Να μένουν τα σχολεία με κάθε τρόπο «ανοιχτά» και να μην κλείνουν τμήματα ή ολόκληρα συγκροτήματα με την εμφάνιση ενός ή δυο κρουσμάτων κορονοϊού επιθυμεί η κυβέρνηση.
Νέα σχολική χρονιά: Οι στόχοι της κυβέρνησης
Πάνω σε αυτό το στόχο θα «κινηθούν» και τα νέα πρωτόκολλα που θα ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 13 του μήνα. Για φέτος αποτελεί «στοίχημα» η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και η κανονική διεξαγωγή των μαθημάτων και όχι η τηλεκπαίδευση και γι ‘ αυτό σχεδιάζεται η βελτίωση των κανόνων που θα ακολουθούνται στην περίπτωση κρούσματος σε κάθε σχολείο.
Ταυτόχρονα σήμερα θα σταλεί στα σχολεία και ένας οδηγός ο οποίος θα απευθύνεται σε δασκάλους και καθηγητές και θα αφορά στη διαχείριση ψυχοκοινωνικών προβλημάτων των μαθητών τα οποία έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή το ζήτημα της αντιμετώπισης των κρουσμάτων μελετάται από την ειδική επιτροπή του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με την κ. Κεραμέως και σύντομα τα μέτρα θα οριστικοποιηθούν και θα κοινοποιηθούν στα σχολεία ώστε να ενημερωθούν οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς.
Νέα σχολική χρονιά: Τι θα προβλέπει η απόφαση για τη λειτουργία των σχολείων
Η σχετική υπουργική απόφαση θα προβλέπει όλο το πλαίσιο για τη λειτουργία των σχολείων φέτος με ρητές οδηγίες όπου θα αναφέρεται ότι ένα τμήμα θα κλείνει μόνο αν υπάρχουν κρούσματα στο 50%+1 μαθητές του τμήματος. Όπως μάλιστα είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Αλέξανδρος Κόπτσης «εάν υπάρξει κρούσμα, οι ανεμβολίαστοι θα έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από τους εμβολιασμένους. Οι ανεμβολίαστοι θα έχουν επιπλέον εργαστηριακά τεστ. Εφόσον υπάρχει κρούσμα στην τάξη, εκεί θα έχουμε επιπλέον εργαστηριακά για εκπαιδευτικούς και για μαθητές στο επικίνδυνο διάστημα, περίπου 7 ημερών», ενώ για την περίπτωση που υπάρχουν μαθητές οι οποίοι θα έχουν άμεση επαφή με το κρούσμα, είπε ότι πιθανόν να υπάρξει μια μικρή διαφοροποίηση, δηλαδή να τίθεται σε καραντίνα μόνο το κρούσμα. Όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς ήδη γνωρίζουν ότι θα μπαίνουν στο σχολείο, αν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης. Αν όχι, με δήλωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ δύο φορές την εβδομάδα, με δικά τους έξοδα. Για τους μαθητές άνω των 12 ετών, θα χρειάζεται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, διαφορετικά θα επιδεικνύουν αρνητικό self test δύο φορές την εβδομάδα, που θα παρέχονται δωρεάν από το δημόσιο.
Τι θα ισχύει για τα πανεπιστήμια
Σε γενικές γραμμές τα ίδια θα ισχύσουν και για τα πανεπιστήμια τα οποία επίσης θα ξεκινήσουν τη δια ζώσης λειτουργία τους 1η Οκτωβρίου αλλά με πολλά προβλήματα καθώς ο κύριος όγκος των φοιτητών δεν έχει εμβολιαστεί . Οι πανεπιστημιακοί ζητούν με ανακοινώσεις τους από τους φοιτητές τους να εμβολιαστούν τις επόμενες μέρες διαφορετικά και αυτοί θα πληρώνουν από την τσέπη τους τα σχετικά τεστ . Οι φοιτητές υποχρεούνται σε 2 εργαστηριακά rapid tests την εβδομάδα που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του φοιτητή (10 ευρώ/τεστ). Εν συνεχεία θα πρέπει να επιδεικνύει ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ (από το gov.gr) η οποία θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τις πανεπιστημιακές αρχές.
Πηγή: ethnos.gr