Το “Παλάτι του Οδυσσέα” ρημάζει από την κρατική αδιαφορία
Κοινωνία
20/08/2021 | 14:31

Μία ανακάλυψη που θα μπορούσε να αποδειχτεί αντίστοιχης σημασίας με αυτή της κάποτε θεωρούμενης ως μυθικής πόλης, της Τροίας, του Ερρίκου Σλήμαν. Σημαντικές αρχαιολογικές ενδείξεις που περιμένουν να αναδειχτούν ως… αποδείξεις, κάτι που θα άλλαζε όσα γνωρίζουμε για το απώτατο παρελθόν μας και θα έφερνε ακόμα πιο κοντά την ελληνική μυθολογία με την πραγματική ιστορία. Και ένα ανάλγητο κράτος, ανάξιο για ακόμη μια φορά να ανταποκριθεί στην ευθύνη της πολιτιστικής κληρονομιάς που φέρει, απογοητεύοντας τους πολίτες του και στερώντας τη χώρα μας ίσως από μια τεράστια ευκαιρία, όχι απλά να αναδείξει την σπουδαία παράδοσή της, αλλά να αποκτήσει και έναν ακόμη πασίγνωστο, βγαλμένο από τη σφαίρα του μύθου, τόπο, ως μνημείο παγκόσμιας ιστορικής σπουδαιότητας.

Ο λόγος, για το, κατά πάσα πιθανότητα, Παλάτι του Οδυσσέα, το οποίο ανακαλύφθηκε πρόσφατα, το 2010, που αλλού, στην Ιθάκη, τόπος ο οποίος παρά τις έωλες αμφισβητήσεις από διάφορους, όπως συγκλίνουν όλα τα στοιχεία, αποτελεί το ομηρικό νησί, όπως ακριβώς περιγράφεται στην Οδύσσεια.

Τα στοιχεία συνηγορούν επίσης στο ότι η ανακάλυψη στα βόρεια του νησιού, κοντά στο χωριό Αγ. Αθανάσιος, που σήμερα ονομάζεται Σχολή Ομήρου, από την αρχαιολογική σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που κλήθηκε μετά 60 χρόνια να συνεχίσει τις ανασκαφές που είχε ξεκινήσει στις αρχές του αιώνα η Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή, είναι πράγματι ο τόπος όπου διαδραματίζεται ο επίλογος του πιο σπουδαίου Έπους του δυτικού πολιτισμού. Και άρα, ότι ο Όμηρος περιέγραφε, κατά κάποιον τρόπο και όπως συνέβη και με τον Τρωικό Πόλεμο, αληθινά γεγονότα, συνδεδεμένα βέβαια με τους μύθους της εποχής εκείνης.

Επικεφαλής των ανασκαφών ήταν το ζεύγος των αρχαιολόγων Θανάσης Παπαδόπουλος και Λίτσα Κοντορλή Παπαδοπούλου και αν και φαίνεται ότι κατάφεραν να κάνουν την ανακάλυψη ίσως του αιώνα για τη χώρα μας, τα ευρήματά τους παραμένουν στην αφάνεια, να ρημάζουν και αντί να καθιστούν την Ιθάκη παγκόσμιο πόλο έλξης, να αποτελούν διαρκή ενθύμηση του πως ένα ανίκανο κράτος, χωρίς όραμα και ιεράρχηση των αξιών, μπορεί να αποβεί με την «παράξενη» αδιαφορία του μέχρι και καταστροφικό για την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Το zougla.gr είχε αναδείξει το θέμα από το 2015, με συνέντευξη του αρχαιολόγου Θανάση Παπαδόπουλου, ο οποίος εκφράζοντας μας τη βαθιά πεποίθηση ότι πρόκειται για το Παλάτι του Οδυσσέα, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την εξέλιξη των πραγμάτων -δηλαδή της πλήρους αδιαφορίας. Μάλιστα, όπως μας είπε, η σύζυγός και συνάδελφός του που έκαναν μαζί την ανακάλυψη, απεβίωσε, εν πολλοίς, και λόγω της στεναχώριας της…

Ο ομότιμος καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μας περιέγραψε συγκεκριμένα τον Γολγοθά που βίωσε όταν ανακοίνωσε πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την εύρεση του ανακτόρου του Οδυσσέα. Όπως ανέφερε, ξεκίνησε την ανασκαφή με την ομάδα του το 1994, ενώ το 2010 είχαν συλλέξει πια όλα τα στοιχεία τα οποία οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο ανάκτορο ανήκε στον βασιλιά της Ιθάκης. Ο κ. Παπαδόπουλος στη συνέντευξή του αποκαλύπτει πως στο παρελθόν, μεταξύ άλλων, και το Υπουργείο Πολιτισμού είχε υποστηρίξει την ανασκαφή. Ωστόσο στη συνέχεια, χρήματα τα οποία είχαν εξασφαλιστεί για τη συνέχεια των ανασκαφών «μπλοκάρονταν» για άγνωστους λόγους…

«Δυστυχώς από το 2011 η εκάστοτε ηγεσία άφησε το σημείο να ρημάξει. Δεν πιστεύω ότι θα θελήσουν ποτέ να ανακοινώσουν ότι βρέθηκε το ανάκτορο του Οδυσσέα. Φανταστείτε ότι τη δεκαετία του 1990 με πίεζαν να ανακοινώσω ότι βρέθηκε το μυθικό ανάκτορο του βασιλιά, αλλά δεν το έκανα ποτέ από τη στιγμή που δεν είχα συλλέξει ακόμα τα στοιχεία», μας είχε πει.

Και ερχόμαστε στο καλοκαίρι του 2021. Το zougla.gr βρέθηκε στην Ιθάκη και πραγματοποίησε ρεπορτάζ στον αρχαιολογικό χώρο. Τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα από ότι είχαμε φανταστεί…

Ο αρχαιολογικός χώρος, παρά την περίφραξη που έχει τοποθετηθεί από τον Δήμο, ρημάζει αφύλακτος, με τα αφρόντιστα ερείπιά του να προκαλούν μόνο τη φαντασία του… «παράνομου» επισκέπτη. Ευτυχώς, που στο διπλανό χωριό Σταυρός, στέκει στην πλατεία μια εξαιρετική αναπαράσταση του παλατιού του Ιταλού αρχιτέκτονα Βruno Mazzali, για να θυμίζει ότι κάτι σημαντικό ίσως συνέβαινε κάποτε στην πανέμορφη, κατά τα άλλα, περιοχή. Μια αναπαράσταση που έγινε με βάση την αρχαιολογική ανακάλυψη, αλλά σε πολλά σημεία της ταυτίζεται και με τις περιγραφές του ομηρικού έπους!

Ο Δήμος Ιθάκης κάνει ότι μπορεί για να προστατέψει την κληρονομιά του. Ο δήμαρχος, Διονύσης Στανίτσας, μιλώντας στον φακό του zougla.gr, απευθύνει για ακόμη μια φορά αγωνιώδη έκκληση προς την Πολιτεία να ενσκύψει πάνω από το βάρος της ιστορικής ευθύνης της, καθώς όπως αναφέρει, όλα αυτά τα χρόνια βρίσκει κλειστές πόρτες από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ ο ίδιος παλεύει να βρει κονδύλια για να περισώσει ότι… σώζεται…

Μέχρι στιγμής ο δήμος έχει αξιοποιήσει 120.000 ευρώ για αυτόν τον σκοπό, ποσό ελάχιστο όμως, ενώ φυσικά θα πρέπει να συνεχιστούν οι ανασκαφές που πάγωσαν μυστηριωδώς, ώστε να δοθούν οι τελικές απαντήσεις και να αναδειχτεί το εύρημα έτσι όπως του αρμόζει.

Στον φακό μας μιλάει επίσης ο δραστήριος φιλόλογος της περιοχής Σπύρος Κουβαράς, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει τις δικές του έρευνες στην περιοχή.

Δείτε το ρεπορτάζ του zougla.gr από την… Ομηρική Ιθάκη και το Παλάτι του Οδυσσέα:

Το ότι η Ιθάκη αποτελεί το ομώνυμο ομηρικό νησί, με βάση όλες τις αρχαιολογικές αποδείξεις και αναφορές, είναι αδιαμφισβήτητο, ωστόσο αυτή η σπουδαία κληρονομιά έχει πολλούς υποψήφιους μνηστήρες, όπως είναι τα γειτονικά νησιά… Ο Σπύρος Κουβαράς μας ξεναγεί στα «ομηρικά» σημεία του νησιού, που ταυτίζονται με το Έπος, αλλά και στον πρότυπο μουσειακό χώρο που έχει δημιουργηθεί στο χωριό Σταυρός από τον Δημήτρη Παΐζη Δανιά, στον οποίο αναδεικνύονται όλες αυτές οι αποδείξεις που πιστοποιούν (και) τη μυθική αξία του νησιού…

 

Δείτε το βίντεο:

Η «Ομήρου Οδύσσεια» επηρεάζει όλον τον δυτικό κόσμο και για κάποιους αποτελεί ακόμα το πιο σπουδαίο έπος όλων των εποχών. Δύο Ιταλοί ερευνητές δημιούργησαν στο χωριό Σταυρός μια υπέροχη πρότυπη έκθεση για τη ναυσιπλοΐα στα ομηρικά χρόνια.

 

Ο Σπύρος Κουβαράς μας ξενάγησε επιδεικνύοντας τα πλοία της εποχής, τα εμπορεύματά τους, καθώς και τον τρόπο που κατάφερναν οι άνθρωποι της εποχής εκείνης να βρίσκουν τον προσανατολισμό τους…

Δείτε το βίντεο:

 

Ελπίζουμε, ότι το ρεπορτάζ του zougla.gr θα συνεισφέρει ώστε η Πολιτεία να κάνει το αυτονόητο. Το χρωστάμε στον Βασιλιά της Ιθάκης.

 

Δείτε φωτογραφίες από τον αρχαιολογικό χώρο:

Πηγή: zougla.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ