Άποψη
Ο …εφιάλτης λέγεται «δυο συν τέσσερα»
Ανδρεας Κωνσταντατος
03/06/2021 | 21:25

Γράφει ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Δυό χρόνια μετά τις εκλογές του 2019 ,στη μέση της κυβερνητικής της τετραετίας – όπου συνήθως παρατηρείται κοινωνική κόπωση – η ΝΔ βρίσκεται κοντά στα ποσοστά που ελαβε στις εκλογές, σύμφωνα με τρεις πρόσφατες δημοσκοπήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ μακρυά από αυτά και σε παρατεταμένη αδυναμία ανάκαμψης.

Αυτή η αδυναμία προκαλεί στην Κουμουνδούρου …βεβιασμένη και νευρική αντιπολίτευση με πολλα κενά και λάθη.

Επι πλέον οι φήμες , που διακινούνται για το ενδεχόμενο πρόωρων
εκλογών, τον Οκτώβριο, φέρνουν σε κατάσταση πολιτικού «τρόμου» τον κ Τσίπρα , ο οποίος δείχνει ανέτοιμος, να προσέλθει σε μια νέα διπλή εκλογική αναμέτρηση .

Ενα τέτοιο σενάριο -αν επαληθευτεί- φαντάζει εφιαλτικό για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε δύο χρόνια, θα μετρά – με τα μέχρι στιγμής δημοσκοπικά δεδομένα- πέντε ήττες σε ισάριθμες εκλογικές αναμετρήσεις, η δε παραμονή του, πια, στην ηγεσία του κόμματος, θα αποτελεί μια πολύ δύσκολη εξίσωση για το περιβάλλον του.

Παρά την πίεση που υπάρχει για ανάκαμψη στο ΣΥΡΙΖΑ, αδυνατούν να βρούν το βηματισμό τους και καταφεύγουν σε μια αντιπολίτευση ,εντυπώσεων, με προσωπικές επιθέσεις, πολύ οχλοβοή και λίγη ουσία.
Το κακό είναι, οτι αρνούνται να αποδεχθούν την πραγματικότητα και επιμένουν πως για τη δημοσκοπική τους φτώχια , φταίνε πάλι οι εταιρίες μέτρησης της κοινής γνώμης και όχι η «ασθενική» εικόνα τους προς στην κοινωνία , η έλλειψη φαντασίας, μεταρρυθμιστικών και προοδευτικών πολιτικών .

Αυτή η έλλειψη ακόμα και στην οικονομική πολιτική οδήγησε τον κ.Τσίπρα , να αναδείξει τον αμερικανό προεδρο Τζο Μπάιντεν, ως παράδειγμα προς μίμηση , για το γιγαντιαίο πρόγραμμα κρατικών επενδύσεων.

Αλλά , η ανάγκη αναφοράς, του κ Τσίπρα, έλληνα «ριζοσπάστη της αριστεράς», σ έναν αμερικανό προεδρο, που ηγείται χώρας, η οποία αποτελεί την επιτομή του καπιταλισμού, προκάλεσε αρκετό προβληματισμό, στα «παλαιάς κοπής» στελέχη του κόμματος του.

Η δημοσκοπική καθίζηση , αποδόθηκε απο τον ίδιο τον κ Τσίπρα, τους περασμένους μήνες, στην κρίση της πανδημίας, καθώς υιοθέτησε την άποψη, οτι οι κοινωνίες, συσπειρώνονται γύρω απο την κυβέρνηση τους σε μια μεγάλη κρίση.

Οντως αυτό μπορεί να συμβαίνει ,αλλά τώρα που περνά η μεγάλη κρίση
τα ποσοστά της ΝΔ αντί να μειώνονται, αυξάνονται και γι αυτο δεν δόθηκε καμμία εξήγηση.

Αντιθετα ο κ Τσίπρας, προσπάθησε, να βγάλει και ενα θετικό συμπέρασμα για το κόμμα του, απο τη διαχείριση της πανδημίας . Δήλωσε πως, η απαίτηση για ενίσχυση της δημόσιας υγείας, ύστερα απο την πανδημία , «αποτελεί την πρώτη μεγάλη ιδεολογική επικράτηση της αριστεράς επι της δεξιάς, μετά την πτώση του τείχους» του Βερολίνου.

Μια με τον Μπάιντεν , μια με την παλαιοκομμουνιστική ιδεολογία, ο κ Τσίπρας, μια με τις συγκεντρώσεις στιυς δρόμους εν μέσω πανδημιας κατάφερε και παράδοσε το χώρο του κέντρου στον Κυριάκο Μητσοτάκη που παίζει μόνος του …μπάλα.

Αναλίσκεται ο ίδιος, στην εκφορά απλοποιημένων σκέψεων ,
γιατι αλήθεια, πόσο θα άντεχαν, τα δημόσια νοσοκομεία , εάν δεν υπήρχαν οι ιδιωτικοί φαρμακευτικοί γίγαντες της καπιταλιστικής Δύσης , που σε λιγότερο απο ένα χρόνο να ανακάλυψαν τα εμβόλια και τα διανέμουν σε δισεκατομμύρια πολίτες, με το αζημίωτο βέβαια;

Σαφώς η συντριπτική πλειοψηφία είναι , υπερ της στήριξης των δημοσίων νοσοκομείων και του ΕΣΥ , αλλά ποτέ δεν σκέφτηκαν οι πολίτες , οτι ο μακαρίτης Γιώργος Γεννηματάς , όταν σχεδίασε το ελληνικό σύστημα υγείας για πρώτη φορά, το έκανε στο όνομα της επικράτησης της αριστερής ιδεολογίας και οχι για την εξυπηρέτηση των ασθενών, μεσα απο ενα σύγχρονο για την εποχή, του ΕΣΥ.

Είναι γεγονός , οτι εδώ και δυο χρόνια που έχασε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, η ηγεσία, του αποφεύγει να συζητήσει τους λόγους, που οδήγησαν σε τριπλή καταστροφική ήττα, όπως ο διαβολος το λιβάνι.

Το επεσήμανε και σε πρόσφατο άρθρο του και ο πρώην γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης με την απλή, αλλά ορθή σκέψη , αν δεν συζητήσεις τι πήγε στραβά, πως θα διορθώσεις τα λάθη σου;

Αντ αυτού ο ΣΥΡΙΖΑ, που αυτοχαρακτηρίζεσαι ως προοοδευτικός, αλλά δεν διαθέτει τέτοιες προτάσεις, αρνείται να δει την πραγματικότητα, οτι δηλαδή η κοινωνία δεν θέλει διχασμούς, πόλωση, μπαρούφες , μεγάλα λόγια και ουτοπικές υποσχέσεις, αλλά ουσιαστικές πρακτικές λύσεις στα προβλήματα της, με ανάπτυξη και δουλειές , για καλύτερη ζωή, καλύτερους μισθούς και ενα αξιόπιστο και λειτουργικό κράτος.

Αυτό λένε και οι δημοσκοπήσεις που δεν αρέσουν στην Κουμουνδούρου . Η πιο πρόσφατη μάλιστα, της Opinion Poll, αποτελεί ηχηρό καμπανάκι για τον Αλέξη Τσίπρα.

Και μόνο το εύρημα , πως το ποσοστό των , «πολύ και αρκετά ικανοποιημένων», απο την αντιπολιτευτική πολιτική του, παραμένει στο 12,1 % , ήταν αρκετό να σπείρει τρόμο στην Κουμουνδούρου.

Η δημοσκοπική στασιμότητα του, φρενάρει και το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ) καθως ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας στο ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Opinion Poll
ένα ποσοστό που φτάνει το 24% της κοινής γνώμης (!!!) σκέφτεται να ψηφίσει στις εσωκομματικες εκλογές του φθινοπώρου για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ, ενώ το 26% της κοινής γνώμης και το 55% όσων ψήφισαν ΚΙΝΑΛ, θα προτιμούσαν να επανέλθει ο τίτλος ΠΑΣΟΚ .

Ειναι αυτά τα στοιχεία, μια τελευταία ευκαιρία στο χώρο του δημοκρατικού κέντρου να αποκτήσει ξανά φωνή;

Δύσκολο αλλά οχι αδύνατο . Χρειάζεται απο τους υποψήφιους για την προεδρία, νέα ανάγνωση της πραγματικότητας , ελκυστικές φρέσκιες ιδέες , που μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει. Το στοίχημα ειναι μπροστά τους.

 

Πηγη: afteroffice.gr

 

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ