Άρθρο παρέμβαση Κατσιγιάννη: Εκτός σχεδίου δόμηση – Πως δένονται τα χέρια μηχανικών και ιδιοκτητών
Κοινωνία
26/11/2020 | 10:11

Του Αντώνη Κατσιγιάννη, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ

Στις 25 Νοεμβρίου 2020, στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ανέβηκε το τελικό κείμενο, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας».

Δυστυχώς το νομοσχέδιο αυτό με την ψήφιση του θα έχει καταστροφικές συνέπειες, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Δεν έχει πλέον κανένα νόημα, να αναφερθεί κάποιος στο περιεχόμενο των άρθρων του νομοσχεδίου αναλυτικά. Αυτό έχει γίνει τους μήνες που προηγήθηκαν και συγκεκριμένα μετά τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, όπου έγινε σαφές στους πολίτες, μέσω εμπεριστατωμένου δημόσιου διαλόγου με ανταλλαγή επιχειρημάτων, γιατί έπρεπε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο αυτό, αφού αποδομήθηκε μία προς μία, γραμμή προς γραμμή η κάθε διάταξη, του τότε προς διαβούλευση σχεδίου νόμου, σε σχέση με το πολεοδομικό-χωροταξικό μέρος αυτού.

«Αρχές Καλής Νομοθέτησης»

Επιπλέον ο συνάδελφος μηχανικός, Τριαντάφυλλος Σφυρής, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Θράκης, με σειρά άρθρων του στο  ecopress:

Δείτε εδώ το πρώτο μέρος της έρευνας- ανάλυσης – Δείτε εδώ το δεύτερο μέρος της έρευνας- ανάλυσης – Δείτε εδώ το τρίτο μέρος της έρευνας ανάλυσης

έδωσε και μία άλλη διάσταση στο θέμα, πέραν αυτής που αφορούσε αμιγώς το γνωστικό αντικείμενο του μηχανικού, αφού αποδόμησε πλήρως το σχέδιο νόμου αυτό, αποδεικνύοντας, ότι παραβιάζει ευθέως τις «Αρχές Καλής Νομοθέτησης» του νόμου 4622/2019.

Ο «διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες»

Για τους λόγους αυτούς, στο άρθρο μου αυτό, δεν θα επαναληφθούν αυτά πού ήδη είναι γνωστά από το παρελθόν. Αντίθετα, θα αναδειχθεί, ότι στην ουσία από τις 185 σελίδες του νομοθετήματος αυτού, σημαντική είναι μόνον η σελίδα 43, όλες οι υπόλοιπες δεν έχουν την παραμικρή σημασία, εφόσον εξακολουθήσει να υφίσταται η σελίδα 43, ως έχει. Άλλωστε ο «διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Δημιουργία αμφιβολιών και διχογνωμίας

Ο έμπειρος και καταρτισμένος αναγνώστης του νομοσχεδίου θα αντιληφθεί αμέσως ότι στην §1, του άρθρου 32 του Κεφαλαίου Γ, στη σελίδα 43, αναγράφει ότι αυτό που έως σήμερα ονομάζουμε εκτός σχεδίου περιοχή διέπεται ………από την υφιστάμενη νομοθεσία, εφόσον αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις του προς ψήφιση σχεδίου νόμου. Αντιλαμβάνεστε όλοι ότι κανένας μηχανικός δεν θα μπορεί να υπογράψει τη δήλωση του νόμου 651/1977, για την αρτιότητα και την οικοδομησιμότητα, ενός ακινήτου λόγω αυτής της έωλης διατύπωσης. Δεν είναι λάθος των συντακτών, δεν είναι αμέλεια των συντακτών, είναι επί σκοπού έτσι διατυπωμένο. Πως θα προχωρήσει μία άδεια δόμησης, άμα σε κάθε περίπτωση είναι «επίδικο» το τι επιτρέπεται και τι όχι;

Η de facto κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, δεν είναι απαραίτητο να γίνει με μία «χοντροκομμένη» και απλοϊκή απαγόρευση. Υπάρχει και επιστημονικότερη μέθοδος. Η δημιουργία αμφιβολιών και διχογνωμίας….

Ανταγωνιστικές χρήσεις

Στην §2, του άρθρου 32 του Κεφαλαίου Γ, στη σελίδα 43, ο νομοθέτης καθιστά στην ουσία με μία φράση, ανενεργό, ολόκληρο το νόμο 4447/2016, τον οποίο νόμο…..στο Κεφάλαιο Α, του ίδιου νομοσχεδίου, δηλώνει ότι απλουστεύει, επιταχύνει και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα του.

-Πως επιτυγχάνεται αυτό;

-Αναγράφει το νομοσχέδιο, στην §2, του άρθρου 32 του Κεφαλαίου Γ, ότι στις εκτός σχεδίου περιοχές όπου θα καθοριστούν όροι και περιορισμοί δόμησης με εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου, οι επιτρεπόμενες από τα εργαλεία αυτά χρήσεις γης δεν μπορούν να λειτουργούν ανταγωνιστικά προς τις χρήσεις γης της εντός σχεδίου περιοχής. Σε απλά ελληνικά: Στις πόλεις και τους οικισμούς, ενυπάρχουν όλες οι οικονομικές δραστηριότητες. Κατοικία-εμπόριο-τουρισμός κ.ο.κ.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο μελετητής των Τοπικών Πολεδομικών Σχεδίων, κόντρα στις αρχές και τους κανόνες της επιστήμης, αφού έτσι θέλει το επίμαχο νομοσχέδιο, δεν θα μπορεί να ορίσει παρόμοιες χρήσεις γης, διότι …..θα δρουν ανταγωνιστικά με τις υφιστάμενες χρήσεις των πόλεων και των οικισμών.

Συνεπώς, όλα τα σχετικά περί χρήσεων γης που γράφει το νομοσχέδιο για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια στο άρθρο 10 αυτού, είναι πραγματικά κενά περιεχομένου.

Το ρίσκο των μηχανικών

Είναι σαφές, ότι το νομοσχέδιο, δεν πάσχει λόγω άγνοιας ή αμέλειας. Και οι πέτρες γνωρίζουν ότι το περιβάλλον στην Ελλάδα, προστατεύεται δρακόντεια. Και οι πέτρες γνωρίζουν ότι στην πατρίδα μας, η αναλογία δασών και δασικών εκτάσεων ανά κάτοικο είναι τετραπλάσια από τη Γερμανία.

-Ναι, στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε κάθε κάτοικο τετραπλάσια δασική έκταση από ότι στη Γερμανία και επίσης έχουμε σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από το μέσο όρο των 28 κρατών μελών της ΕΕ (πίνακας ΙV, Eurostat, 2015). Δείτε εδώ

Y.Γ.1 Είναι τουλάχιστον οξύμωρο, να προβλέπει το νομοσχέδιο, ότι θα εκδίδονται άδειες δόμησης, χωρίς βεβαιώσεις δασαρχείου. Ποιος ιδιώτης και ποιος μηχανικός θα αναλάβει τέτοιο ρίσκο;

Υ.Γ.2 Είναι δύο φορές οξύμωρο να ορίζεται η αρτιότητα και οικοδομησιμότητα για ξενοδοχεία στα 8 στρέμματα, όταν ούτε αυτό το νομοσχέδιο, δεν ξεκαθαρίζει τι τελικά κατισχύει σε αυτή τη χώρα, το εμβαδόν που προβλέπει το άρθρο αυτό, ή…..τα αυξημένα εμβαδά των υφισταμένων Περιφερειακών Χωροταξικών Σχεδίων….

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ