Με ευχή και ευλογία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πατρών κ. Χρυσοστόμου και Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, παρέστη στον διήμερο εορτασμό του Αγίου Προκοπίου στην γενέτειρά του στα Καμπιτσάτα Κεφαλληνίας.
Την παραμονή της εορτής, 7 Ιουλίου 2021, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, ο οποίος ομίλησε επικαίρως.
Ανήμερα της εορτής, 8 Ιουλίου 2021, τελέστηκε Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου.
Ο Σεβασμιώτατος αφού ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο για την παρουσία του στην γενέτειρά του και ευχήθηκε στους πιστούς να ζουν χριστιανική Αγία και πνευματική ζωή, παρεκάλεσε τον Θεοφιλέστατο να είπη λόγους αγάπης στους πιστούς.
Ο Θεοφιλέστατος ευχαρίστησε από καρδίας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημήτριο για την φιλοξενία που του παρείχε αλλά και για την άδεια να παραστεί στις λατρευτικές συνάξεις προς τιμήν του Αγίου Προκοπίου.
Ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη ζωή και την πνευματική δράση του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Προκοπίου αναφέροντας τα εξής: «Ο Άγιος έζησε στην Ιερουσαλήμ, στα χρόνια του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, φανατικού διώκτη των χριστιανών. Ο πατέρας του Χριστοφόρος ήταν ευσεβής χριστιανός, ενώ η μητέρα του Θεοδοσία ήταν ειδωλολάτρισσα.
Ο αυτοκράτορας ανέθεσε στον Άγιο τη θέση του ηγεμόνα στην πόλη της Αλεξάνδρειας με κύριο έργο την καταδίωξη των χριστιανών και την παράδοσή τους στο μαρτύριο.
Καθ’ οδόν προς την Αλεξάνδρεια, ως άλλος Απόστολος Παύλος, ο Άγιος, που τότε ονομαζόταν Νεανίας, κλήθηκε από τον ίδιο τον Κύριο. Ξαφνικά άστραψε και βρόντηξε ο ουρανός, καθώς μια ουράνια φωνή τον κάλεσε με το όνομά του και τον απείλησε με θάνατο αν καταδίωκε τους χριστιανούς και στρεφόταν εναντίον του Αληθινού Θεού. Εν συνεχεία, εμφανίστηκε μπροστά του ένας κρυστάλλινος σταυρός και η ουράνια φωνή αποκάλυψε την ταυτότητά της, με τα λόγια: «Ἐγὼ εἶμαι ὁ Ἐσταυρωμένος Υἱὸς τοῦ Θεοῦ».
Ο Άγιος αποδέχθηκε το θείο κάλεσμα και έγινε χριστιανός. Από διώκτης της εκκλησίας έγινε ο ίδιος διωκόμενος από τη Θεία Χάρη. Η μητέρα του όμως δεν δίστασε να τον καταδώσει η ίδια στον αυτοκράτορα σύμφωνα με τα λόγια του Κυρίου: «Παραδοθήσεσθε δὲ καὶ ὑπὸ γονέων καὶ συγγενῶν καὶ φίλων καὶ ἀδελφῶν, καὶ θανατώσουσιν ἐξ ὑμῶν, καὶ ἔσεσθε μισούμενοι ὑπὸ πάντων διὰ τὸ ὄνομά μου.» Έτσι ο Άγιος παραδόθηκε σε φρικτά βασανιστήρια. Μάλιστα, τον επισκέφθηκε στη φυλακή ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο οποίος τον μετονόμασε από Νεανία σε Προκόπιο, φανερώνοντας έτσι πως ο Άγιος θα προέκοπτε στην πνευματική ζωή και θα τελειωνόταν στο μαρτύριο.
Κατά τα μαρτύρια του Αγίου σημειώθηκαν θαυμαστά γεγονότα τα οποία οδήγησαν προς την αληθινή πίστη πλήθη θεατών, ανάμεσά τους βρίσκεται και η μητέρα του Αγίου Θεοδοσία, η οποία έλαβε επίσης το μαρτυρικό στέφανο.
Ο Άγιος Προκόπιος παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο με αποκεφαλισμό και αναδείχθηκε σε πρότυπο καρτερίας και σταθερότητος για τους χριστιανούς κάθε εποχής…»κατέληξε ο Θεοφιλέστατος, προτρέποντας παράλληλα τους πιστούς να μιμηθούν τον Άγιο στην υπομονή και την καρτερία του για την αγάπη του Χριστού.
Οι δυο Αρχιερείς έτυχαν θερμής υποδοχής και φιλοξενίας από τους κατοίκους του χωριού με τους οποίους αντάλλαξαν πνευματικές απόψεις και συνομίλησαν για αρκετή ώρα για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.