Δεν είναι λίγες οι χώρες που έχουν ήδη αρχίσει να χορηγούν μια τρίτη, αναμνηστική όπως την λένε, δόση του εμβολίου, σε μερίδα πληθυσμού, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.
Χθες ανακοινώθηκε ότι από 10 Οκτωβρίου έχουν δυνατότητα να εμβολιαστούν με τρίτη δόση όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 50 ετών,αρκεί να έχει παρέλθει διάστημα 6 μηνών από την δεύτερη.
Είναι λογικό πως όσοι πρέπει και έχουν αποφασίσει να κάνουν την αναμνηστική τρίτη δόση, ανησυχούν για τυχόν παρενέργειες και συμπτώματα.
Ωστόσο, έρευνες δείχνουν πως δεν διαφέρουν από τα συμπτώματα της πρώτης και της δεύτερης δόσης και συγκεκριμένα οι περισσότεροι άνθρωποι που έκαναν και την τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer βιώνουν παρόμοια ή και λιγότερα συμπτώματα με τη δεύτερη δόση.
Μελέτη της Pfizer δείχνει ότι ένα μήνα μετά την τρίτη δόση του εμβολίου της, τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων είναι 3,3 φορές υψηλότερα σε σχέση με αυτά που καταγράφονταν ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση.
Η ίδια μελέτη δίνει μια εικόνα και για τις παρενέργειες της τρίτης δόσης. Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πόνος στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πονοκέφαλος, πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις και ρίγη.
Η συχνότητα των παρενεργειών:
Πόνος στο σημείο της ένεσης: 83%
Κόπωση: 63,7%
Πονοκέφαλος: 48,4%
Μυαλγία, αρθραλγία: 39,1%
Ρίγη: 29,1%
Το πιο κοινό από αυτά είναι ένας ελαφρύς πόνος στο χέρι, στο σημείο της ένεσης.
Το 88% των ανθρώπων που έκαναν τη συμπληρωματική δόση του εμβολίου της Pfizer στο Ισραήλ καταγράφουν πως νιώθουν «παρόμοια ή καλύτερα» από τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με τη μελέτη που έκανε η Clalit, ο μεγαλύτερος πάροχος υγείας της χώρας.
Ήπια αλλεργική αντίδραση
Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη με το εμβόλιο της Pfizer με την συμμετοχή ατόμων με ιστορικό αλλεργίας έδειξε ότι ο κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης ήταν μάλλον υπερεκτιμημένος, με το 98% των συμμετεχόντων να μην παρουσιάζει καμιά αλλεργική αντίδραση, το 1% να παρουσιάζει μία ήπια αλλεργική αντίδραση και μόλις το 0,7% των συμμετεχόντων να παρουσιάζει αντίδραση αναφυλακτικού τύπου η οποία είναι απολύτως αντιμετωπίσιμη και γι’ αυτό άλλωστε στην χορήγηση των εμβολίων mRNA συστήνεται στους εμβολιασμένους να παραμείνουν για 20 λεπτά στον χώρο του εμβολιαστικού κέντρου.
Σπάνια περιστατικά μυοκαρδίτιδας
Το εμβόλιο της Moderna έχει συσχετιστεί με σπάνια ήπια περιστατικά περικαρδίτιδας και μυοκαρδίτιδας αλλά αυτά αφορούν τον εμβολιασμό νεότερων ανθρώπων που δεν πρόκειται να λάβουν ακόμα ενισχυτική δόση κι επιπλέον δείχνουν να είναι απολύτως αναστρέψιμα.
Η μέχρι τώρα εμπειρία μας με την πανδημία δείχνει ότι λόγω της ικανότητας ανοσιακής διαφυγής που έχουν αρκετές μεταλλάξεις τα υπάρχοντα εμβόλια της φαρέτρας «δουλεύουν» λιγότερο, άρα τα εμβολιασμένα άτομα δεν είναι 100% προστατευμένα – κανένα εμβόλιο δεν το πετυχαίνει αυτό.
Συνεπώς τα εμβολιασμένα άτομα μπορούν να κολλήσουν κορωνοϊό και να τον μεταδώσουν, αυτό είναι ξεκάθαρο, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό.
Εξίσου ξεκάθαρο είναι ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα έχουν σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους δεκαπλάσιο κίνδυνο να νοσηλευτούν με βαριά λοίμωξη covid κατά την επέλαση της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα και 11πλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν.
Σε κάθε περίπτωση αν πρόκειται να εμβολιαστείτε καλό είναι να μην έχετε προγραμματίσει κάτι πολύ σημαντικό την επόμενη ημέρα.
Από την δική μας μέχρι τώρα πάντως εμπειρία, από τους εμβολιασθέντες στο κέντρο υγείας, φαίνεται ότι οι παρενέργειες είναι ελάχιστες και παρόμοιες με τις προηγούμενες δύο δόσεις.