Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων -Πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία για υγειονομικούς και τους άνω των 60 χρόνων -Οι συζητήσεις στην Επιτροπή Εμβολιασμών για τη θωράκιση του γενικού πληθυσμού
Περισσότεροι από 4.000 πολίτες της συγκεκριμένης κατηγορίας προγραμμάτισαν το ραντεβού τους κι εμβολιάστηκαν το τελευταίο 48ωρο που ενεργοποιήθηκε η διαδικασία, και με σταθερό ρυθμό κλείνονται τα ραντεβού για τις επόμενες ημέρες. Οι περίπου 285.000 πολίτες που έχουν ενταχθεί στη συγκεκριμένη κατηγορία (μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, καρκινοπαθείς που βρίσκονται σε θεραπεία, νεφροπαθείς, ασθενεις με ανοσοανεπάρκεια κα.) έλαβαν το υπενθυμιστικό μήνυμα την περασμένη Δευτέρα και μια ημέρα αργότερα ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί.
Την ερχόμενη εβδομάδα δρομολογούνται οι επαναληπτικοί εμβολιασμοί στους περίπου 20.000 ανθρώπους που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), από τα κλιμάκια των Κινητών Μονάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που είχαν διενεργήσει τους εμβολιασμούς της πρώτης δόσης στις Μονάδες και στην αρχή της “Ελευθερίας” από τον περασμένο Ιανουάριο έως τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με την προτεραιοποίηση των πληθυσμιακών ομάδων από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σειρά για τη χορήγηση της τρίτης δόσης θα έχουν οι πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων και οι υγειονομικοί. Βάσει του επιχειρησιακού σχεδιασμού οι δύο ειδικές ομάδες θεωρείται ότι μπορούν να ενταχθούν με μικρή χρονική διαφορά ή και ταυτόχρονα στην πλατφόρμα για εμβολιασμο. Σε αυτές τις ομάδες η Επιτροπή εισηγήθηκε να γίνεται ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση έξι έως οκτώ μήνες μετά τη διενέργεια της δεύτερης δόσης.
Ειδικά για τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας θεωρείται κρίσιμο να προχωρήσει άμεσα ο επαναληπτικός εμβολιασμός τουςκαθώς είναι σημαντικα εκτεθειμένοι σε σύγκριση με άλλες ομάδες πληθυσμού στο φορτίο του κορωνοϊού αλλά και γιατί για μεγάλο αριθμό υγειονομικών έχει συμπληρωθεί το διάστημα των 6-8 μηνών από τον εμβολιασμό και συνεπώς η υψηλή προστασία που είχαν έναντι του κορωνοιού υποχωρεί πια. Επιπλέον, η αναμνηστική δόση στους υγειονομικούς θα ενισχύσει το τείχος ανοσίας και ενόψει της δύσκολης χειμερινής περιόδου που αναμένεται να υψωθεί και πάλι ένα ακόμη κύμα κορωνοιού.
Η διχογνωμία της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για την προτεραιοποίηση των εμβολιασμών για τον κορωνοιό, αν δηλαδή πρέπει να χορηγείται τώρα αναμνηστική δόση στους πολίτες των αναπτυγμένων χωρών ή να ενταθούν οι προσπάθειες για τη χορήγηση πρώτης δόσης στον πληθυσμό των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών, χαρακτηρίζει και τις επιστημονικές συζητήσεις στη χώρα μας.
Στην ατζέντα των συνεδριάσεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού παραμένει -αλλά σε δεύτερο πλάνο- ο αναμνηστικός εμβολιασμός των πολιτών ηλικίας κάτω των 60 χρόνων, με τα μέλη της να αναμένουν την οριστική έγκριση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής. Υπενθυμίζεται πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) προ δύο εβδομάδων με ανακοινωση του είχε συστήσει να δίδεται έμφαση στα εμβολιαστικά προγράμματα για τη χορήγηση πρώτης δόσης και κατ´ εξαίρεση να προχωρά η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης για τους ανοσοκατασταλμένους, τους διαμένοντες σε γηροκομεία και τους ηλικιωμένους. Στο μεταξύ η αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή του αμερικανικού ρυθμιστικού φορέα, FDA, αναμένεται να συνεδριάσει αύριο για να εξετάσει το αίτημα της φαρμακευτικής εταιρίας Pfizer να τής δοθεί έγκριση για επαναληπτική δόση στον γενικό πληθυσμό. Ανάλογο αίτημα έχει υποβάλλει και η έτερη εταιρία, Moderna, η οποία έχει αναπτύξει mRΝΑ εμβόλια.
Το ζήτημα κρατά σε εγρήγορση και την κυβέρνηση της χώρας μας όπως είναι αναμενόμενο, καθώς ζητούμενο παραμένει η οικοδόμηση στέρεου τείχους ανοσίας με τη χορήγηση της τρίτης δόσης να θεωρείται ως ένα ιδιαίτερο ενισχυτικό υλικό στο τείχος αυτό. Ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης μιλώντας χθες στον Αντέννα ανέφερε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναμονή της σχετικής εισήγησης από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για την αναμνηστική δόση στον γενικό πληθυσμό.
Τα μέλη της Επιτροπής παρακολουθούν τις εξελίξεις σε διεθνές επιστημονικό και ρυθμιστικό επίπεδο και ανταλλάσσουν τις απόψεις τους για την ενίσχυση του γενικού πληθυσμού, ενώ εμβολιάζονται οι ειδικές ομάδες. Για παράδειγμα, οι γιατροί ζητούν να γίνει επαναληπτικός εμβολιασμός και στον γενικό πληθυσμό θέλοντας να αποτραπούν ή να περιοριστούν φαινόμενα μεγάλης πίεσης που έζησαν στο σύστημα υγείας όπως αυτά που χαρακτήρισαν προηγούμενα επιδημικό κύματα. Στάση αναμονής, αντίθετα, τηρούν ειδικοί της Επιτροπής που βρίσκονται σε άλλο επιστημονικό μετερίζι, και όχι στα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Θεωρείται σημαντικό πάντως από όλους πως στην παρούσα φάση η Ελλάδα έχει απόθεμα περί των 4 εκατομμυρίων εμβολίων συνολικά, με περισσότερα από τα μισά να είναι σκευάσματα mRΝΑ και να είναι σε θέση να υλοποιήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού και με την τρίτη δόση. Μάλιστα, ο προκαταρκτικός σχεδιασμός περιλαμβάνει στην ταχεία εφαρμογή των αναμνηστικών δόσεων και τη δυναμική συμμετοχής των ιδιωτών της υγείας. Εκτός από τους ιδιώτες γιατρούς, παιδιάτρους, παθολόγους, γενικούς γιατρους, πνευμονολόγους κα. που θα ξεκινήσουν τον εμβολιασμό στα ιατρεία τους στο τέλος του μήνα, στην εμβολιαστική εκστρατεία για την τρίτη δόση ζητούν να συμβάλλουν και οι ιδιωτικές κλινικές, πολυϊατρεία και κέντρα. Ο εμβολιασμός των πολιτών θα είναι δωρεάν και οι γιατροί που θα εμβολιάζουν θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.