Τον διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, μέσω των Περιφερειών, εγκαινίασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ξεκινά για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Ο Υπουργός συζήτησε το απόγευμα της Τρίτης 25 Μαΐου 2021 με τους Περιφερειάρχες της χώρας δείχνοντας στην πράξη το πόσο σημαντική θεωρεί τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στην εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου της Ελλάδας για την επόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική που θ’ ακολουθηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορά σε καίρια ζητήματα της Ελλάδας.
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εκπροσωπήθηκε στην τηλεδιάσκεψη από την Περιφερειάρχη, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, ενώ συμμετείχε και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Υπαίθρου, Σωτήρης Κουρής.
Επί της ουσίας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων εγκαινιάζει μια πραγματική επικοινωνία διότι πλέον, πριν από κάθε συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έχει συνεργασία με τους Περιφερειάρχες προκειμένου να συνδιαμορφώνουν τις θέσεις που θα πρέπει να υποστηριχθούν στις Βρυξέλλες.
Βασικός στόχος του Υπουργείου είναι κάθε πολίτης, ως χρήστης αυτής της πολιτικής, να συνειδητοποιήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν σε επίπεδο ευρωπαϊκής πολιτικής στην αγροτική ανάπτυξη.
Στην τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων τέθηκαν αρκετά θέματα επί τάπητος, όπως για παράδειγμα αυτό των αποζημιώσεων στους τομείς, που επλήγησαν από τους παγετούς και τις χαμηλές θερμοκρασίες στα τέλη Μαρτίου και τον Απρίλιο.
Το θέμα ωστόσο, που κυριάρχησε ήταν η διαβούλευση σχετικά με την επικείμενη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η οποία θα συζητηθεί σε επίπεδο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.
Στόχος είναι να επιτευχθεί συνολική συμφωνία για να εγκριθεί η μεταρρυθμισμένη Κ.Α.Π. για την περίοδο 2023-2027, η οποία θα καθορίζει τον ρόλο της γεωργίας στη διαφύλαξη και τη διαχείριση των φυσικών πόρων, στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων στοχευμένες άμεσες ενισχύσεις και παρεμβάσεις υπέρ της αγροτικής ανάπτυξης, υποκείμενες σε στρατηγικό σχεδιασμό, νέα «πράσινη αρχιτεκτονική» βασιζόμενη στα περιβαλλοντικά πρότυπα που πρέπει να τηρούν οι γεωργοί και πρόσθετα εθελοντικά μέτρα, όπως επίσης μέτρα διαχείρισης των κρίσεων και έκτακτα μέτρα στήριξης της αγοράς (ιδιωτική αποθεματοποίηση, δασμοί στο εξωτερικό εμπόριο με τρίτες χώρες, κανόνες ανταγωνισμού κ.α.)