Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η νομοθετική ρύθμιση για το πλαίσιο σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.
— Δεν θα προβλέπεται παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο για όσους δημοσίους υπαλλήλους αρνηθούν να εμβολιαστούν και σε με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά αποσυνδέονται οι απολύσεις από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
— Η άδεια άνευ αποδοχών που θα δίδεται στους υπαλλήλους του δημοσίου δεν θα έχει ανώτατο χρονικό όριο και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της πανδημίας.
— Στον ιδιωτικό τομέα ο εργοδότης θα έχει το δικαίωμα να ζητήσεια από τον εργαζόμενο να τον ενημερώσει αν έχει εμβολιαστεί ή όχι. Για τον ιδιωτικό τομέα φαίνεται ότι δεν υπάρχει προστασία από την απόλυση, ενώ ήδη υπουργοί της κυβέρνησης έχουν σημειώσει ότι βάσει της κείμενικης εργατικής νομοθεσίας οι εργοδότες μπορούν να απολύσουν εργαζομένους.
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Κίνητρα και ποινές
H κυβέρνηση ανακοίνωσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε ειδικές ομάδες εργαζομένων.
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα γίνει σε δύο φάσεις. Οι εργαζόμενοι σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων έχουν προθεσμία για να εμβολιαστούν έως τις 16 Αυγούστου και οι επαγγελματίες Υγείας έως την 1η Σεπτεμβρίου.
Mε τη νομοθετική ρύθμιση γιατην υποχρεωτικότητα, αναμένονται και διατάξεις που θα προβλέπουν τη δυνατότητα προσλήψεων ορισμένου χρόνου, για την αντικατάσταση όσων βγαίνουν σε άδεια άνευ αποδοχών.
Όλο το προσωπικό (υγειονομικό, διοικητικό, υποστηρικτικό) των ιδιωτικών και δημοσίων μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ΑΜΕΑ, το οποίο θα πρέπει έως τις 16 Αυγούστου να έχει εμβολιαστεί με μία τουλάχιστον δόση και ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου στον προβλεπόμενο ανά τύπο εμβολίου χρόνο. Σε όσους παραλείψουν την υποχρέωση αυτή, θα χορηγηθεί άδεια άνευ αποδοχών.
Ειδικότερα, η υποχρεωτικότητα στον τομέα αυτό αφορά στους εργαζόμενους σε:
Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης
Στέγες Υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες
Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες της Υπουργικής Απόφασης
Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, στις οποίες φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία
Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων
Οικοτροφεία Ειδικά ιδρύματα
Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων
Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας
Επιπλέον, προβλέπεται υποχρέωση εμβολιασμού όλου του προσωπικού των ιδιωτικών και δημόσιων δομών υγείας (διαγνωστικών Κέντρων Αποκατάστασης, Κλινικών, Νοσοκομείων, Δομών ΠΦΥ, κ.λπ.) έως 01-09-2021 (με μία τουλάχιστον δόση και ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου στον προβλεπόμενο ανά τύπο εμβολίου χρόνο).
Οι δημόσιοι φορείς θα προσλαμβάνουν προσωπικό σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται.
«H κείμενη νομοθεσία έχει άρθρο που λέει ότι μια επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο και να απολύσει έναν εργαζόμενο χωρίς αποζημίωση. Συζητάμε το αν δουλεύεις σε μια επιχείρηση και η επιλογή σου να μην εμβολιαστείς σε καθιστά κίνδυνο για την λειτουργία της επιχείρησης, είναι ή όχι σπουδαίος λόγος», ανέφερε μιλώντας στο MEGA ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης.
Αναφορικά με το αν θα υπάρξει υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στην εστίαση, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι υπάρχουν δύο πεδία, το ηθικό και το νομικοπολιτικό.
«Αν ένας επιχειρηματίας κάνει την επιχείρησή του αμιγώς για εμβολιασμένους, και 1-2 εργαζόμενοι είναι ανεμβολίαστοι, θα θέλει να βάλει το σηματάκι ότι είναι όλοι εμβολιασμένοι στο μαγαζί και δεν θα μπορεί. Από αυτό το σηματάκι θα εξαρτάται η επιλογή των πελατών αν θα μπουν ή όχι. Η επιλογή αυτών των εργαζομένων θα κοστίζει χρήματα και θέσεις εργασίας στην επιχείρηση» σημείωσε, ενώ σε ερώτημα για το ποιοι θα υποχρεωθούν να εμβολιαστούν απάντησε ότι «υπάρχει Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και Επιτροπή Βιοηθικής».
Πηγή: aftodioikisi.gr