Έντονα ανήσυχοι εμφανίζονται οι επιστήμονες για τη διασπορά του κορονοϊού στη χώρα μας, με τη μετάλλαξη Δέλτα η οποία είναι πιο μεταδοτική να κυριαρχεί στα νέα κρούσματα. Αυτό μεταφράζεται και σε αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία, με τους γιατρούς να στέλνουν σήμα κινδύνου, κάνοντας λόγο για πρωτόγνωρη πίεση στο ΕΣΥ δεδομένης και της εποχής που διανύουμε.
Καπραβέλος στο OPEN: Στο 95% η πληρότητα των ΜΕΘ COVID στο «Παπανικολάου»
Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στην τηλεόραση του OPEN ο διευθυντής της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος, επεσήμανε πως «πραγματικά μέσα στο καλοκαίρι, είναι έκπληξη και για εμάς το μέγεθος της πίεσης που δεχόμαστε».
«Το Παπανικολάου έχει αύξηση των εισαγωγών και αυτή τη στιγμή έχει τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για τον κορονοϊό να είναι γεμάτες πάνω από 95%. Έχουμε αφήσει λίγες κλίνες για τα υπόλοιπα νοσήματα και αυτό μας δυσκολεύει. Τα δύσκολα είναι πραγματικά μπροστά μας και δεν είναι καθόλου καλή η εικόνα στα νοσοκομεία. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι η νόσος αυτή τη φορά προχωράει πολύ πιο γρήγορα, παρόλο που έχουμε 40 με 50 ασθενείς, οι 20 είναι στη ΜΕΘ, είναι πολύ βαριά περιστατικά. Εάν σκεφτούμε ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας, δηλαδή επιστρέψουν οι εκδρομείς, ανοίξουν σχολεία και πανεπιστήμια και οι ανεμβολίαστοι παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, να ξέρετε δεν θα είναι καλά τα νέα», είπε ο κ. Καπραβέλος και συνέχισε:
«Εχουμε δυνατότητες περαιτέρω αύξησης κλινών, αλλά σε βάρος των υπόλοιπων νοσημάτων. (…) Είναι κρίμα να χαθούν ζωές ενώ θα μπορούσαν να είχαν σωθούν με ένα εμβόλιο».
Λινού στο OPEN: Πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία με μέτρα
Από την πλευρά μιλώντας στην «Ώρα Ελλάδος», η Αθηνά Λινού, τόνισε πως «τα πράγματα είναι δύσκολα και θα πρέπει να σταματήσουν ο εμβολιασμός και τα ατομικά μέτρα προστασίας να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Έχουμε έναν κοινό εχθρό, τον κορονοϊό. Πρέπει να κινηθούμε σαν πολίτες για να πάρουμε ατομικά μέτρα προστασίας και με κατανόησης να πείσουμε όποιο κομμάτι των φίλων και των συγγενών μας φοβάται».
«Δεν μπορεί να ανοίξουν τα σχολεία, ιδιαίτερα τα δημοτικά, χωρίς να έχει αλλάξει το πρόγραμμα ώστε να αυξηθούν τα μαθήματα σε εξωτερικούς χώρους. Χωρίς να γίνει εκπαίδευση στους γονείς πώς θα εκπαιδεύσουν τα παιδιά να φοράνε τη μάσκα. Το υπουργείο πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι έχουμε έναν πολύ πιο μεταδοτικό ιό. Είναι τρομερό να μην παίρνουμε μέτρα. Το ίδιο για τους χώρους δουλειάς – πρέπει να τεθεί το θέμα της τηλεργασίας – το ίδιο και για τα μέσα μεταφοράς», είπε στην συνέχεια.
Παγώνη: Θερίζει η μετάλλαξη Δέλτα
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στην αυξημένη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα. «Θερίζει, δεν αφήνει κανέναν όρθιο, ακόμα και νέους», ανέφερε τονίζοντας πως η εν λόγω παραλλαγή απειλεί και παιδια τα οποία βρίσκονται υπό μεγάλο κίνδυνο.
Η κ. Παγώνη τόνισε πως ο εμβολιασμός των παιδιών γίνεται πρωτίστως για την δική τους προστασία και για εκείνη των οικογενειών τους και κάνει έκκληση να μην κλείσουν τα σχολεία: «Τα παιδιά άνω των 12 πρέπει να εμβολιαστούν, όχι μόνο για να χτιστεί το τείχος ανοσίας, αλλά γιατί η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ επιθετική και θα έχουμε σοβαρά προβλήματα. Κάνω έκκληση να μην κλείσουν τα σχολεία» τονίζει.
Όσον αφορά στο τείχος ανοσίας είπε πως ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο 70%, ενώ χρειαζόμαστε 80% τουλάχιστον για να χτιστεί. «Να γίνει καθολικός ο εμβολιασμός σε άτομα άνω των 50» προτείνει η Ματίνα Παγώνη, καθώς, όπως λέει, άτομα μεγάλης ηλικίας είναι επικίνδυνο να έχουν προβλήματα εφ’ όρου ζωής λόγω της νόσου.
Στο θέμα των υγειονομικών, με την προθεσμία για υποχρεωτικό εμβολιασμό να εκπνέει την 1η Σεπτεμβρίου ανέφερε πως υπάρχει ακόμα λίγος χρόνος και τόνισε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλειφθούν οι ασθενείς: «Περιμένουμε και κάνουμε υπομονή με τους υγειονομικούς, δεν θα αφήσουμε έτσι τους ασθενείς» είπε χαρακτηριστικά η Ματίνα Παγώνη.
Αναφορικά με την τρίτη δόση του εμβολίου, ανέφερε ότι πρέπει να αρχίσει να χορηγείται ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο-Νοέμβριο, για αυτούς που εμβολιάστηκαν τον Γενάρη. «Όσοι εμβολιάστηκαν για παράδειγμα το καλοκαίρι δεν χρειάζεται να λάβουν την αναμνηστική δόση αν δεν περάσουν 7-9 μήνες» σημείωσε.
Τέλος, αναφορικά με τις δηλώσεις που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, η κυρία Παγώνη συμφώνησε ότι «φυσικά και μπορεί να υπάρξει μετάλλαξη που δεν πιάνει τα εμβόλια».
Πηγή: ethnos.gr