Συνέντευξη στον Ionian Galaxy
Κράτσα: Στην καλύτερη θέση η Κεφαλονιά στην καθαριότητα, στη χειρότερη στην διαχείριση των απορριμμάτων – Υγειονομική βόμβα οι όγκοι απορριμμάτων [ηχητικό]
Πολιτική
18/08/2020 | 17:11

Ρεπορτάζ Ανδρέας Αρβανιτάκης

Για το φλέγον ζήτημα του ΦΟΣΔΑ μίλησε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κα Ρόδη Κράτσα μιλώντας στην εκπομπή του δημοσιογράφου Σάκη Βούτου στον Ionian Galaxy.
Η κα Κράτσα τόνισε πως πρόθεσή της κυβέρνησης με το νέο νόμο ήταν να ενώσει τις δυνάμεις Περιφέρειας και Δήμων με στόχο μία αποτελεσματικότερη διαχείριση των αποβλήτων. Τόνισε πως η Κεφαλονιά διαθέτει τις καθαρότερες πόλεις στο Ιόνιο, κάτι που αναγνωρίζεται από όλους.

Επεσήμανε πως υπάρχουν δύο τομείς στο εν λόγω ζήτημα. Η διαδικασία της αποκομιδής των απορριμμάτων η οποία παραμένει στους Δήμους, επομένως δεν θα αλλάξει κάτι επ’ αυτού, η ΕΔΑΚΙ θα συνεχίσει να διαθέτει την ευθύνη για αυτό.

Ο άλλος τομέας είναι αυτός της διαχείρισης των αποκομισθέντων απορριμμάτων, στον οποίο η Κράτσα τόνισε πως η Κεφαλονιά βρίσκεται σε σημαντικά πιο δυσχερή θέση συγκριτικά με άλλα νησιά. Δικαιολογώντας τον ισχυρισμό της η Περιφερειάρχης έφερε ως παράδειγμα την κατάσταση που επικρατεί στον ΧΥΤΥ. Η Κεφαλονιά επειδή δεν έχει προβεί σε συμβάσεις με την εταιρεία διαχείρισης λόγω της διάσπασης των νέων δήμων βρίσκεται έκθετη και εν πολλοίς δεν γίνεται διαχείριση των απορριμμάτων, κάτι που όπως είπε, απασχολεί και τους δημάρχους και τον πρόεδρο της ΕΔΑΚΙ.

Είναι αδήριτη ανάγκη να προχωρήσει η σύμβαση με την εταιρεία διαχείρισης των απορριμμάτων για να ξεκινήσει να γίνεται σωστά η διαχείριση και όχι όπως γίνεται μέχρι τώρα όπου η «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» διαχειρίζεται ένα μέρος από το πρωί έως το μεσημέρι με αποτέλεσμα να υπάρχει εντός του νησιού μας μια υγειονομική «βόμβα».

Είναι κρίσιμο, είπε κλείνοντας, η κα Κράτσα να πετύχει στο έργο του ο νέος ΦΟΣΔΑ, που έχει ως έδρα την Κεφαλονιά, να γίνεται σωστά και σύμφωνα με τους νέους όρους,όπως θα προβλέπει ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων, ο οποίος θα ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο, η διαχείριση των απορριμμάτων, να προχωρήσει η ανακύκλωση ώστε να μειωθεί ο όγκος των αποβλήτων. Την ευθύνη, λοιπόν, θα την έχει ο νέος ΦΟΣΔΑ, από την διαλογή των απορριμμάτων που θα έχουν αποκομισθεί από τους Δήμους, μέχρι την ανακύκλωση και την περαιτέρω διαχείριση.

Απέφυγε να σχολιάσει την προσφυγή του δημάρχου Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος για την εξαίρεση του Δήμου Αργοστολίου από το νέο ΦΟΣΔΑ. Στις φοβίες που προκαλεί το άρθρο 82, σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός διαθέτει τη δυνατότητα να υπογράψει σε ώρα κρίσης, να επιτρέψει κατά παρέκκλιση μεταφορά απορριμμάτων, η κα Κράτσα εξέφρασε την ελπίδα της να μην χρειαστεί να μεταφερθούν απορρίμματα από την Κεφαλονιά, λόγω του μεγάλου όγκου τους.

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer