Ούτε λίγες ώρες δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών εργαστηρίων, μετά την κατάθεση την Τρίτη στην Βουλή της τροπολογίας για το πλαφόν στις τιμές στα τεστ Covid-19, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα (Τετάρτη).
Συγκεκριμένα, τα ιδιωτικά εργαστήρια της Δυτικής Ελλάδας ανακοίνωσαν πρώτα από όλους την παύση της διενέργειας ελέγχων για τον κορωνοϊό, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να θέσει πλαφόν στο κόστος που χρεώνουν για μοριακούς ελέγχους και rapidtest για κορωνοϊό
Όπως ισχυρίζονται με βάση τα κόστη για τις εξετάσεις αυτές, η διαδικασία θα είναι ζημιογόνος.
Μάλιστα, όπψς αναφέρει το news247.gr, o Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (ΣΙΔΕΙΔΕΛ) εξέδωσε ήδη ανακοίωση με την οποία ενημερώνει τους πολίτες ότι τα εργαστήρια της περιφέρειας σταματούν επί της ουσίας τα τεστ.
«Κατόπιν της ανακοίνωσης διατίμησης για τις εξετάσεις Rapid test Covid- 19 στα δέκα ευρώ και PCR Covid-19 στα σαράντα ευρώ ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας ότι καθίσταται ανέφικτη η εκτέλεσή τους από τα εργαστήριά μας. H ιατρική πράξη λήψης του ρινοφαρυγγικού και το κόστος εκτέλεσης αυτών των εξετάσεων με την αγορά των αντιδραστηρίων τηρώντας το αυστηρά θεσπισμένο υγειονομικό πρωτόκολλο (εξοπλισμός-στολή -αποκομιδή μολυσματικών -απολύμανση-βιοασφάλεια) υπερβαίνει κατά πολύ τις τιμές διατίμησης», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, τονίζει ότι η απόφαση λήφθηκε αυθαίρετα και χωρίς διάλογο.
Οι εκπρόσωποι αναφέρουν ότι για τον καθορισμό της ανώτατης τιμής στα 40 ευρώ για το μοριακό test και στα 10 ευρώ το rapid test δε λήφθηκαν υπόψη τα κάτωθι:
- Το κόστος απόσβεσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
- Το κόστος αγοράς των αντιδραστηρίων.
- Το κόστος των επαναλήψεων στα test με οριακές τιμές (υπολογίζεται στο 10-15%).
- Το κόστος του αναλωσίμου υλικού για τη δειγματοληψία.
- Το κόστος της αντισηψίας μετά την δειγματοληψία.
- Το κόστος εργασίας εξειδικευμένου προσωπικού (ιατροί, μοριακοί βιολόγοι, νοσηλευτές).
- Το κόστος του διοικητικού προσωπικού.
- Το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων.
Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών ισχυρίζονται ότι μετά το πρώτο κύμα της επιδημίας και τα όποια φαινόμενα αισχροκέρδειας τα οποία είχαν διαπιστωθεί, η αγορά εξισορρόπησε, σε μια μέση τιμή της τάξης των 80 ευρώ για τα μοριακά τεστ.
Στην περίπτωση που τα ιδιωτικά διαγνωστικά σταματήσουν να κάνουν τεστ, τότε θα υπάρχει και μια σημαντική απώλεια επιδημιολογικών στοιχείων, καθώς φαίνεται οι εξετάσεις που γίνονται για κορονοϊό σε αυτά να αποτελούν περί το 30-50% του συνόλου που καταγράφεται στον ΕΟΔΥ.
Η ιδιωτική πρωτοβουλία σώζει (τα κέρδη)
Ο πολυδιαφημισμένος ιδιωτικός τομέας δείχνει λοιπόν για ακόμη μια φορά την… κοινωνική του ευαισθησία και… επιβεβαιώνει ότι βάζει την υγεία των πολιτών πάνω από τα κέρδη.
Όπως άλλωστε έκανε και στην Θεσσαλονίκη, όταν προέκυψε η ανάγκη άμεσης προσφοράς κλινών ΜΕΘ, όπου μετά την καθολική άρνηση των κλινικαρχών η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε υποχρεωτική «επίταξη» δύο κλινικών, με το αζημιωτο βέβαια.
Οι ιδιώτες στον χώρο της Υγείας φροντίζουν καθημερινά με την στάση τους να εξαγριώνουν τους πολίτες και να δικαιώνει τους εκπροσώπους των υγειονομικών που απατούν εδώ και τώρα συνολική και άνευ όρων επίταξη του ιδιωτικού τομέα, λόγω εκτάκτων αναγκών.
Πηγή: news247