Γιώργος Μεσσάρης
Μια Ελλάδα στη Μόσχα – 2
 Ομογένεια
02/06/2021 | 07:28

Την περασμένη εβδομάδα είχα αναφερθεί στο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο με το όνομα «Ελλάδα – Κύριλλος και Μεθόδιος» που λειτουργεί στη Μόσχα.

Στην 25χρονη και πλέον ύπαρξή του το σχολείο αυτό έχει αποτελέσει ένα πυρήνα ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ των λαών της Ρωσίας και της Ελλάδας και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού ενώ από τον προσεχή Σεπτέμβριο η ελληνική γλώσσα θα διδάσκεται ως δεύτερη γλώσσα από την 5η Δημοτικού.

Ιδρυτής και διευθυντής του σχολείου είναι ο φιλέλληνας κ. Βλαντίμιρ Σίντοροβ ο οποίος κάθε χρόνο επισκέπτεται την Ελλάδα.

Σε επικοινωνία που είχαμε, ο κ. Σίντοροβ μας δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο «Ελλάδα» διδάσκει και εκπαιδεύει παιδιά ηλικίας έως 18 ετών για πάνω από 25 χρόνια. Για εμάς, ως Σχολείο της UNESCO, είναι ένας σημαντικός φορέας περιεκτικής μελέτης του πολιτισμού και της ιστορίας των λαών του κόσμου… Δίνουμε, όμως, ιδιαίτερη προσοχή στην πολιτιστική και εκπαιδευτική αλληλεπίδραση με την Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Σίντοροβ και συνέχισε:

«Μακροχρόνια φιλία και επιτυχημένη συνεργασίαστη διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδηλώσεων μάς συνδέει με το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π., ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια για τη επίτευξησυνεργασιών με σχολεία και εκπαιδευτικά κέντρα στην Ελλάδα.

»Για αρκετά χρόνια το σχολείο μας οργανώνειομάδες για τη μελέτη της ελληνικής γλώσσας για ενήλικες και παιδιά ενώ στη νέα σχολική χρονιά η μελέτη της ελληνικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα σπουδών από την 5η τάξη…» κατέληξε ο ιδρυτής και διευθυντής του εκπαιδευτήριου «Ελλάδα» κ. Βλαντίμιρ Σίντοροβ.

Να σημειώσουμε ότι στο σχολείο φοιτούν 600 περίπου μαθητές.

Πρόσφατα διοργανώθηκε στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του Ναού των Αγίων Πάντων στη Μόσχα μια κοινή εκδήλωση του Σχολείου «ΕΛΛΑΔΑ»και του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας (Κ.Ε.Π.) με θέμα «Πασχαλινές παραδόσεις στην Ελλάδα».

Όπως αναφέρθηκε στον ιστότοπο του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας, η εκδήλωση στις εγκαταστάσεις Ναού των Αγίων Πάντων της Μόσχας ήταν «μια πραγματική εορτή ελληνορωσικής φιλίας».

«Για τους μαθητές και καθηγητές του Γυμνασίου «ΕΛΛΑΔΑ» η μύηση στις πασχαλινές παραδόσεις στη χώρα μας, τονίζεται στο δημοσίευμα, ξεκίνησε με πρωινή Λειτουργία και Λιτανεία στην οποία πρωτοστάτησε ο ιερατικώς προϊστάμενος του Ναού, πατέρας Σέργιος, και συνεχίσθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού με διαφωτιστικό, αφηγηματικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τους μαθητές του Γυμνασίου και τα στελέχη του Κ.Ε.Π.

»Κατά τη διάρκεια της εορταστικής εκδήλωσης, εγκάρδιο χαιρετισμό σε μαθητές και καθηγητές απευθύνθηκε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα κ. Νικόλας Κρίκος, ο οποίος επιφύλαξε στα παιδιά μία γλυκιά έκπληξη με πασχαλιάτικη νότα, καιο ηγούμενος του Ναού, αρχιμανδρίτης Σέργιος (Ζβοναριόβ), με την πάντα καλοσυνάτη και γαλήνια φυσιογνωμία του».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησε για τις ελληνικές πασχαλινές παραδόσεις η διευθύντρια του Κ.Ε.Π., αγαπητή φίλη δρ Θεοδώρα Γιαννίτση, έγιναν απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές και μαθήτριες του σχολείου και ακολούθησε επίδειξη ελληνικών χορών από το συγκρότημα του Κ.Ε.Π.

Η δρ Γιαννίτση μας είπε σχετικά με το σχολείο:

«Με το Γυμνάσιο «ΕΛΛΑΔΑ – Κύριλλος καιΜεθόδιος» μάς συνδέει μακροχρόνια φιλία καιεποικοδομητική σύμπραξη. Στις εγκαταστάσεις του, σε τακτική βάση, πραγματοποιούμε επιμορφωτικές εκδηλώσεις και αναπτύσσουμε δράσεις, που στοχεύουν στην ενίσχυση της ελληνορωσικής φιλίας και συνεργασίας! Θα ήταν παράλειψη να μην επισημάνουμε την άριστη ανθρώπινη επικοινωνία και σύμπραξη με τη διεύθυνση του Γυμνασίου και δη τον διευθυντή του και ένθερμο Φιλέλληνα κύριο Βλαντίμιρ Σίντοροβ…»

Μια «Ελλάδα», λοιπόν στη Μόσχα που προσφέρει ελληνομάθεια, χωρίς την οποία, όπως είχε πει ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας, Λέων Τολστόϊ, «δεν υπάρχει παιδεία».

Γιώργος Μεσσάρης

ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο ιδρυτής και διευθυντής του σχολείου «ΕΛΛΑΔΑ – Κύριλλος και Μεθόδιος» κ. Βλαντίμιρ Σίντοροβ, η ιδρύτρια και διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού δρ Θεοδώρα Γιαννίτση, ο Γενικός Πρόξενος στη Μόσχα κ. Νικόλαος Κρίκος και αρχιμανδρίτης π. Σέργιος.

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ