Στηρίζει το ΙΚΙ
“Πόλεμος” Παντελειού -Κουρή για το αρχαιολογικο μουσείο -Γιατί απάντησε στον Αντιπεριφερειάρχη ο Πρόεδρος του ΤΕΕ
Πολιτική
24/08/2020 | 12:53

Προς: Αντιπεριφερειάρχη κ. Σωτήριο Κουρή

Κοιν.: Τοπικά Μ.Μ.Ε.

Αξιότιμε κύριε Σωτήρη Κουρή.

Διάβασα με ενδιαφέρον την τοποθέτησή σας σχετικά με το κείμενο που αιτιολογεί την αναγκαιότητα διατήρησής του Μουσείου Αργοστολίου ως μνημείο. Επειδή τυγχάνει να είμαι ένας εκ των υπογραφόντων, στους οποίους αναφέρεστε ουκ ολίγες φορές στο κείμενό σας, θεωρώ ότι πρέπει να καταθέσω τις απόψεις μου.

Καταρχήν συμφωνώ απολύτως με την ανάγκη που διατυπώνετε για ανέγερση ενός σύγχρονου νέου Μουσείου Άργοστολίου, σε εντελώς νέα θέση, το οποίο θα φιλοξενήσει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Κεφαλονιάς. Είναι μια άποψη που έχω διατυπώσει και κατά το παρελθόν, συνεχίζω να υποστηρίζω και συντάσσομαι μαζί σας.

Στη συνέχεια γράφετε πως θα θέλατε την προσφορά και το ενδιαφέρον όλων για την αποκατάσταση του Μουσείου, κατά τη διάρκεια των 6 χρόνων αδράνειας από τους σεισμούς του 2014 έως σήμερα.

Επιτρέψτε μου να απαντήσω για το φορέα που εκπροσωπώ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Κεφαλληνίας και Ιθάκης. Πιθανότα γνωρίζετε, μιας και ήσασταν τότε Αντιπεριφερειάρχης την εθελοντική προσφορά των μελών μας το διάστημα μετά τους σεισμούς. Δεκάδες μηχανικοί της Κεφαλονιάς, αναλάβαμε την ευθύνη να στελεχώσουμε εθελοντικά τα κλιμάκια των ελέγχωνπου πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα κτίρια της Κεφαλονιάς τα οποία εμφάνιζαν βλάβες, δημόσια και ιδιωτικά. Προς επίρρωση των λόγων μου, συμβουλευτείτε και το συνάδελφό μου και συνάδελφό σας Αντιπεριφερειάρχη, Σταύρο Τραυλό, ο οποίος ήταν τότε Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ.

Για το κτίριο του Μουσείου, πολλοί συνάδελφοι μηχανικοί έκτοτε έχουν καταθέσει τις απόψεις τους για τη στατικότητά του, μεταξύ αυτών και ο υποφαινόμενος. Από εκεί και πέρα, η διερεύνηση του φέροντος οργανισμού, η αποτίμηση της επάρκειας του κτιρίου και η σύνταξη μιας εξειδικευμένης μελέτης επισκευής δεν είναι κάτι που κάνει ο καθένας στον ελεύθερο χρόνο του, χωρίς τη ρητή ανάθεση των αρμόδιων φορέων. Ας αναφέρουμε και ότι η τότε αρμόδια Γενική Γραμματέας και σημερινή Υπουργός Πολιτισμού, ενδιαφέρθηκε πρωτίστως για την απ’ ευθείας ανάθεση της «υποστύλωσης» του κτιρίου και καθόλου για το τι μέλλει γενέσθαι.

Όταν το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων που έχουν περάσει από το 2014 έως και σήμερα ήταν πρακτικά ανύπαρκτο, το να μετακυλύουμε τις ευθύνες σε άλλους είναι τουλάχιστον προκλητικό.

Αυτό που αδυνατώ να κατανοήσω είναι οι κατηγορίες σε σχέση με πράξεις ή παραλήψεις που έχουν φέρει τον τόπο μας πολλά χρόνια πίσω. Δεν ξέρω αν το αντιλαμβάνεστε, αλλά με τη γενική διατύπωσή σας, τα όσα καταλογίζετε προσβάλλουν το σύνολο των υπογραφόντων. Νομίζω ότι σε αυτή την περίπτωση οφείλετε είτε να είστε ξεκάθαρος ποιον ή ποιους εννοείτε, είτε να ανακαλέσετε.

Όσον αφορά στο τεχνικό κομμάτι, επιτρέψτε μου να σχολιάσω, ως τεχνικός, τις φθορές που περιγράφετε ως αποτέλεσμα της μελέτης και οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν διαπιστωθεί και δια γυμνού οφθαλμού.

  1. Η διάρρηξη ακμών των περιμετρικών υποστυλωμάτων με έντονη οξείδωση οπλισμού και ενανθράκωση σκυροδέματος, είναι τυπική βλάβη για ένα παραθαλάσσιο περιβάλλον. Αν είχαμε αυτό ως τεκμήριο θα έπρεπε να κατεδαφίσουμε όλα τα κτίρια άνω των τριάντα ετών, δημόσια και ιδιωτικά. Δεν το κάνουμε όμως, τα επισκευάζουμε σύμφωνα με τις απαιτήσεις των κανονισμών και της τεχνολογίας.
  2. Τα φυτευτά υποστυλώματα που περιγράφονται να εμφανίζουν αστοχίες, είναι αυτά που στηρίζουν τους φεγγίτες της οροφής του κτιρίου. Αυτά πράγματι δεν επιδέχονται επισκευή και η πρόταση που έχω καταθέσει κατά το παρελθόν και καταθέτω και σήμερα είναι να αντικατασταθούν οι υφιστάμενοι φεγγίτες από ελαφρύτερες μεταλλικές κατασκευές.
  3. Τα χαρακτηριστικά που παρατίθενται ως αποτελέσματα δοκιμών για τα υλικά του φέροντος οργανισμού είναι τα αναμενόμενα και γι’ αυτό το λόγο προτείνεται η ενίσχυση του κτιρίου, ώστε όλα τα φορτία να παραλαμβάνονται εξ ολοκλήρου από τα νέα τμήματα των ενισχύσεων.

Να πούμε σε αυτό το σημείο, πως τέτοιου είδους φθορές και ποιότητες υλικών, είχαμε και στα σχολικά κτίρια για τα οποία ελήφθη απόφαση επισκευής τους. Δεν έχω εντοπίσει την ανάλογη ευαισθησία σε αυτή την περίπτωση, για κτίρια τα οποία φιλοξενούν τον ανθό της κοινωνίας μας.

Δεν θα αναφερθώ στην ιστορική και αρχιτεκτονική αξία του κτιρίου του Μουσείου, καθώς άλλοι, καταλληλότεροι από εμένα, έχουν ήδη εκφράσει τις απόψεις τους. Καταγράφω την τεχνική μου άποψη για το αν το κτίριο επισκευάζεται ή όχι και η απάντηση είναι ξεκάθαρα ναι.

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

Μήπως αντί να εγκαλείτε ανθρώπους για τις απόψεις τους, θα ήταν φρόνιμο να ξεκινήσετε έναν διάλογο και να επεξεργαστείτε τις προτάσεις που θα κατατεθούν;

Σε κάθε περίπτωση, η δική μου άποψη είναι η εξής:

  1. Να επισκευαστεί και να ενισχυθεί το κτίριο του Μουσείου Αργοστολίου, κάνοντας παράλληλα και τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να χαρακτηριστεί μνημείο. Στο Μουσείο μπορούν να επιστρέψουν τα εκθέματα που υπήρχαν πριν το 2014 ή/και να εμπλουτιστούν με νέα, στο πλαίσιο μιας νέας μουσειολογικής μελέτης.
  2. Να αποφασιστεί ένας νέος χώρος για την ανέγερση του Νέου Μουσείου Αργοστολίου και να γίνουν ενέργειες για τη μελέτη και χρηματοδότησή του. Σε αυτό το θα μπορεί να φιλοξενηθεί μια πολύ μεγαλύτερη αρχαιολογική συλλογή, άποψη την οποία διατυπώνετε και εσείς και συμφωνούμε.

Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή συνεργασία επί του θέματος,

Με εκτίμηση,

Αλέξανδρος Παντελειός

Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ

MSc Σεισμική Μηχανική και Αντισεισμική Τεχνολογία

Πρόεδρος Ν.Ε. ΤΕΕ Κεφαλληνίας και Ιθάκης

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αργοστολίου

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ