Από το Mamma Mia στην Σκόπελο, στην Κεφαλονιά με το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι – Όταν η Ελλάδα γίνεται φυσικό σκηνικό
Life
22/08/2021 | 13:18

Τα ελληνικά τοπία από μόνα τους αποτελούν το καλύτερο σκηνικό για μία κινηματογραφική ή τηλεοπτική παραγωγή που θέλει να προβάλει και να κερδίσει εντυπώσεις και εισιτήρια από χρώματα, φως, αρώματα, αλλά και μνημεία. Οι ξένες παραγωγές που επένδυσαν στην Ελλάδα δεν είναι λίγες, αλλά σίγουρα δεν είναι και όσες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν, δεδομένου του φυσικού σκηνικού που διαθέτει η χώρα.

Ακόμη και σήμερα, μπορεί κάποιος να βρει στην Αμοργό Γάλλους, που θέλουν να δουν το απέραντο γαλάζιο, Βρετανούς που ψάχνουν τα σημεία που χόρευε η Μέριλ Στριπ στη Σκιάθο και στο Πήλιο. Όμως και στην τηλέοραση τοπία όπως αυτό της Κέρκυρας μάγεψαν τους τηλεθεατές της βρετανικής σειράς Durells αυξάνοντας τον τουρισμό στο νησί.

Η αγαπημένη «τριλογία της Κέρκυρας» του βρετανού φυσιοδίφη Τζέραλντ Ντάρελ, που πέρασε μέρος των παιδικών του χρόνων στο νησί, έχει μεταφερθεί παραπάνω από μία φορές στην μικρή οθόνη.

Η τελευταία τηλεοπτική της απόδοση ολοκληρώθηκε το 2019 μετά από τέσσερις υπέρ-επιτυχημένες σεζόν που ανέδειξαν τις ομορφιές και την μοναδική φυσιογνωμία του νησιού σε τέτοιο βαθμό που το ευρωπαϊκό τηλεοπτικό κοινό ψήφισε την Κέρκυρα ως τη νικήτρια τοποθεσία γυρισμάτων παγκοσμίως στον on line διαγωνισμό για το 2018 EUFCN Location Award. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι βρετανοί tour operators οργάνωσαν ειδικά πακέτα με ξενάγηση στα μέρη που γυρίστηκαν οι Durells, πακέτα που έγιναν ανάρπαστα.

Πολλά, ίσως τα περισσότερα γυρίσματα της δημοφιλούς σειράς, πραγματοποιήθηκαν στα Δανίλια, στο χωριό-μουσείο του νησιού που οι ντόπιοι το ξέρουμε ως το «χωριό του Μπούα» καθώς ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μπούας ήταν ο αρχικός ιδιοκτήτης του και εκείνος που είχε την έμπνευση να «γεννηθεί» στην Κέρκυρα ένα πιστό αντίγραφο παραδοσιακού κερκυραϊκού οικισμού.

Το χωριό, που κατασκευάστηκε το 1977, αποτέλεσε και ένα από τα σκηνικά του «Τζέιμς Μποντ: Για τα μάτια σου μόνο», της μοναδικής ταινίας με πρωταγωνιστή τον γοητευτικό βρετανό κατάσκοπο που γυρίστηκε στην Ελλάδα.

«Mediterraneo»

Ακόμη μία ταινία που αναδεικνύει τον απλό όσο και πλούσιο, μέσα στη φτώχεια, τρόπο ζωής των Ελλήνων και ταυτόχρονα την ομορφιά του Αιγαίου και ειδικότερα του Καστελόριζου. Ιταλική παραγωγή του 1991, σε σκηνοθεσία του Γκαμπριέλε Σαλβαρότες που απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Η πλοκή εξελίσσεται στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου μια ομάδα Ιταλών στρατιωτών βρίσκεται αποκλεισμένη σε ένα νησί του Αιγαίου. Οι στρατιώτες, επηρεασμένοι από τους ντόπιους, το ρίχνουν στη ντόλτσε βίτα, αλά ελληνικά. Πανέμορφες εικόνες, καλή σκηνοθεσία, χαριτωμένο σενάριο, κεφάτες ερμηνείες –ανάμεσά τους και αυτή της Βάνας Μπάρμπα.

«Mamma mia»

Μία τυπική πρώην χίπισσα Αμερικάνα μεταμορφώνεται σε ζεστή, θελκτική, γεμάτη ερωτισμό γυναίκα, ζώντας τα τελευταία χρόνια σε ένα μαγευτικό χωριό της Ελλάδας. Φυσιολογική εξέλιξη καθώς η ελληνική ύπαιθρος μεταμορφώνει τους ξένους. Όπως έγινε στην ταινία και για όλους τους πρωταγωνιστές. Ξέχασαν υποχρεώσεις, καριέρες και το γλέντησαν με την ψυχή τους, προφανώς και στα γυρίσματα. Στο διάσημο μιούζικαλ, το οποίο γύρισε η Φιλίντα Λόιντ το 2008, σε Σκόπελο, Σκιάθο και Πήλιο, ξεχωρίζουν και τα τραγούδια των ABBA, αλλά πάνω απ’ όλα τα μαγευτικά τοπία και οι παραλίες, τα ονειρικά δειλινά, η ελληνική ατμόσφαιρα. Μαζί με την Μέριλ Στριπ, πρωταγωνιστούσαν και οι Πιρς Μπρόσναν και Κόλιν Φερθ.

«Πριν τα μεσάνυχτα» (Before midnight)

Ίσως η τελευταία σημαντική ξένη παραγωγή που γυρίστηκε στην Ελλάδα, το καλοκαίρι του 2012. Ενδιαφέρουσα ταινία του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, με πρωταγωνιστές τους Ίθαν Χοκ, Ζιλί Ντελπί, Γουόλτερ Λάσαλι, Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, Ξένια Καλογεροπούλου, Πάνο Κορώνη, που εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο το ελληνικό τοπίο και ειδικότερα τη μεσσηνιακή Μάνη. Πολλά από τα γυρίσματα έγιναν στην πανέμορφη Καρδαμύλη, παραλιακή κωμόπολη στη Μεσσηνία.

«Το παιδί και το δελφίνι» (Boy on a Dolphin)

Η σκηνή με τη Σοφία Λόρεν να βγαίνει από τη θάλασσα με το βρεγμένο διάφανο φόρεμά της στις ακτές της Ύδρας, είναι από τις σκηνές που καθιέρωσαν την Ιταλίδα ντίβα ως ένα από τα παγκόσμια σύμβολα του σεξ. Ήταν το 1957 και η πρώτη μεγάλη αμερικανική παραγωγή που γυρίστηκε στην Ελλάδα. Στην ταινία του Νεγκουλέσκου η Σοφία Λόρεν αναμετράται σε ομορφιά και γοητεία με τα τοπία της Ύδρας, αλλά και της Ακρόπολης, των Μετεώρων, του Πόρου και των άλλων περασμάτων της κάμερας από ειδυλλιακές ελληνικές τοποθεσίες. Ο συμπρωταγωνιστής Άλαν Λαντ και το υπόλοιπο καστ περνάει σε δεύτερη μοίρα, όχι όμως και το αξέχαστο τραγούδι του Τόνι Μαρούδα «Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη», που ερμηνεύει στα ελληνικά, με μοναδικό τρόπο, η Σοφία Λόρεν.

Πηγή: newsbomb.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ