Ο κορονοϊός στη Θεσσαλονίκη έχει ξεφύγει και όλα δείχνουν ότι η συμπρωτεύουσα δεν θα γλιτώσει το lockdown
Νέο θλιβερό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο με 1.547 μολύνσεις, 108 διασωληνωμένους και δέκα νεκρούς.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 34299, εκ των οποίων το 55.3% άνδρες.
4003 (11.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12552 (36.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
108 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 34 (31.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 280 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 10 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 603 θανάτους συνολικά στη χώρα. 228 (37.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την Πέμπτη αναμένονται συσκέψεις σε κυβερνητικό επίπεδο, προκειμένου να αποφασιστούν νέα μέτρα, ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα που βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού.
Έρχονται νέα μέτρα
Ο τετραψήφιος αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά απο την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την γενικότερη εικόνα που παρουσιάζει η Ευρώπη, η οποία σαρώνεται από την νέα έξαρση της covid-19, φέρνει ξανά στο προσκήνιο την συζήτηση για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων ακόμα και ευρύτερης έντασης και έκτασης από όσα ισχύουν μέχρι σήμερα στην επικράτεια βάσει του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας.
Αν και όπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας την Τρίτη «το lockdown αυτή τη στιγμή είναι η τελευταία των τελευταίων επιλογή», η δυναμική του ιού είναι τέτοια ώστε θεωρητικά όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά.
Το βλεμμα των ειδικών αλλά και της κυβερνησης είναι αυτή τη στιγμή στραμμένο στο τέλος του πρώτου δεκαήμερου του Νοεμβρίου οπότε θα πρέπει να έχει διαφανεί αν απέδωσαν τα μέτρα που έχουν ληφθεί τις τελευταίες ημέρες, από τη στιγμή δηλαδή που αποτυπώθηκε σημαντική αύξηση στην καταγραφή των κρουσμάτων.
Στην ενημέρωση της Τρίτης οι κ.κ. Τσιόδρας, Χαρδαλιάς, Κοντοζαμάνης και Μαγιορκίνης επισήμαναν ότι ενδεχόμενο lockdown γενικού όπως τον Απρίλιο δεν υπάρχει εξηγώντας ότι για τις επόμενες 3-4 ημέρες δεν θα αλλάξει κάτι και εάν η Αττική πάει στο κόκκινο, θα εφαρμοστούν μέτρα σαν αυτά των Σερρών.
Οι αριθμοί για την ώρα, πάντως, δεν δημιουργούν αίσθημα αισιοδοξίας καθώς το τελευταίο 24ωρο έσπασαν πέντε αρνητικά ρεκόρ για την πανδημία του κορωνοϊού με σοβαρότερο τους 112 διασωληνωμένους που σημαίνει αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας.
Συνολικά εκτός από τους 112 διασωληνωμένους, ειχαμε το τελευταίο 24ωρο το αρνητικό ρεκόρ των συνολικά 1.259 κρουσμάτων, το ρεκόρ κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και ρεκόρ με περιφέρειες που βρίσκονται στην «κόκκινη» κατηγορία 4 (εκτός από Κοζάνη και Καστοριά την Πέμπτη θα μπουν σε lockdown Ιωάννινα και Σέρρες).
Παράλληλα συνεχίζεται η καταγραφή των νεκρών από κορωνοϊό καθώς το πρωί της Τετάρτης ανακοινώθηκαν επτά νέοι θάνατοι ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 600.
Στο πλαίσιο αυτό, και υπό την εκθετική αύξηση της επιδημίας να βρίσκεται προ των πυλών, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται επιπλέον περιορισμούς προκειμένου να ανακοπεί το επιθετικό κύμα.
Επί τάπητος την Πέμπτη αναμένεται να βρεθούν:
– η χρήση μάσκας παντού από τους πολίτες που βρίσκονται στο «κίτρινο» επίπεδο 2 στον χάρτη υγειονομικής περίθαλψης
– η απαγόρευση μετακινήσεων έξω από τις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» επίπεδο 3 όπως είχε γράψει το ΘΕΜΑ της Κυριακής αποκαλύπτοντας το σχέδιο για την αναχαίτιση της σαρωτικής επιδημίας χωρίς να γίνει lockdown.
«Η ευθύνη όλων είναι μεγάλη. Έχουμε όμως χρόνο για να αποφύγουμε αναπόφευκτες καταστάσεις που θα οδηγήσουν σε ένα καθολικό lockdown» δήλωσε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των 1.259 κρουσμάτων ο Ηλίας Μόσιαλος υπενθυμίζοντας τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού.
«Είναι γνωστή η συμπεριφορά που θα πρέπει να ακολουθήσουμε: χρήση της μάσκας, τήρηση των αποστάσεων, πλύσιμο των χεριών και καλός αερισμός των κλειστών χώρων», τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις από την πολιτεία για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου και παρατηρούνται συχνά φαινόμενα συνωστισμού».
Πιο απαισιόδοξος ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τις επόμενες ημέρες. «Φοβάμαι ότι μπορεί να ζήσουμε στην Ελλάδα σκηνές Ιταλίας με 5.000 και 6.000 κρούσματα την ημέρα» δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης.
Τα στοιχεία
Πριν καν ολοκληρωθεί ο Οκτώβριος ο οποίος θεωρείτο «προπαρασκευαστικός» για τους δύσκολους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο-Ιανουάριο, η επιδημία κινείται στο ρυθμό της εκθετικής αύξησης – η τελευταία δυνατή ώση εκτίναξε μέσα σε μια εβδομάδα τις νέες διαγνώσεις ανά ημέρα από 400 σε πάνω από 700, και με σαφές ενδείξεις επέκτασης. Την ίδια στιγμή, το ΕΣΥ βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα δυνατό «κύμα» σοβαρών νοσηλειών λόγω λοίμωξης Covid-19 και επιχειρεί να διαχειριστεί την πρωτόγνωρη και σκληρή αυτή καθημερινότητα, με αναστολή ολοένα και περισσότερων τακτικών χειρουργείων.
Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν μάλιστα πως οι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 αγγίζουν τους 1.000 στα νοσοκομεία της χώρας.
Μέσα σε περίπου δέκα ημέρες οι ασθενείς στα νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 300. Χθες το βράδυ, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ο αριθμός των ασθενών ήταν 125.
Οι διασωληνωμένοι από 102 που ήταν ο απολογισμός μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης, έφθασαν αργά το βράδυ τους 112 – ο πιο υψηλός αριθμός της πρώτης φάσης της επιδημίας ήταν 93 διασωληνωμένοι. Το 60% των διασωληνωμένων είναι στα νοσοκομεία της Αττικής. Το 10% των διασωληνωμένων νοσηλεύεται στα νοσοκομεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας όπου η επιδημία επελαύνει τον τελευταίο μήνα, και το 6% στα νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας οι διασωληνωμένοι είναι μόλις 3% και στην 6η περιφέρεια Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου οι διασωληνωμένοι λόγω Covid-19 φτάνουν το 9%.
Τα στοιχεία των νοσηλείων δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι αυξητικές τάσεις της επιδημίας είναι ταχύτερες εκτός Αττικής και παραμένουν υψηλές σε μεγάλο βαθμό, όπως παρατήρησε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. Είναι ενδεικτικό ότι από τις 135 εισαγωγές νέων ασθενών – για μια ακόμη μέρα αριθμός ρεκόρ- που έγιναν χθες, το 35% έγινε στα νοσοκομεία της Αττικής και το 65% στα νοσοκομεία της περιφέρειας, ιδίως σε εκείνα της βόρειας Ελλάδας.