Πώς φτάσαμε στο άνοιγμα των πλαζ
Παραλίες: Με τη μεζούρα ανοίγουν οι οργανωμένες πλαζ – Χωρίς αλκοόλ, μόνο take away
Τουρισμός
14/05/2020 | 08:44

Με τη θερμοκρασία να βρίσκεται σε υψηλότατα για την εποχή επίπεδα και τον πρώτο καύσωνα για φέτος να είναι προ των πυλών η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα ακόμα μέτρο άρσης των περιοριστικών μέτρων κατά του κοροναϊού με το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών.

Έτσι, από το Σάββατο 16 Μαΐου ανοίγουν και οι 515 οργανωμένες παραλίες της χώρας και ετοιμάζονται να υποδεχτούν και πάλι τους λουόμενους που θα αναζητούν μια νότα δροσιάς στην πόλη τους, μιας και ακόμα -και μέχρι τις 18 Μαΐου- απαγορεύεται η μετακίνηση μας σε άλλους νομούς.

Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν έχει γίνει ήδη κατανοητό από όλους, όπως τα πάντα γύρω μας έτσι και το άνοιγμα των παραλιών θα συνοδεύεται από αρκετούς αυστηρούς κανόνες, οι οποίοι έχουν στόχο να μην «ξαναγυρίσουμε πίσω», όπως συνέβη σε άλλες χώρες που προχώρησαν σε χαλάρωση μέτρων, όπως για παράδειγμα η Γερμανία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και την εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής των Λοιμοξιολόγων, αποφασίστηκε να ανοίξουν από το Σάββατο 16 Μαΐου οι 515 οργανωμένες παραλίες, περίκλειστες ή μη, της χώρας.

Μεταξύ των μέτρων που θα πρέπει να τηρήσουν, τόσο οι επισκέπτες όσο και οι ιδιοκτήτες θα είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των επισκεπτών. Επιπλέον, ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι 40 άτομα ανά 1.000 τετραγωνικά μέτρα.

Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα στις ομπρέλες είναι τα 4 μέτρα, ενώ ανά ομπρέλα θα υπάρχουν μέχρι και 2 ξαπλώστρες.

Το φαγητό θα είναι take away και απαγορεύεται το delivery αλλά και το αλκοόλ. Οι ξαπλώστρες θα απολυμαίνονται από το προσωπικό μετά από κάθε χρήση.

Δείτε αναλυτικά του κανόνες για το άνοιγμα των παραλιών:

Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκομένων.

Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες, ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000τ.μ.

Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση 1 μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών.

Ανά ομπρέλα μπορούν να υπάρχουν μέχρι 2 ξαπλώστρες, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.

Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στο 1,5 μέτρο.

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ) λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο (take away).

Τα προϊόντα τους πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο.

Απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών.

Απαγορεύεται το delivery στα σημεία αυτά.

Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο του καταστήματος.

Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στο 1,5 μέτρο.

Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους.

Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες – καρέκλες μετά από κάθε πελάτη. Επίσης, υποχρεούται να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής, αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.

Στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου.

Απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή.

Υπενθυμίζεται ότι για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι απαραίτητο και στις παραλίες να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις, να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής.

Πώς φτάσαμε στο άνοιγμα των πλαζ

Σχετικά με το πώς φτάσαμε στην απόφαση για άνοιγμα των παραλιών οι πληροφορίες θέλουν την επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας να εισηγείται να ανοίξουν οι οργανωμένες πλαζ προκειμένου να μπορέσουν να βρεθούν κατά το δυνατό συντεταγμένα οι πολίτες που θα αναζητήσουν αυτή τη διέξοδο το Σαββατοκύριακο.

Είναι γεγονός πάντως ότι η κυβέρνηση δέχονταν τα τελευταία εικοσιτετράωρα έντονες πιέσεις από τους δημάρχους των περιοχών όπου υπάρχουν οργανωμένες πλαζ οι οποίοι πρόσφεραν εγγυήσεις πως αν ανοίξουν οι οργανωμένες πλαζ δεν θα υπάρξουν καταστάσεις συνωστισμού.

Μάλιστα, προς επίρρωση των επιχειρημάτων τους, οι δήμαρχοι των περιοχών αυτών επαναλάμβαναν την κατάσταση που επικράτησε το περασμένο Σαββατοκύριακο όταν χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν σε ελεύθερες πλαζ χωρίς να τηρούν το παραμικρό μέτρο προστασίας.

Το θέμα λοιπόν εξέτασε λεπτομερώς η επιτροπή για τον νέο κοροναϊό από το υπουργείο Υγείας η οποία και τέλος αποφάσισε και εισηγήθηκε τη λειτουργία τους.

Σημειώνεται πως στο αίτημα προς την κυβέρνηση για άμεσο άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών πρωτοστάτησαν -μέσω MEGA- ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και ο δήμαρχος Νέας Προποντίδος, στην Χαλκιδική, Μανώλης Καρράς, ενώ την ίδια άποψη είχε εκφράσει και ο δήμαρχος Γλυφάδας.

Και οι τρεις αιρετοί άρχοντες συμφώνησαν στην ανάγκη, για την άμεση επαναλειτουργία των οργανωμένων παραλιών, αναμένοντας μάλιστα και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα γίνει.

ΕΛ.ΑΣ: “… δεν αστυνομεύει τις δραστηριότητες των πολιτών”

Με αφορμή τους συγχρωτισμούς σε πλατείες και μελλοντικά στις παραλίες, η Ελληνική Αστυνομία ξεκαθάρισε τη θέση της, με τηλεοπτική δήλωση του εκπροσώπου Θεόδωρου Χρονόπουλου.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Όπως έχει ανακοινωθεί από την πολιτεία είμαστε σε διαδικασία αποκλιμάκωσης των μέτρων περιορισμού της πανδημίας. Στη φάση αυτή κυρίαρχο ρόλο στη διαφύλαξη του αγαθού της δημόσιας υγείας παίζει η ατομική ευθύνη και η συνεργασία. Οι συμπολίτες μας μέχρι σήμερα τηρούν υποδειγματική στάση. Η Ελληνική Αστυνομία σε καμία περίπτωση δεν αστυνομεύει τις δραστηριότητες των πολιτών, είτε σε πλατείες, είτε σε παραλίες. Η αστυνομία δεν έχει δουλειά παρά μόνο την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος. Για τον κορωνοϊό συνεργάζεται και λειτουργεί υποστηρικτικά και συμβουλευτικά όταν και όπου χρειαστεί, είτε με μεγάφωνο, είτε με συζήτηση”.

Τσιόδρας: Σας κατανοούμε, αλλά…

Πάντως για το θέμα του συνωστισμού στις παραλίες είχε αναφερθεί και στην συνέντευξη Τύπου της Τρίτης, ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας πως υπάρχει μία κατανόηση, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει πως ήρθε η ώρα να αγνοούμε τον κίνδυνο και να υποτιμάμαι την κατάσταση.

«Οι λαοθάλασσες του Σαββατοκύριακου δείχνουν την ανάγκη μιας κοινωνικής επαφής, την οποία κατανοούμε. Αλλά δείχνουν και ταυτόχρονα, μια υποεκτίμηση της κατάστασης, σε κάποιες περιπτώσεις και άγνοια κινδύνου» είπε χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, προσθέτοντας πως «μας ενδιαφέρει ο συγχρωτισμός. Οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται για παραλίες και ανοιχτούς χώρους είναι σε αυτό το πλαίσιο».

Επικαλέστηκε, μάλιστα, στοιχεία μελετών που δείχνουν ότι υπάρχει η πιθανότητα – μικρότερη μεν σε σχέση με τους κλειστούς χώρους αλλά υπαρκτή – να κολλήσει κάποιος τον κοροναϊό και σε ανοιχτό χώρο, εάν δεν τηρούνται οι αποστάσεις.

«Υπήρχαν και υπάρχουν μελέτες, και ελληνικές, οι οποίες έδειξαν ότι σε χώρους λουόμενων, στους οποίους υπήρχε πολύ μεγάλος συγχρωτισμός, υπήρχε μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης λοιμώξεων και του αναπνευστικού, αλλά και άλλων λοιμώξεων» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Βατόπουλος: Έτσι θα κάνουμε μπάνιο – Τι ισχύει για άμμο και θάλασσα

Οδηγίες και χρήσιμες συμβουλές για το τι θα πρέπει να προσέχουμε στις παραλίες, οργανωμένες και μη, έδωσε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής εξήγησε ότι πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσα στις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες καθώς το μεγάλο πρόβλημα είναι συνωστισμός λόγω των σταγονιδίων και σε μικρότερο βαθμό οι χειραψίες και οι επιφάνειες. Δεν αποτελεί πρόβλημα, η άμμος, το νερό και ο αέρας. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει καθαριότητα στις ντουζιέρες.

«Καλό είναι άγνωστοι άνθρωποι μεταξύ τους να μην έρχονται σε στενή επαφή», πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος και τόνισε ότι το θέμα είναι κυρίως έξω στην παραλία καθώς μέσα στη θάλασσα οι άνθρωποι κρατούν πάντα μια απόσταση.

Ερωτηθείς εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν ζώνες ωρών κατά τις οποίες θα πηγαίνουν στις παραλίες οι ηλικιωμένοι, τόνισε ότι τα σενάρια είναι διάφορα για την αποφυγή του συγχρωτισμού αλλά το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι να μην υπάρχει πολύς κόσμος στην παραλία.

«Στην πισίνα είναι πιο εύκολο», εξήγησε ο καθηγητής, καθώς ήδη ισχύουν κανόνες για τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν συγχρόνως και μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί η μείωση του αριθμού τους.

Πηγή: madam.gr,  mega, tanea

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer