Σενάριο επιβολής πλαφόν θαμώνων
Κορονοϊός: Τα μέτρα που εξετάζονται – Στο «τραπέζι» το πλαφόν σε μπαρ μετά την έκρηξη των κρουσμάτων
Κοινωνία
30/07/2020 | 23:37

Το «πράσινο φως» για νέα πιο σκληρά μέτρα έδωσε την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους λοιμωξιολόγους σε περίπτωση που τα κρούσματα «ξεφύγουν» στην Ελλάδα.

Ανήσυχοι εμφανίζονται οι ειδικοί, που καθημερινά βλέπουν εικόνες συνωστισμού και αδιαφορίας σε κλειστούς χώρους. Σήμερα, έκρουσαν για ακόμα μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου στην τηλεδιάσκεψη που είχαν με τον Πρωθυπουργό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τους προτρέπει ότι «αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό, μην διστάσετε». Μάλιστα, τα 65 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν την Πέμπτη στη χώρα μας δείχνει ακριβώς αυτή την εικόνα αδιαφορίας προς τα μέτρα προστασίας που παρουσιάζει τον τελευταίο καιρό μερίδα των Ελλήνων.

«Αν δούμε ότι συνεχώς αυξάνονται τα κρούσματα, αυτό θα μας ανησυχήσει», επισήμανε στο OPEN ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Οι λοιμωξιολόγοι, μάλιστα, έχουν ετοιμάσει ήδη πακέτο νέων μέτρων για να εφαρμοστούν, σε περίπτωση που αυτό καταστεί αναγκαίο.

Αυτά τα μέτρα, μεταξύ άλλων, είναι τα εξής:

Απαγόρευση συναυλιών εάν δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα
Απαγόρευση σε beach bar και πάρτι
Απαγόρευση όλων των εκδηλώσεων, όπου υπάρχει συνωστισμός
«Έχουμε μία κατάσταση με φωνές, με τραγούδια, με γέλια. Αυτό ενδεχομένως να μπορεί να οδηγήσει σε μία υπερμετάδοση του κορονοϊού, όταν βρεθεί κάποιος ασυμπτωματικός φορέας σε ένα τέτοιο χώρο συγχρωτισμού και συνωστισμού», αναφέρει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.

Σενάριο επιβολής πλαφόν θαμώνων σε κέντρα διασκέδασης έθεσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, σε περίπτωση που συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ επισήμανε πως «εάν δούμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες θα μπορούσαμε να δούμε πως μπορούμε να βάλουμε πλαφόν σε επιχειρήσεις, ή και μειώσεις πυκνότητας σε κάποιους χώρους διασκέδασης».

Όπως είπε, «το λεγόμενο όριο των 50 ατόμων έχουμε δει σε χώρες να έχει αποτελεσματικότητα, όμως είναι νωρίς ακόμα, έχουμε περιθώριο ακόμα με ελέγχους».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΠΟΥ ότι το διαφαινόμενο κύμα οφείλεται και στην επιπολαιότητα των νέων που μεταδίδουν τον ιό, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι «έχουμε δει ήδη θανάτους νέων, όχι τόσο στην Ελλάδα, αλλά σε παγκόσμια κλίμακα».

«Υπάρχει το φαινόμενο οι νέοι να μεταδίδουν μεταξύ τους γιατί έχουν την αίσθηση της ασφάλειας ένας νέος έχει πιθανότητα 10 έως 100 φόρες μικρότερη να πεθάνει αλλά όχι μηδενική», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Κοιτάμε τα αυξημένα κρούσματα στους νέους στη χώρα μας, δε θέλω να κινδυνολογήσω, η έκταση είναι ακόμα μικρή, αλλά αν συνεχιστεί σε αυτή την κατάσταση με γεγονότα υπερμετάδοσης σε μπαράκια κέντρα διασκέδασης, κάποιοι από αυτούς όχι πολλοί, θα έχουν σοβαρό πρόβλημα» σημείωσε ο καθηγητής.

Όσον αφορά τα 65 κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, ο κ. Μαγιορκίνης διευκρίνισε ότι «τα 34 δεν συνδέονται με μετάδοση εντός της Ελλάδας, στην ουσία πρόκειται για μείωση σε σχέση με χθες».

Τα εγχώρια κρούσματα, είπε, «δεν πρέπει να το βλέπουμε καθησυχαστικά ούτε προς την άλλη κατεύθυνση είναι ενδημική κίνηση της επιδημίας σε χαμηλά επίπεδα, τώρα έχουμε περισσότερες διαγνώσεις συμπτωματικών κρουσμάτων από τον Απρίλιο και δεν μπορούμε να συγκρίνουμε άμεσα».

Πηγή: newsbomb.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ