Τέλος στην αγωνία των περίπου 100.000 υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Η ανακοίνωση των βάσεων του 2020 είναι θέμα λίγων ωρών, καθώς στο υπουργείο Παιδείας όλα είναι έτοιμα ώστε να δοθούν στη δημοσιότητα πιθανότατα αύριο, Παρασκευή, ή το αργότερο τη Δευτέρα 31 Αυγούστου. Η απόφαση για την ακριβή ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων αναμένεται να ληφθεί το απόγευμα.
Οι υποψήφιοι μπορούν να μάθουν σε ποια σχολή έχουν εισαχθεί, ανάλογα με τα μόρια που έχουν συγκεντρώσει και τη δήλωσή τους στο Μηχανογραφικό Δελτίο, στη διεύθυνση results.it.minedu.gov.gr . Στη συνέχεια πρέπει να πληκτρολογήσουν των κωδικό υποψηφίου και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο – Μητρώνυμο) και να δουν το τμήμα ή τη σχολή εισαγωγής τους.
Το “πράσινο φως” για την ανακοίνωση των βάσεων δόθηκε μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία απέρριψε την αίτηση αναστολής ανακοίνωσης των βάσεων, που είχαν κάνει υποψήφιοι με το παλαιό σύστημα.
Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις βάσεις 2020 – Σχεδόν καθολική η πτώση
Σε “ιστορικά χαμηλά” αναμένεται να διαμορφωθούν οι βάσεις σε πολλές, ακόμη και σε δημοφιλείς και υψηλόβαθμες σχολές. Εκπαιδευτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι Ιατρικές Σχολές θα κάνουν φέτος την έκπληξη και θα σημειώσουν εντυπωσιακή “βουτιά” των βάσεών τους.
Μετά από αρκετά χρόνια, αναμένεται να δούμε μεγάλη πτώση στις βάσεις των ιατρικών σχολών ενώ, γενικότερα στις σχολές Υγείας του 3ου Επιστημονικού Πεδίου θα υπάρξει πτώση, καθώς ο αριθμός των υποψηφίων που συγκέντρωσε πάνω από 17.000 μόρια και διεκδικεί τις σχολές αυτές, είναι λίγο περισσότεροι από 1.000.
Μικρή πτώση αναμένεται και στις βάσεις των νομικών σχολών, ενώ γενικότερα στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο όσο πιο χαμηλόβαθμη η σχολή, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πτώση. Επομένως, στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών αναμένεται γενική πτώση βάσεων σε δύο ταχύτητες: Μικρή στα περιζήτητα τμήματα και αυξημένη έως -500 μόρια στις μεσαίες σχολές. Στην πτώση συμβάλλουν τα υψηλά ποσοστά αποτυχίας στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, στα Αρχαία Ελληνικά, στην Ιστορία και στην Κοινωνιολογία.
Όσον αφορά στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, των Θετικών Επιστημών, επίσης καθοδική πορεία αναμένεται να έχουν οι πολυτεχνικές σχολές, αλλά και οι σχολές Φυσικής και Μαθηματικών. Αναμένεται πτώση της τάξεως των 150-250 μορίων στα περιζήτητα τμήματα και πιο εντυπωσιακή στις χαμηλότερης προτίμησης σχολές, κυρίως των περιφερειακών τμημάτων, που θα “φλερτάρουν” με τη βάση και θα βρεθούν πολύ πιο κάτω από τα 11.000 μόρια. Εδώ, οι επιδόσεις στη Χημεία με γραπτά κάτω από τη βάση, παίζει καθοριστικό ρόλο. Πάντως, οι επιδόσεις σε Φυσική και Μαθηματικά είναι καλύτερες από πέρυσι στα γραπτά που βαθμολογικά βρίσκονται στην κλίμακα του “άριστα”.
Καθοδική πορεία αναμένεται να έχει επίσης η πλειονότητα των σχολών του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής. Στο 4ο επιστημονικό πεδίο η εικόνα δεν είναι ομοιόμορφη, καθώς αναμένεται μικρή πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές και αυξομειώσεις σε τμήματα μεσαίας βαθμολογίας.