Καθοριστικά τα επόμενα δύο 24ωρα για τον υπόλοιπο μήνα! “Χαραμάδα ελπίδας” για την κυβέρνηση τα χτεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ. Τα σενάρια και οι σκέψεις για τα Χριστούγεννα. Καθοριστικά θεωρούνται τα επόμενα δύο 24ωρα για τη συζήτηση σχετικά με τη σταδιακή άρση του lockdown.
Τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, παρά τον αυξημένο για μία ακόμη ημέρα αριθμό θανάτων και διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, αφήνουν μια χαραμάδα αισιοδοξίας για τη λεγόμενη «επιπέδωση» της καμπύλης των κρουσμάτων και το ξεκίνημα της πτωτικής της πορείας. Αν λοιπόν η τάση επιβεβαιωθεί στα στοιχεία της σημερινής και της αυριανής ημέρας, τότε από την Παρασκευή θα προετοιμαστούν οι οριστικές αποφάσεις για την άρση του lockdown.
Τουλάχιστον μια εβδομάδα η παράταση του lockdown
Το βέβαιο είναι πως η άρση δεν πρόκειται να γίνει οριστικά πια στις 30 Νοεμβρίου. Ήταν, μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης που το αποκάλυψε χθες, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, κάνοντας λόγο για ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με την άρση των περιορισμών «την επόμενη εβδομάδα». Όπερ σημαίνει πως ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση της Παρασκευής θ’ ανακοινώσει τυπικά την παράταση του lockdown για τουλάχιστον μία εβδομάδα.
click4more: Κορονοϊός: Αριθμοί σοκ με 396 νεκρούς σε 96 ώρες και εκατοντάδες διασωληνωμένους καθημερινά
Γιατί «τουλάχιστον»; Διότι πάλι ο πρωθυπουργός απέφυγε στην ίδια τηλεδιάσκεψη ν’ αναφερθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία: «Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα (επιδημιολογικά) δεδομένα που θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας», είπε χαρακτηριστικά.
Στόχος της αναφοράς του ήταν ασφαλώς να βάλει φρένο στα σενάρια για «άνοιγμα» της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας πριν ακόμη οι ειδικοί δώσουν το πράσινο φως γι’ αυτήν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αλλά και να προλάβει εξ αυτού του λόγου – και λόγω της κόπωσης που έχει επέλθει – μια νέα φάση χαλαρότητας ως προς την τήρηση των μέτρων, η οποία θα μπορούσε ν’ αποβεί μοιραία ως προς τη διασπορά του ιού κι επομένως την πίεση στο σύστημα υγείας και τις ανθρώπινες απώλειες.
“Ο ιός βρίσκεται στα σπίτια”
Αυτό που τονίζεται, άλλωστε, είναι πως σ’ αυτή τη φάση «ο ιός βρίσκεται στα σπίτια», με την έννοια πως η διασπορά είναι περισσότερο ενδοοικογενειακή παρά υπάρχει μεταδοτικότητα από συγχρωτισμό, καθώς ούτως ή άλλως υπάρχει lockdown. Αυτή η πραγματικότητα, όμως, όπως και η διασπορά στους χώρους εργασίας στην προηγούμενη φάση, αποτελεί τη βασική εξήγηση για τους αργούς ρυθμούς της αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων και για το εξαιρετικά αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα τη Βόρεια Ελλάδα.
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να έχει διαμηνύσει στους συνεργάτες του πως τα επόμενα βήματα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά, ιδιαίτερα ως προς το «άνοιγμα» μετά το lockdown, ούτως ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα χαλαρότητας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οριακές καταστάσεις ως προς το σύστημα υγείας, όπως αυτές που βιώνει η Θεσσαλονίκη τις τελευταίες εβδομάδες. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο αναμένει τις εισηγήσεις και το πράσινο φως των ειδικών πριν λάβει ο ίδιος τις αποφάσεις του.
Άνοιγμα σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου
Πάντως, όλα δείχνουν πως τα σχολεία δεν θα παραμείνουν κλειστά πέραν της 7ης Δεκεμβρίου – ιδίως δε με την προοπτική να πραγματοποιηθούν χιλιάδες στοχευμένα rapid tests, προκειμένου να ελεγχθεί το επιδημιολογικό φορτίο μαθητών και εκπαιδευτικών. Και το άνοιγμα των σχολείων είναι προσώρας το μοναδικό δεδομένο στοιχείο, όπως και συγκεκριμένοι περιορισμοί που θα συνεχίσουν να ισχύουν, όπως η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, η απαγόρευση των μετακινήσεων τα Χριστούγεννα από νομό σε νομό, η απαγόρευση των συναθροίσεων και συγκεντρώσεων σε σπίτια κτλ.
Με άλλα λόγια, τα Χριστούγεννα θα μοιάζουν με το Πάσχα που βιώσαμε μέσα στο πρώτο lockdown τον Απρίλιο και θα είναι… μοναχικά.
Τα μαγαζιά που σίγουρα δεν θα λειτουργήσουν
Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τα εμπορικά καταστήματα και την εστίαση, δεν έχουν ληφθεί ούτε καν συζητηθεί αποφάσεις. Σίγουρα πάντως δεν θα λειτουργήσουν μπαρ, κέντρα διασκέδασης κτλ., ενώ εκ των πραγμάτων η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό αποκλείει τον εσωτερικό τουρισμό τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Ειδικά δε για την εστίαση, τα δεδομένα πριν από τις αποφάσεις ζυγίζονται διαρκώς. Ο προβληματισμός, ωστόσο, στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι έντονος και το δίλημμα που μοιάζει να υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι τι μοιάζει προτιμότερο: ν’ ανοίξει η εστίαση έστω και με αυστηρούς περιορισμούς (ωράριο, αποστάσεις, εξωτερικοί χώροι κτλ.) ή να επιτραπούν επισκέψεις για ρεβεγιόν και συγκεντρώσεις στα σπίτια; Φαίνεται πως η πλάστιγγα γέρνει προς το πρώτο ενδεχόμενο, αλλά όλα είναι μετέωρα και οι όποιες αποφάσεις θα είναι εν τέλει εξαιρετικά δύσκολες.
Πηγή: newsit.gr