεξιότητες. Σύντομα και αυτές οι έννοιες θα αποκτήσουν εξίσου κεντρική θέση στη ζωή μας.
Τα τελευταία δύο χρόνια, η κλιματική αλλαγή (ή κλιματική κρίση) είναι η έννοια την ορμητική είσοδο της οποίας αντιληφθήκαμε περισσότερο στη ζωή μας. Οι κλιματικοί κίνδυνοι και τα φυσικά φαινόμενα, από τα οποία οι σημερινές υποδομές δεν μπορούν να μας προστατεύσουν πια.
Η κυβέρνηση προχώρησε σε τρεις μεγάλες θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία της, ώστε να αυξηθεί ο βαθμός ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού.
• Δημιουργία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με επικεφαλής τον Χρήστο Στυλιανίδη, που πρωταγωνίστησε στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (rescEU).
• Δημιουργία μηχανισμού με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές.
• Αναβάθμιση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με τον ν. 4662/2020. Ως βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης γνωρίζω πολύ καλά ότι η πρόοδος που έχει συντελεστεί είναι μεγάλη.
Όταν ξεκίνησα τη θητεία μου, το 2019, αντιμετώπισα την εκκρεμότητα μιας βαλτωμένης διαδικασίας αποζημιώσεων και αποκαταστάσεων υποδομών για φυσικές καταστροφές που συνέβησαν την περίοδο 2014 – 2015. Αντίθετα, όταν ο κυκλώνας «Ιανός» χτύπησε την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, το Σεπτέμβριο του 2020, η ετοιμότητα του κράτους ήταν αυξημένη. Οι πολίτες ήταν προετοιμασμένοι και έτσι δεν θρηνήσαμε απώλειες. Αφενός χρηματοδοτήθηκε αμέσως η τοπική αυτοδιοίκηση για τα απαραίτητα έργα αποκαταστάσεων και οι βασικές υποδομές επισκευάστηκαν γρήγορα. Αφετέρου, μέχρι σήμερα, έχουν ήδη πιστωθεί σε λογαριασμούς δικαιούχων πάνω από 50 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για ζημιές σε επιχειρήσεις και οικίες.
Οι πολίτες αποζημιώθηκαν με μια απλή ηλεκτρονική διαδικασία, χωρίς τα παλαιότερα γραφειοκρατικά εμπόδια. Αντίστοιχα, την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, όταν η Ιθάκη χτυπήθηκε από την κακοκαιρία «Μπάλλος», η κυβέρνηση άμεσα προσέφερε μια απλή διαδικασία αποζημιώσεων για πολίτες και επιχειρήσεις, όσο και ένα πλαίσιο ενίσχυσης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ασφαλώς, η κλιματική αλλαγή δεν αντιμετωπίζεται με αποζημιώσεις. Υπάρχει τόσο το τοπικό επίπεδο παρεμβάσεων με έργα υποδομής και ενέργειες πρόληψης όσο και η δράση της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για την προστασία των θαλασσών και του φυσικού περιβάλλοντος. Σε αυτόν τον τομέα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει φέρει την Ελλάδα στην παγκόσμια πρωτοπορία της προσπάθειας για την προώθηση των περιβαλλοντικών στόχων της ΕΕ.
Η Ελλάδα συχνά αντιμετωπίζεται από εμάς τους ίδιους ως μια χώρα που δεν συμμετέχει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Ως μια χώρα που ακολουθεί καθυστερημένα τις διεθνείς κοινωνικές και οικονομικές τάσεις. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Για αυτόν τον λόγο θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται για τις νέες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε. Δημιουργήθηκε, υπό τον πρωθυπουργό, η Ομάδα Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού και Έρευνας για το Μέλλον (Ομάδα Foresight), ώστε να καταγράψει και να αναλύσει τις τάσεις του μέλλοντος, τις λεγόμενες «Μεγατάσεις», ως το 2040. Τους κινδύνους αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργούν για τη χώρα μας. Σήμερα έχουμε μπροστά μας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Αύριο θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες από ραγδαίες αλλαγές στον τρόπο εργασίας και παραγωγής.
Πιθανότατα θα αντιμετωπίσουμε και νέες προκλήσεις, που δεν είμαστε ακόμα σε θέση να δούμε καθαρά. Η Ελλάδα όμως πρέπει να είναι έτοιμη. Η προετοιμασία που γίνεται στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει πυξίδα για ανάλογη προεργασία σε κάθε τομέα δημόσιας πολιτικής.
Πηγή: paron.gr