Ήταν 1η Σεπτεμβρίου όταν τα γερμανικά άρματα μάχης πέρασαν τα σύνορα της Πολωνίας. Είναι η αλήθεια πως περίμεναν αρκετά οι Γερμανοί… Οι Γερμανοί δεν το «σήκωναν» το γεγονός ότι η Πολωνία προσάρτησε τις πρώην γερμανικές επαρχίες της Δυτικής Πρωσίας, του Πόζναν και της Άνω Σιλεσίας, μετά τη Συνθήκη των Βερσαλλιών και καραδοκούσαν για την ευκαιρία.
Κι όταν η ευκαιρία δεν ερχόταν, τη δημιούργησαν μόνοι τους: Για να δικαιολογήσουν την εισβολή, οι προπαγανδιστές του Γ’ Ράιχ ισχυρίστηκαν ότι η Πολωνία είχε προγραμματίσει με τους συμμάχους της – τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία – να πολιορκήσουν και να διασπάσουν τη Γερμανία και ότι οι Πολωνοί εκδίωκαν άτομα γερμανικής καταγωγής. Τα Ες-Ες, σε συνεννόηση με το γερμανικό στρατό, σκηνοθέτησαν πολωνική επίθεση σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό.
Ο Χίτλερ έδωσε αμέσως διαταγή επίθεσης. Παρά τη σθεναρή αντίσταση και την πρόκληση σοβαρών απωλειών στους Γερμανούς, ο πολωνικός στρατός νικήθηκε σε διάστημα ελάχιστων εβδομάδων. Από την Ανατολική Πρωσία και τη Γερμανία στον βορρά και τη Σιλεσία και τη Σλοβακία στον νότο, οι γερμανικές στρατιωτικές μονάδες, με περισσότερα από 2.000 άρματα μάχης και πάνω από 1.000 αεροπλάνα, λύγισαν τις πολωνικές γραμμές άμυνας κατά μήκος των συνόρων και προχώρησαν στη Βαρσοβία σε σφορδή κυκλωτική επίθεση.
Έπειτα από στενή πολιορκία και μαζικούς βομβαρδισμούς, η Βαρσοβία παραδόθηκε στους Γερμανούς 27 ημέρες μετά την απρόκλητη εισβολή. Η Βρετανία και η Γαλλία, μένοντας σταθερές στην εγγύησή τους για τα σύνορα της Πολωνίας, κήρυξαν πόλεμο στη Γερμανία στις 3 Σεπτεμβρίου 1939. Η Σοβιετική Ένωση εισέβαλε στην ανατολική Πολωνία στις 17 Σεπτεμβρίου 1939. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο πιο ανθρωποβόρος πόλεμος της Ιστορίας μόλις είχε αρχίσει!
Δυσθεώρητες απώλειες και μια «συγγνώμη»
Η Πολωνία επλήγη σφοδρά από τον Πόλεμο, χάνοντας έξι εκατομμύρια πολίτες, ανάμεσά τους τρία εκατομμύρια εβραίους.
«Υποκλίνομαι ενώπιον των θυμάτων της επίθεσης στο Βιέλουν. Υποκλίνομαι ενώπιον των Πολωνών, θυμάτων της γερμανικής τυραννίας. Και ζητώ συγγνώμη», δήλωσε στα γερμανικά και τα πολωνικά ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ το 2019, ακριβώς 80 χρόνια μετά τη γερμανική εισβολή. Τι να σου κάνει μια συγγνώμη μπροστά στην εκατόμβη των νεκρών;
Και η ματιά του συγγραφέα στη σημερινή ημέρα. Γράφει ο Εντουάρντο Γκαλεάνο στο βιβλίο του «Οι Μέρες Αφηγούνται»: «Το 1939 ο Χίτλερ εισέβαλε στην Πολωνία Γιατί η Πολωνία ήταν έτοιμη να εισβάλει στη Γερμανία…
Κι ενώ 1,5 εκατομμύριο Γερμανοί στρατιώτες ξεχύνονταν στον πολωνικό χάρτη και οι βόμβες έπεφταν βροχή από τα αεροπλάνα, ο Χίτλερ παρουσιάζει τη θεωρία του περί προληπτικών πολέμων: «Καλύτερα η πρόληψη από τη θεραπεία. Σκοτώνω πριν να με σκοτώσουν». Ο Χίτλερ εγκαινίασε Σχολή! Από τότε όλοι οι αδηφάγοι πόλεμοι – χώρες που καταπίνουν άλλες χώρες – αυτοαποκαλούνται προληπτικοί πόλεμοι».
Επίσης σαν σήμερα: Το 1715… δύει για πάντα ο Βασιλιάς Ήλιος! Ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ της Γαλλίας μετά από βασιλεία 72 ετών πεθαίνει στις Βερσαλλίες, σε ηλικία 77 χρονών. Μέχρι σήμερα ο Λουδοβίκος παραμένει ο μακροβιότερος μονάρχης στην Ευρώπη. Η Ελισάβετ τον πλησιάζει…
Το 1946 οι Έλληνες με δημοψήφισμα αποφασίζουν την επάνοδο του βασιλιά Γεώργιου Β’, που είναι εξόριστος στη Βρετανία.
Το 1983 στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η πτήση 007 της Korean Air Lines καταρρίπτεται από σοβιετικό μαχητικό αεροσκάφος, όταν το εμπορικό αεροσκάφος εισέρχεται στον εναέριο χώρο της Σοβιετικής Ένωσης. Σκοτώνονται και οι 269 επιβαίνοντες, συμπεριλαμβανομένου και του Αμερικανού γερουσιαστή Λόρενς ΜακΝτόναλντ.
Το 1984 η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας εκλέγει νέο αρχηγό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη με 70 ψήφους έναντι 40 που έλαβε ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Την προηγούμενη μέρα είχε παραιτηθεί από την ηγεσία της ΝΔ ο Ευάγγελος Αβέρωφ.
Πηγή: ethnos.gr