Σημαντική, συγκινητική και ελπιδοφόρα χαρακτήρισαν οι ηγέτες της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας την δωρεά του ζεύγους των επιχειρηματιών και φιλανθρώπων Τομ (Αναστασίου) και Κάθυς Κουρκουμέλη για την ανέγερση του νέου πολυώροφου κτιρίου ακριβώς απέναντι από τον Καθεδρικό Ναό.
Το ζεύγος Κουρκουμέλη προσέφερε το ποσό των εκατό χιλιάδων δολαρίων και τα ονόματά τους θα γραφούν με χρυσά γράμματα στον πίνακα των ευεργετών του συγκροτήματος. Η δωρεά αυτή είναι η μεγαλύτερη που έλαβε η κοινότητα στην εποχή του κορωνοϊού και λίγες εβδομάδες μετά την εκκίνηση της ερανικής εκστρατείας για την ολοκλήρωση του εξαώροφου κτιρίου που θα στεγάσει τον πρώτο Βρεφικό Σταθμό και, όπως επεσήμανε και ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, θα δυνατότητα σε 80 περίπου βρέφη να μεγαλώσουν σε ένα ελληνοχριστιανικό περιβάλλον.
Η δωρεά του ζεύγους Κουρκουμέλη ανακοινώθηκε κατά την διάρκεια της πρώτης ερανικής εκδήλωσης, που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» διοργανώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, 11 Οκτωβρίου 2021, στο εστιατόριο “Κύμα” στο Ρόσλιν με πρωτοβουλία της προέδρου της ομογενειακής τράπεζας «Atlantic Bank» Νάνσυς Παπαϊωάννου.
Τόσο η κ. Νάνσυ Παπαϊωάννου, όσο και ο π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος και ο πρόεδρος της κοινότητας Αναστάσιος Χρυσανθόπουλος, επεσήμαναν ότι οι δωρεές των παρισταμένων άγγιξαν τις $130.000. Επεσήμαναν επίσης ότι η μεγαλύτερη δωρεά ήταν του ζεύγους Κουρκουμέλη και ότι ξεχωριστή σημασία κατέχει και η δωρεά του επιχειρηματία και συνάμα εργολάβου του έργου Νίκου Γαβαλά, άσχετα εάν ήταν μικρότερη τη τάξη.
Ο πρόεδρος της κοινότητας Αναστάσιος Χρυσανθόπουλος και ο ταμίας Γεράσιμος Ασπρογέρακας εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη για την πρωτοβουλία της Νάνσυς Παπαϊωάννου και μεταξύ άλλων τόνισαν ότι με την γενναιοδωρία του ζεύγους Κουρκουμέλη έγινε μια εξαιρετικά καλή αρχή.
«Η δωρεά του ζεύγους Κουρκουμέλη είναι πολύ σημαντική και θέλω να πιστεύω ότι θα δώσει το έναυσμα και σε άλλους ομογενείς να προσφέρουν τον οβολό τους για την ανέγερση του βρεφικού σταθμού και του κοινοτικού κέντρου. Η ανέγερση προχωρά με γοργούς ρυθμούς και πιστεύουμε ότι τους προσεχείς μήνες θα υλοποιήσουν τις υποσχέσεις που έχουν δώσει και άλλα στελέχη και μέλη της κοινότητας και που καθυστέρησαν λόγω της πανδημίας», επεσήμανε ο π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος.
Η κ. Νάνσυ Παπαϊωάννου μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιτυχίας της ερανικής εκδήλωσης και τόνισε ότι υπάρχουν και μερικοί άλλοι ομογενείς, οι οποίοι λόγω του τριημέρου του «Columbus Day» δεν μπόρεσαν να παραστούν, αλλά προθυμοποιήθηκαν να προσφέρουν τον οβολό τους.
Ζεύγος Κουρκουμέλη
Ο Τομ (Αναστάσιος) Κουρκουμέλη και η σύζυγός του Κάθυ κατέχουν εξέχουσα θέση στον μακρύ κατάλογο των επιχειρηματιών – ευεργετών της ελληνοκρατούμενης Αστόριας και κατ΄ επέκταση της Νέας Υόρκης. Η συμβολή της 33ης Οδού και της 30ής Λεωφόρου στην Αστόρια μοσχοβολά Ελλάδα, όχι μόνο διότι εκεί διατηρούν το εμβληματικό οπωροπωλείο «United Bothers Fruit Market», το οποίο οι “New York Times” το έχουν χαρακτηρίσει «Παρθενώνα των Φρούτων και των Λαχανικών», αλλά και διότι τα δύο κτίρια που ανέγειραν την τελευταία δεκαετία είναι εμπνευσμένα από την ελληνική αρχιτεκτονική.
Το ζεύγος Κουρκουμέλη και οι εταιρείες τους είναι σταθεροί χορηγοί, δωρητές και ευεργέτες των ομογενειακών και αμερικανικών φορέων και ιδρυμάτων και των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης. Εξ άλλου εάν ξεφυλλίσει κανείς τα λευκώματα των συλλόγων και των ομοσπονδιών, των κοινοτήτων και των σχολείων της Μητροπολιτικής Περιοχής της Νέας Υόρκης και τα προγράμματα των θεατρικών παραστάσεων και διαφόρων πολιτιστικών δρωμένων θα διαπιστώσει ότι το οπωροπωλείο «United Brothers Fruit Market» κατέχει εξέχουσα θέση μεταξύ των δωρητών και των ευεργετών.
Ο Τοµ (Αναστάσιος Κουρκουµέλης) γεννήθηκε στα Σιµωτάτα Κεφαλληνίας και ήταν το δεύτερο από τα τέσσερα τέκνα του ζεύγους Αριστείδη και Ειρήνης Κουρκουµέλη. Το 1967, σε ηλικία 14 ετών, µε µια βαλίτσα στο χέρι και γεµάτος όνειρα, πήρε την απόφαση να ακολουθήσει το επάγγελµα του ναυτικού.
Με το πρώτο καράβι «Αµαλία» γνώρισε πολλά λιµάνια του κόσµου. Μετά από 5 χρόνια και συγκεκριμένα το 1969 αποφάσισε να παρατήσει τη ζωή του ναυτικού και να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη στη Νέα Υόρκη.
Με την σκληρή εργασία και με το δαιμόνιο της φυλής μας κατάφερε να αποκτήσει την πρώτη επιχείρηση. Πρόκειται για ένα εστιατόριο, το οποίο έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εξαγορά του πρώτου οπωροπωλείου στο Ουάσινγκτον Χάιτς του Μανχάταν που την δεκαετία του ’60 και του ’70 αποτελούσε την Μέκκα του ελληνισμού της Νέας Υόρκης.
Το ένστικτό του τον ώθησε να ακολουθήσει την μετακίνηση του ελληνισμού προς την Αστόρια και προ τεσσάρων δεκαετιών απέκτησε το «United Brothers Fruit Market» στην συµβολή της 33ης Οδού και 30ής Λεωφόρου και να επενδύσει στην αγορά ακινήτων της Αστόριας.
Με την σύζυγό του Κάθυ απέκτησαν την εταιρεία «T.K. Management» με έδρα την Αστόρια. Το ζεύγος έφερε στον κόσμο δύο παιδιά τον Αριστείδη και την Τζοάννα και επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία τους.
Ο Τομ και η Κάθυ Κουρκουμέλη δεν είναι μόνο ευεργέτες της ομογένειας, αλλά και ευεργέτες των Σιμωτάτων Κεφαλληνίας.
Ο αυτοδηµιούργητος επιχειρηµατίας διαισθανόµενος την ανάγκη δηµιουργίας και στα Σιµωτάτα ενός σύγχρονου και υψηλών προδιαγραφών Πνευµατικού Κέντρου, ανέλαβε την πρωτοβουλία της ανέγερσής του. Και δεν αρκέστηκε μόνο με την χρηματοδότησή του, αλλά προσέφερε και ένα μέρος του οικοπέδου.
Το Δεκαπενταύγουστο του 2009 τελέστηκαν τα εγκαίνια του αμερικανικών προδιαγραφών Πνευματικού Κέντρου χωρητικότητας 150 ατόμων που βρίσκεται απέναντι από τον ναό, ενώ η κοινότητα βράβευσε το ζεύγος Κουρκουμέλη για την γενναιοδωρία τους ανακηρύσσοντας τους ευεργέτες.
Πηγή: anamniseis.net