Τα περίεργα ευρήματα των ανασκαφών στην Κεφαλονιά, το 1908…
Η Κεφαλονιά, ή αλλιώς Κεφαλληνία, είναι το μεγαλύτερο και πιο νησί των Επτανήσων, στο Ιόνιο Πέλαγος. Είναι επίσης γνωστή για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν τα σπήλαια του νησιού, όπως η βαραθρώδη σπηλαιολίμνη Μελισσάνη, με πολλούς τουρίστες να την επισκέπτονται. Αλλά, μπορεί να υπάρχουν ανθρώπινοι σκελετοί μεγάλων διαστάσεων στην Κεφαλονιά;
Το νησί, του οποίου οι πρώτοι γνωστοί κάτοικοι θεωρούνται πως ήταν οι Λέλεγες, έχει γίνει “μήλον της έριδος” για πολλούς ερευνητές και αρχαιολόγους, που το θεωρούν και το προτείνουν σαν την πιθανότερη πατρίδα του Ομηρικού Οδυσσέα, καθώς διάφορες ενδείξεις, ύστερα από μελέτες, τους οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα, αντί για την γειτονική Ιθάκη.
Με τηλεγράφημά του προς το Υπουργείο Εσωτερικών, τον Αύγουστο του 1908, ο Νομάρχης Κεφαλονιάς ανέφερε ότι οι ανασκαφές που ήταν σε εξέλιξη στο χωριό Μαζαρακάτα, είχαν φέρει στο φως πλήθος τάφων της προμυκηναϊκής εποχής, οι οποίοι, ως επί το πλείστον, ήταν ανέπαφοι.
Κατά τη διάνοιξη των τάφων βρέθηκαν ανθρώπινοι σκελετοί μεγάλων διαστάσεων και πληθώρα κτερισμάτων, όπως ζώνες από καθαρό χρυσό, μικρά χρυσά και ασημένια κοσμήματα, σκεύη κλπ.
Από τον μεγάλο αριθμό των ανακαλυφθέντων τάφων φαινόταν ότι το μέρος όπου βρέθηκαν ήταν νεκροταφείο κάποιας μεγάλης κοντινής πόλης, της οποίας τα ερείπια αναμένονταν να αποκαλυφθούν, εάν συνεχίζονταν οι ανασκαφές.
Όπως αναφερόταν στο σχετικό τηλεγράφημα, είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη φύλαξη των ευρημάτων.