Γλυκό με σορμπέ ακτινίδιο-πεπόνι
Μαγειρική
28/08/2024 | 20:00
Συστατικά
Για το σορμπέ
- 6 ακτινίδια
- 350 γρ. πεπόνι, καθαρισμένο
- 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 100 γρ. νερό
- 1/3 κ.γ. πράσινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα
Για τη βάση
- 80 γρ. αμύγδαλα, λευκά, ωμά
- 80 γρ. φιστίκια Αιγίνης
- 60 γρ. χουρμάδες, αποξηραμένοι, χωρίς κουκούτσι
- ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κ.σ. μέλι
Για την επικάλυψη
- 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 200 γρ. κρέμα καρύδας
- 50 γρ. μέλι
Για το σερβίρισμα
- 1 ακτινίδιο, κομμένο σε φέτες
- 30 γρ. φιστίκια Αιγίνης
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το σορμπέ
- Κόβουμε τα φρούτα σε κομμάτια και τα βάζουμε σε μια σακούλα που να κλείνει αεροστεγώς.
- Μεταφέρουμε στην κατάψυξη για 1-2 ώρες και παράλληλα φτιάχνουμε το σιρόπι.
- Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό ώστε να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη για 2-3 λεπτά.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει το μείγμα.
- Αφαιρούμε τα φρούτα από την κατάψυξη.
- Βάζουμε τα φρούτα στο μηχάνημα με τα μαχαίρια και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα ρίχνοντας σιγά σιγά το σιρόπι της ζάχαρης, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, για 2-3 λεπτά
- Αφαιρούμε από το μηχάνημα και μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ.
- Ρίχνουμε το πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, και μεταφέρουμε στην κατάψυξη μέχρι να το χρειαστούμε.
Για τη βάση
- Απλώνουμε μια λαδόκολλα σε μια φόρμα 35×10 εκ. Θέλουμε να προεξέχει από τη φόρμα για να μπορέσουμε να ξεφορμάρουμε εύκολα το γλυκό μας.
- Βάζουμε στο μηχάνημα με τα μαχαίρια τους ξηρούς καρπούς, τους χουρμάδες, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι, το μέλι και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια πάστα.
- Βάζουμε το μείγμα στη φόρμα και το πιέζουμε με τον πάτο ενός ποτηριού ή με τα χέρια μας, ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα παντού.
- Βγάζουμε το σορμπέ από την κατάψυξη και το απλώνουμε πάνω στη βάση από τους ξηρούς καρπούς.
- Μεταφέρουμε το γλυκό στην κατάψυξη ώστε να σφίξει, για 6-8 ώρες.
Για την επικάλυψη
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το γιαούρτι, την κρέμα καρύδας, το μέλι, και χτυπάμε με το σύρμα για 2-3 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Όταν παγώσει το σορμπέ, απλώνουμε από πάνω την επικάλυψη και μεταφέρουμε πάλι στην κατάψυξη, για 1-2 ώρες.
Για το σερβίρισμα
- Αφαιρούμε από την κατάψυξη, σερβίρουμε με φέτες από ακτινίδιο και ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης, κόβουμε σε κομμάτια, και σερβίρουμε.
Πηγή: akispetretzikis.com
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
14:29